25 april 2016 477 woorden, 2 min. gelezen

Hoe een documentair onderzoek uitvoeren op een markt die u niet kent (deel 1/2)

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Marktonderzoek is vooral moeilijk als het gaat om onderzoek naar een markt die voor u onbekend is. Het documentair onderzoek (desk research) is doorgaans de techniek die wordt gebruikt om dit strijdperk te betreden en een eerste idee van de […]

Marktonderzoek is vooral moeilijk als het gaat om onderzoek naar een markt die voor u onbekend is. Het documentair onderzoek (desk research) is doorgaans de techniek die wordt gebruikt om dit strijdperk te betreden en een eerste idee van de markt te krijgen (lees zeker onze reeks over de geheimen van het marktonderzoek deel 1,  deel 2 en deel 3 over andere technieken).

Waar uw documentair onderzoek starten? Wat zijn de beschikbare informatiebronnen om uw marktonderzoek correct te starten?
In dit artikel en het volgende dat we overmorgen publiceren, geven wij u 4 tips om u te daarbij helpen.

Documentair onderzoek stap 1: zich een beeld vormen van de concurrentie

Een marktstudie is als een bobijn. Als je eenmaal het uiteinde hebt gevonden, hoef je alleen maar te trekken en de rest volgt.
De eerste stap bestaat erin een eerste overzicht van de markt te krijgen door het beeld van de concurrentie. De bedrijven die concurreren op een markt proberen allemaal tegemoet te komen aan de bestaande behoeften. U moet deze behoeften eerst begrijpen en u er volledig in onderdompelen om de markt goed te begrijpen en geen fouten te maken.
De belangrijkste vraag is dus: waar vindt u een lijst van concurrenten op een bepaalde markt? U kunt Google proberen, maar die methode zal tijdrovend blijken. U moet elke gevonden website controleren en de relevantie nagaan met uw onderwerp van studie. Maar gelukkig is er een eenvoudigere oplossing. In plaats van u uren lang uit te putten in online onderzoek, ga gewoon naar de vakbeurzen. Beroepsevenementen zoals beurzen (maar ook themaconferenties) zijn de plaatsen waar concurrenten zeker aanwezig zijn. Geloof het of niet, er bestaan beurzen voor alles en een lijst van exposanten is bijna altijd beschikbaar op de site van de organisator.
Een klein voorbeeld tussen vele andere: Als u in de horecasector werkt, is SIAL een tweejaarlijkse beurs waar meer dan 6000 exposanten samenkomen. Deze standhouders komen uit alle hoeken van de wereld en vertegenwoordigen absoluut alle mogelijke en denkbare voedingsproducten, maar ook alles wat nodig is voor hun marketing (machines, verpakkingen). Een beter uitgangspunt is niet denkbaar. Denk aan de metafoor van de bobijn.

Documentair onderzoek stap 2: maak uzelf vertrouwd met de aanbiedingen

Zodra u zicht hebt op een redelijk aantal concurrenten op een bepaalde markt, bent u klaar om de analyse om hun inschrijvingen te analyseren.
Als u niet niets over hun markt weet, moet u beginnen met te surfen op hun websites zonder gestructureerde aanpak. Het doel is te wennen aan hun aanbiedingen en aan de specifieke voorwaarden van de sector. Open meerdere tabbladen tegelijk, ga regelmatig heen en weer, vergelijk de websites en de aanbiedingen, zoek de definitie van acroniemen die u niet kent. Enkele uren heen-en-weer moeten voldoende zijn om u een juist idee (maar nog te weinig gedetailleerd in dit stadium) van de markt te geven.

Het vervolg van dit artikel is beschikbaar hier.Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *