23 februari 2024 988 woorden, 4 min. gelezen

Eye-tracking en virtuele realiteit: voordelen en gebruiksscenario’s

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
In dit artikel presenteren we een gloednieuwe technologie die IntoTheMinds exclusief aan haar klanten aanbiedt. Het gaat om eye-tracking geïntegreerd in een virtual reality headset voor marktonderzoeksdoeleinden. In dit artikel leggen we uit hoe deze nieuwe technologie werkt en wat de voordelen en gebruiksmogelijkheden zijn.

Als u in de detailhandel werkt, hebt u vast wel eens gehoord van eye-tracking. Maar wist u dat eye-tracking nu gecombineerd kan worden met Virtual Reality (VR)? Deze nieuwe technologie, die we tijdens Websummit 2023 hebben getest, opent nieuwe mogelijkheden voor marktonderzoek in de detailhandel. We bieden het nu exclusief aan onze klanten aan.

Neem contact op met IntoTheMinds voor uw eye-tracking project

Gebruik van eye-tracking in marktonderzoek

Eye-tracking is een technologie die vaak wordt gebruikt in reclame en retailonderzoek. Het geeft een beter inzicht in het gedrag van consumenten in het gangpad, en in het bijzonder in hun aankoopbeslissingen.

De bijdrage van VR in combinatie met eye-tracking

De meest gebruikte toepassing voor eye-tracking is de ‘heatmap’. De afbeelding hierboven toon de plekken waar de persoon, ondergedompeld in een virtual reality winkelomgeving, het langst heeft gekeken.

Bij eye-tracking wordt gemeten waar de blik van de gebruiker rust en hoe lang hij naar bepaalde objecten kijkt. Door aandacht te meten, kunnen analisten onbewuste interesses meten. Het is deze gevolgtrekking die het essentiële belang van marktonderzoek vormt.

De implementatie van eye-tracking in een winkelomgeving stuitte echter op een barrière: de reconstructie van het verkooppunt. Tot nu toe was het voor het uitvoeren van een eye-trackingmeting nodig om:

  • de meting uit te voeren in een fysieke omgeving door proefpersonen uit te rusten met een geconnecteerde bril (de meest betrouwbare optie, zie onderstaande video)
  • de meting uit te voeren met behulp van een digitale afbeelding (de goedkoopste optie)

Geen van deze 2 opties is perfect. De eerste brengt aanzienlijke kosten met zich mee om een fysieke omgeving te reconstrueren voor onderzoeksdoeleinden. De tweede optie is toegankelijker, maar roept legitieme vragen op over de representativiteit van een afbeelding in relatie tot een fysieke omgeving.

Dat is waar virtual reality van pas komt.

De klassieke use case voor eye-tracking is de ‘heatmap’: het doel is om vast te stellen waar de blik van de consument het meest geconcentreerd is.

De bijdrage van VR in combinatie met eye-tracking

Onze Research Director, Kevin Hernould, probeert de eye-tracking virtual reality headset uit op Websummit 2023.

De bijdrage van VR in combinatie met eye-tracking

De eye-tracking headset die we tijdens Websummit hebben uitgeprobeerd, was uitgerust met eye-tracking-sensoren. Dit laat toe de gebruiker onder te dompelen in een realistische 3D-virtuele wereld, terwijl de reacties van de gebruiker zo nauwkeurig mogelijk worden gemeten. Zoals u op de foto hieronder kunt zien, is de gereconstrueerde omgeving zeer realistisch.

Er worden sensoren in de VR-headset geïnstalleerd om oogbewegingen en fixatietijden te controleren.

Stuur ons uw retail-onderzoeksproject

Eye-tracking toepassingen in retail onderzoek

Virtual Reality-reconstructie van een winkelomgeving voor eye-tracking meetdoeleinden.

Eye-tracking toepassingen in retail onderzoek

Productontwerp

Analyseer hoe consumenten verschillende producten of verpakkingen in een virtuele winkel bekijken. Met deze inzichten kunnen merken manieren vinden om de aandacht te trekken via de verpakking.

De indeling van de rekken optimaliseren

Krijg inzicht in hoe consumenten door een virtuele winkel navigeren. Detailhandelaars kunnen begrijpen wat hun aandacht trekt en de indeling van rekken en winkels optimaliseren.

Effectiviteit van reclame in de detailhandel

Evalueer welke reclamestimuli het meest effectief zijn en waar u ze in de rekken moet plaatsen.

Onderzoek naar gebruikerservaring

Begrijp hoe gebruikers omgaan met virtuele omgevingen om de ontwikkeling van intuïtievere en boeiendere VR-ervaringen te begeleiden.

Neem contact op met IntoTheMinds voor uw eye-tracking onderzoek

Voordelen van eye-tracking in combinatie met virtual reality

Realistische conceptualisering

Virtuele realiteit met eye-tracking plaatst consumenten in realistische winkelomgevingen, die reacties en beslissingen uit het echte leven weerspiegelen.

Verrijkte gegevensverzameling

Deze technologie levert een schat aan gegevens op, van visuele aandacht tot emotionele reacties. Het is zelfs mogelijk om live prijsanalyses uit te voeren.

Winstgevendheid en schaalbaarheid

Virtuele omgevingen kunnen eenvoudig worden aangepast en gerepliceerd, waardoor verschillende scenario’s kunnen worden uitgevoerd tegen lagere kosten dan bij fysieke installaties.

Case study VR - eye-tracking

Meting van fixatievolgordes met behulp van eye-tracking. De proefpersoon wordt ondergedompeld in een virtuele realiteitsomgeving en het apparaat meet de volgorde waarin zijn/haar ogen de producten op het rek scannen.

Case study

Het volgende project was het bestuderen van het consumentengedrag bij het kopen van coffeepads. Deze markt is een eldorado geworden sinds de patenten van Nespresso openbaar werden. Als gevolg daarvan is het aantal concurrenten vermenigvuldigd, en bij elke SIAL ontdekken we er nieuwe.

Case study VR - eye-tracking

Er staat dus veel op het spel, en het gebruik van VR in combinatie met eye-tracking heeft een aantal zeer interessante resultaten opgeleverd.

De inzichten zijn talrijk:

  • Simulatie van de echte winkelomgeving: observatie van consumentengedrag in een omgeving die 100% overeenkomt met hoe het in het echt zou zijn geweest.
  • Aandachtsanalyse: eye-tracking kan worden gebruikt om te analyseren welke merken het eerst de aandacht trokken, en om de volgorde te volgen (oogbeweging van het ene product naar het andere, zoals in de bovenstaande afbeelding).
  • Heatmap: met heatmaps kunt u onmiddellijk detecteren waar de aandacht van consumenten naar uitgaat.
  • Bekendheid: De virtuele ervaring maakt het ook mogelijk om gebruikers vragen te stellen over de bekendheid van de verschillende zichtbare merken. Dit is geen klassiek bekendheidsonderzoek, maar eerder een ‘on-the-spot’-onderzoek dat de retentie van informatie test.
  • Directe feedback: deelnemers geven real-time feedback op de verpakking. Ze kunnen vragen beantwoorden die op het moment van interactie rechtstreeks in de headset worden gesteld. Dit is vergelijkbaar met een enquête op het moment zelf. Problemen met het onthouden van informatie worden hierdoor geëlimineerd.

Conclusie

De convergentie van virtual reality (VR) en eye-tracking opent nieuwe mogelijkheden voor marktonderzoek. Er zijn talloze toepassingen voor zowel retailers als fabrikanten.

Deze aanpak combineert het beste van twee werelden: het benadert de werkelijkheid zo dicht mogelijk en bespaart zo maximaal aan kosten.

De virtual reality-headset maakt het ook mogelijk om traditionele methoden voor marktonderzoek te gebruiken, zoals vragenlijsten. Dit opent een hele reeks nieuwe mogelijkheden. Ondergedompeld in de context en zo dicht mogelijk bij de consument, wordt het mogelijk om prijs- en bewustzijnsstudies uit te voeren, evenals elke andere vorm van onderzoek.



Posted in Innovatie, Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *