9 oktober 2023 1041 woorden, 5 min. gelezen

Veesual: generatieve AI voor e-commerce en mode

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Veesual gebruikt generatieve AI, en meer specifiek GAN's, om de ervaring op e-commercesites te verbeteren. Dankzij haar technologie kunnen klanten kleding visualiseren op mannequins van hun keuze en gepersonaliseerde looks creëren. In deze podcast vertelt CEO Maxime Patte over zijn ondernemersavontuur.

Hoe kan de e-commerce uit het huidige dal worden getrokken? Misschien door een rijkere klantervaring. Dit is wat Maxime Patte, de oprichter van Veesual, een “augmented e-commerce experience” noemt. Veesual heeft een algoritme ontwikkeld op basis van generatieve AI waarmee e-tailers kleding gemakkelijk in context kunnen plaatsen. In deze podcast en dit artikel kijken we naar het technische en commerciële avontuur van Veesual in een nieuwe markt waar klanten bewust gemaakt moeten worden van een nieuwe behoefte.

Veesual werd door het Franse tijdschrift Challenges gekozen als een van de 100 start-ups in Frankrijk om op te volgen. Via deze podcast met de oprichter, Maxime Patte, zag ik vanuit eerste hand hoe moeilijk het is om een innovatief product te ontwikkelen en merken ervan te overtuigen om het te gebruiken.

 Veesual Marktoverzicht

Marktoverzicht

Met de komst van de digitale revolutie en de opkomst van de e-commerce heeft de modesector een radicale transformatie ondergaan. De sector is nu goed voor 20% van de wereldwijde e-commerce, op een markt die enkele honderden miljarden dollar waard is.

Desondanks staat de e-commerce momenteel onder druk (bekijk hier de laatste statistieken), en de kledingsector in het bijzonder. Het is in die gespannen context dat Veesual zich positioneert met een hoogtechnologische oplossing op basis van generatieve AI, meer specifiek met GAN (Generative Adversarial Networks). Deze technologie maakt het mogelijk om fictieve beelden te creëren die Veesual op verschillende manieren gebruikt. Hoewel GAN’s doorgaans aanleiding geven tot aberraties, garandeert de soort GAN’s die Veesual gebruikt (Virtual Try-On Network GAN of VITON-GAN) de integriteit van het product.

Raadpleeg dit wetenschappelijke artikel (Engelse site) voor meer technische informatie over VITON-GAN.


Ontstaan van Veesual

Ontstaan van Veesual

Zoals vaak in de wereld van start-ups, werd het idee geboren uit een pitch. Maxime had het geluk om deel te nemen aan een versnellingsprogramma genaamd ‘Plug & Play’, waardoor hij in contact kwam met een aantal grote groepen (met name La Redoute, waar we in de volgende paragraaf op terugkomen).

Deze pitches bevestigden dat alle bedrijven in de modesector één moeilijkheid gemeen hadden: het creëren van content. Voor elke nieuwe collectie moesten er tussen de 5 en 10 afbeeldingen worden gemaakt voor de productpagina, plus een reeks afbeeldingen voor de sociale netwerken.

Veesual is ontstaan uit een ontmoeting tussen Maxime, CEO, en een AI-onderzoekster toen Maxime in een start-up studio gespecialiseerd in data science in Parijs werkte. De onderzoekster werkte aan een nieuw type algoritme voor diep leren: Generative Adversarial Networks (GAN’s).

Deze technologie maakt het mogelijk om nieuwe gegevens (ook wel synthetische gegevens genoemd) te creëren op basis van een set trainingsgegevens. Toegepast op afbeeldingen kan deze technologie worden gebruikt om nieuwe afbeeldingen te creëren met een toverstokje, zonder dat u fotoshoots hoeft te organiseren of een expert in Photoshop hoeft te zijn.


Veesual validatie

Validatie

Het was de Proof Of Concept (POC) die de interesse van de merken bevestigde. Zoals Maxime in de podcast uitlegt, waren de merken enthousiast toen hij het idee pitchte, maar ze hadden iets concreets nodig om te zien op welke manier de tool voor hen interessant zou zijn. Het heeft lang geduurd (2 jaar) om met deze POC te komen, omdat we aan de verwachtingen van de merken moesten voldoen op het gebied van beeldresolutie en moesten garanderen dat de kledingstukken niet zouden worden veranderd door de algoritmische verwerking.

Het speciale kenmerk van de GAN’s die door Veesual worden gebruikt, is dat ze het uiterlijk van de kledingstukken die door het algoritme worden verwerkt, niet veranderen. Met andere woorden, het uiterlijk van het kledingstuk blijft hetzelfde, terwijl een normale GAN dit wel zou kunnen veranderen. Voor een e-tailer is er natuurlijk geen sprake van dat het kledingstuk niet overeenkomt met het origineel. Deze bijzonderheid van VITON-GAN bracht Maxime Patte ertoe om een hele reeks modetoepassingen te bedenken. Het resultaat is “Augmented E-commerce Experiences”, een ervaringscategorie die door Veesual is gepionierd. Deze augmented experiences worden Mix&Match, Switch Model en Virtual Try-On genoemd, en stellen klanten in staat om het product online te ervaren voordat ze het kopen.


Start

Veesual heeft zich aangesloten bij de “Plug & Play” accelerator. Hierdoor kon Maxime besluitvormers van grote modebedrijven ontmoeten. Een van deze bedrijven, La Redoute, gaf Veesual een eerste kans.  La Redoute had marktonderzoek uitgevoerd waaruit bleek dat klanten zich niet identificeerden met de modellen op hun e-commercesite. Op de website van dit bedrijf werd het eerste grootschalige ‘experiment’ met de technologie van Veesual opgezet.

veesual x La Redoute start

De eerste samenwerking met La Redoute was een belangrijke mijlpaal voor Veesual. Door samen te werken met een bekende detailhandelaar valideerden ze niet alleen hun innovatieve concept, maar wonnen ze ook aan zichtbaarheid en geloofwaardigheid op de markt. Deze eerste samenwerking diende als springplank en opende de deur naar andere kansen en samenwerkingen en vestigde Veesual als innovatieve speler in de online modebranche. Maxime zegt dat de tweede en derde klant een direct resultaat zijn van de samenwerking met La Redoute.

De “Mix & Match” ervaring kan nog steeds bekeken worden op de website van La Redoute (Franse site, zie screenshot hierboven).

Start

De lancering is gebaseerd op de ontwikkeling van het Veesual-platform en de creatie van nieuwe “augmented experiences”. De lancering omvat ook een grote prospectie-inspanning. Dit betekent dat er passende marketingstrategieën moeten worden geïmplementeerd om nieuwe klanten te vinden.

Veesual gebruikte aanvankelijk outbound marketing. Maxime geeft toe dat deze strategie niet echt de meest effectieve was. Het houdt prospects ongetwijfeld ’top of mind’, maar dat is niet genoeg. Om contracten te sluiten, vertrouwt Veesual nu meer op inbound marketing en in het bijzonder op de creatie van whitepapers en use cases.

De meest effectieve techniek op dit moment is “pipe sharing”. Dit houdt in dat u andere bedrijven in uw netwerk gebruikt om “warm intros” te maken naar potentiële klanten.


Veesual toekomst

De toekomst

Met ambities die veel verder reiken dan Frankrijk, wil Veesual de leider worden in de marktcategorie die het creëert. De Europese en Amerikaanse markten zijn het meest rijp voor het integreren van een “augmented e-commerce experience” op hun websites.

De uitdaging is echter aanzienlijk, in een trage e-commercemarkt en een omgeving van kostenbesparingen. Maar deze technologie is zeker de moeite waard, omdat ze spectaculaire resultaten oplevert en een zeer positieve bijdrage levert aan de verkoopervaring en conversie.Posted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *