9 januari 2014 1050 woorden, 5 min. gelezen

De geleerde lessen uit de lancering van een nieuwe winkel.

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Op 4 november 2013 waren we aanwezing bij de opening van Ethnik, het ondernemende project van een klant dat realiteit werd na 13 weken van intensief werken (zie hierover ons artikel over de manier waarin je een horeca winkel in […]

Op 4 november 2013 waren we aanwezing bij de opening van Ethnik, het ondernemende project van een klant dat realiteit werd na 13 weken van intensief werken (zie hierover ons artikel over de manier waarin je een horeca winkel in een minimale tijd kunt creëren).

Gebruik de loyaliteit van uw klanten als hefboom in vestigingen van mindere kwaliteit.

Ethnik zal genieten van een AAA-locatie dat we gevonden hebben dicht bij de Europese Commissie in Brussel en werd snel vastgezet om te voorkomen dat de concurrentie zich daar zou vestigen. Deze toplocaties zijn uiterst zeldzaam en de meeste tijd, als u een nieuwkomer bent, hebt u geen tijd om een te vinden. De nieuwe ondernemers die beperkte middelen ter beschikking hebben, moeten in het algemeen kiezen voor een mindere locatie (in een aanliggende straat, bijvoorbeeld waar er 90% minder verkeer is in vergelijking met de hoofdstraat). Dit betekent niet dat de winkel geen succes zal zijn. We hebben vele voorbeelden van verkooppunten in deze minder bezochte plaatsen die toch winstgevend zijn. In dit geval bestaat de sleutel tot succes om altijd de kaart te trekken van de loyaliteit van enkele klanten om zo breakeven te draaien. De prioriteit moet dus zijn om een constant kwaliteitsniveau te hebben, zowel voor de kwaliteit van het product als dat van de service. Dit zijn twee noodzakelijke criteria (maar niet altijd voldoende) om hopelijk de loyaliteit te verhogen.

Stop met dromen: de consumenten zullen geen extra kilometers doen om naar uw winkel te komen.

Als u kiest voor een zijstraat, zorg er dan zeker voor om de recepten die we op dit blog hebben staan toe te passen, over de manier waarop u de beste locatie voor uw ondernement kiest. Na zoveel jaren in marktstudies kunnen ze getuigen dat het de locatie is die het criteria nummer 1 is van succes voor nieuwe ondernemingen. Laat mij toe om, wat mij een cruciaal punt lijkt, te herhalen: als u op het punt staat uw eerste winkel te openen en u geen beroemdheid bent, denk dan zeker geen moment dat consumenten extra kilometers in auto of te voet zullen doen voor u. Geloof mij: dit gebeurt niet! Voetgangers wandelen in het algemeen niet meer dan 200m (tijdens de week) en tenzij iemand van zijn familie wil ontsnappen voor een periode van tijd, zal hij/zij (waarschijnlijk « hij ») niet meer dan 15 minuten in de auto zal rijden.

Les 1: als het uw droom is kunt u niet gestopt worden.

Het avontuur Ethnik leerde ons ook veel dingen.

Eerste leerden we dat niets een ondernemer kan stoppen wanneer hij zijn droom wil realiseren. We hebben verschillende fasen doorlopen in het project en zijn op verschillende grote problemen gebotst (die vreemd genoeg allen betrekking hadden op de financiering van het avontuur). Ondanks al deze obstakels was ik onder de indruk door het vermogen van de projectmanager om nieuwe oplossingen, nieuwe bronnen (letterlijk en figuurlijk) in zichzelf en rondom hem te vinden. Zijn enthousiasme lijkt alle stormen te doorstaan en elke hindernis leek hem sterker te maken. Dit is wat het zeker is vandaag, meerdere maanden na het begin van de coaching.

Les 2: waar dienen de banken voor?

Ten tweede, wat we al voor de zoveelste keer bevestigd hebben is dat nieuwe ondernemers weinig kansen hebben om gefinancierd te worden door een bank (om niet te zeggen geen). Dit geldt ongeacht wat het bedrag is en was een teleursteling gezien de omvang van de hype rond de lokale impact van de banken en hun steun aan het ondernemerschap. Hoewel het business plan stevig als een rots was, het financieel plan realistisch en de bronnen van inkomsten gevarieerd dankzij een B2C en B2C oriëntatie, veranderde dit niets. We hadden geen enkele financiële instelling gevonden om de noodzakelijke €30 000 te lenen. We spreken hier niet over miljoenen euro’s, maar slechts €30 000; kortom een kleinigheid.

Alle mogelijke argumenten die door de financiële instellingen werden gevonden om het de dossier af te wijzen: gebrek aan ervaring, moeilijkheden in Horeca sector in het algemeen,… Wat me opviel was het duidelik gebrek aan kennis van de bankieren over wat een onderneming toelaat om te « lopen ». De bankieren gebruikten zeer algemene argumenten zonder te proberen de dynamiek van het project te begrijpen en, een cruciaal criteria in het geval van « een harde » winkel, zonder te proberen te begrijpen dat met een dergelijke locatie, er veel slechte wil moet zijn om te falen.

Er zijn natuurlijk veel bedrijven in de Horeca sector die falen en failliet gaan. Dat is de harde realiteit. De redenen dat deze bedrijven failiet gaan zijn nochtans heterogeen en de bankiers doen er beter aan om uit te zoeken waarom sommige bedrijen beter werken dan andere en zich te concentreren op deze criteria en geen beslissingen te nemen op willekeurige basis.

Tips voor uw business plan.

Als u een projectmanager bent zonder voorafgaande ervaring in het gebied waarvoor u solliciteert, is mijn advies het volgende. Vergeet niet een bedrag tot 6 cijfers te lenen (tenzij u een beroemdheid bent OF als u veel activa hebt dat als garantie kan dienen) en vorm je project in de mate dat u contant geld of activa hebt die als onderpand kunt gebruiken. En vooral, als u het geluk hebt om de eigenaar van uw huis te zijn, zet dan nooit uw dak als onderpand! Nooit!

Mijn advies is dus om min of meer een uitvoeringsstrategie te volgen (meer informatie over de uitvoering in dit artikel). De balans opmaken van wat u hebt (niet alleen financiële middelen; u moet evenees aan uw netwerk, immateriële middelen, een bevoorrechte toegang tot bepaalde bronnen,… denken) en kijken wat u hiermee allemaa kunt doen.

Droom niet van een onbereikbaar doel. Heb een realistisch doel om uw eerste ondernemend avontuur te bereiken. Als u deze raadgevingen volgt zult u uw dromen realiseren, zet wat geld opzij voor het volgende avontuur en bouw vooral voort op de geloofwaardigheid die je mist bij de banken. Het is zoals een schommel: probeer niet om hem te beklimmen door van balk naar balk te springen. De val zal alleen maar pijnlijker zijn. Leer eerst klimmen en zorg ervoor dat u niet kunt vallen, u zal later tijd genoeg hebben om te versnellen wanneer u een ervaren bergbeklimmer bent.Posted in Ondernemen.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *