27 april 2016 567 woorden, 3 min. gelezen Laatste update : 19 maart 2021

Hoe een documentair onderzoek uitvoeren op een markt die u niet kent (deel 2/2)

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
In het eerste deel van dit artikel over documentair onderzoek (desk research), hadden we het over hoe u een eerste beeld kunt krijgen van een markt die u absoluut niet kent. Vandaag tonen we u de laatste twee stappen: structureren van de […]

In het eerste deel van dit artikel over documentair onderzoek (desk research), hadden we het over hoe u een eerste beeld kunt krijgen van een markt die u absoluut niet kent. Vandaag tonen we u de laatste twee stappen: structureren van de informatie en ze controleren.

Documentair onderzoek stap 3: analyseer de concurrerende aanbiedingen

Zodra u een globaal idee van de markt hebt, bent u klaar om met een meer analytische taak beginnen: de tastbare vergelijkingscriteria bepalen en de concurrerende aanbiedingen indelen.
De criteria zullen afhangen van het voorwerp van uw marktonderzoek. Als uw aanpak veelomvattend is en niet uitsluitend betrekking heeft op de technologische aspecten, raden we over het algemeen aan de analyse van het vergelijkend onderzoek uit te voeren op basis van de 5 volgende criteria :

  • Organisatie: grootte, structuur, geografische rijkweidte
  • Klanten: B2B/B2C/B2G, wie zijn ze en waar zijn ze gevestigd, hun aantal, wat zeggen de klanten over het bedrijf
  • Het aanbod: biedt het bedrijf diensten, goederen of beide? Hoe differentiëren de producten van het bedrijf zich tegenover die van de concurrenten? Hoe positioneert het bedrijf zijn producten?
  • Technologie: beschikt het bedrijf over exclusieve technologie? Wordt insourcing verkozen boven outsourcing? Zijn de gebruikte technologieën voltooid of  zijn ze opkomend? Heeft het bedrijf zich kunnen aanpassen aan de technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren?
  • Algemene marktomstandigheden: is de markt in verval of groei? Vindt u statistieken over de evolutie van de markt de afgelopen 10 jaar? Wat is het aantal ondernemingen op de markt en stijgt of daalt dat aantal? Verschijnen er start-ups op de markt? Zijn er belemmeringen bij het betreden of verlaten van de markt?

Documentair onderzoek stap 4: afsluiten en bevestigen met een expert

U bent nu klaar om uw eerste conclusies over de markt en haar ontwikkelingen te trekken. Doe dat echter niet dadelijk.  U moet ze controleren met een expert. Die vindt u altijd in uw netwerk, ongeacht het domein. Gebruik Linkedin om u te helpen. Het kan gaan om een rechtstreeks contact dat u vergeten bent (en in dit geval is het goed om herinneringen naar boven te halen) op een meer afgelegen contact (contact van het 2de niveau) dat een lid van uw netwerk u kan aanbieden.

Het is altijd beter om uw eigen mening te vormen in plaats van een expert te vragen het voor u te doen. En wel om de volgende redenen:

  • Een deskundige heeft in het algemeen weinig tijd te besteden aan onbetaalde verzoeken.
  • Als u iets wilt leren over het leven, is het beter om dat zelf te doen en alle moeilijkheden te ontdekken. Dit moet u zelf doen. Wij ontvangen iedere maand tientallen vragen van studenten die ons (ongegeneerd) informatie over een bepaalde markt vragen. Ze zijn zo lui dat ze iemand moeten vragen hun werk in hun plaats te doen, eerder dan het zelf te doen. Los van het negatieve antwoord, welk beeld geeft de aanvrager over zich?
  • Het is voor een expert meer lonend om zijn mening te moeten geven over een welbepaald punt. Dat geeft de indruk dat de persoon tegenover hem zijn onderwerp beheerst en zijn feedback op constructieve wijze zal gebruiken.

Vond u dit artikel interessant? Vergeet niet om het te delen.

Ook onze andere artikelen over de technieken van marktonderzoek (deel 1deel 2deel 3) en onze Speakerdeck presentaties (pestel-studie, studie van 5 krachtenmodel van Porter) kunnen u verder helpen.Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *