27 november 2023 1306 woorden, 6 min. gelezen

Websummit: voordelen, nadelen en kansen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Ontdek in dit artikel wat wij hebben onthouden van Websummit 2023 en waarom we een stand wilden hebben op Websummit 2024. Bekijk onze tips over hoe u het meeste uit dit niet te missen evenement kunt halen.

Met het hele team van IntoTheMinds reisden we naar Websummit 2023 in Lissabon. We namen al snel de beslissing om ook naar Websummit 2024 te gaan en er een stand te houden. In dit artikel leg ik uit waarom we deze beslissing hebben genomen en hoe onze ervaring was. Als u op zoek bent naar toeristische tips, zal dit artikel niet aan uw verwachtingen voldoen. Aan de andere kant, als u op zoek bent naar professionele feedback, zou dit eerlijke en transparante artikel u tevreden moeten stellen.

Neem contact op met ons bedrijf voor uw marketingprojecten

Websummit evenementen

De centrale hal van Websummit, ook bekend als de “Altice Arena”, waar de meest prestigieuze gasten en duizenden toeschouwers worden verwelkomd.

Websummit evenementen

De belangrijkste reden om naar Websummit te gaan waren de conferenties. Om praktische redenen, die ik in de volgende paragraaf zal uitleggen, heb ik er maar weinig bijgewoond. Maar mijn collega’s waren in staat om 3 dagen lang onafgebroken aanwezig te zijn.

Wat u moet weten is dat er verschillende soorten conferenties zijn bij Websummit:

 • De meest prestigieuze gasten spreken over het algemeen in de centrale hal, die plaats biedt aan enkele duizenden toeschouwers (“Altice Arena” genoemd naar de sponsor).
 • Elke zaal heeft ook 2 podia, elk met enkele honderden zitplaatsen, voor een opeenvolging van optredens.
 • Sommige stands hebben een eigen podium waarop ze sprekers over hun thema of product kunnen uitnodigen.
 • Er zijn plaatsen gereserveerd voor “Masterclasses”, gespecialiseerde lezingen over een bepaald onderwerp.

Conferenties

Mijn ervaring met conferenties in de centrale hal of op de “officiële” podia is dat de toespraken zelden erg gespecialiseerd zijn. Ze blijven op een oppervlakkig niveau en het is niet ongewoon dat wat er gezegd wordt clichématig is. Als u een specialist op een bepaald gebied bent, zult u waarschijnlijk niets leren. Bovendien promoten de gasten vaak hun bedrijf (sommigen betalen er zelfs voor), wat een invloed heeft op de diepgang en interesse van het gesprek. Dit was een van de gevoelens die ik had toen ik de “Zal GenAI marketing en reclame transformeren” bijwoonde? De titel was erg aantrekkelijk, maar de inhoud was uiteindelijk erg hol. Deze mening werd gedeeld door alle leden van het team.

Masterclass

Van wat mijn collega’s me hebben verteld, zijn de Masterclasses van een heel ander niveau. Dus zelfs als u een expert bent, zult u zeker iets leren. Het enige probleem zal zijn om een plaats te vinden, want de wachtrijen voor sommige zijn enorm. De plaatsen zijn zeer beperkt omdat ze in gesloten ruimtes in elk van de “paviljoens” (de tentoonstellingshallen, genummerd van 1 tot 5) worden gehouden.

Zakelijke kansen bij Websummit

Conferentie over AI en marketing in een van de satellietzalen in Paviljoen 3 op Websummit.

Zakelijke kansen bij Websummit

Websummit is ook een enorme ontmoetingsplaats voor startende en meer volwassen bedrijven. Er zijn 3 niveaus:

 • Alpha: de jongste start-ups
 • Beta: meer volwassen start-ups
 • Grow: groeiende bedrijven

Stands kunnen per dag of voor de hele duur van de beurs gehuurd worden. Er is een hoge mate van roulatie, waarbij veel bedrijven ervoor kiezen om slechts één dag te exposeren. Aan de ene kant is dit erg kort, maar aan de andere kant leidt het tot een zeer groot verloop van bedrijven en vergroot het de mogelijkheden voor ontmoetingen.

Werven: een waar genoegen

Een van mijn collega’s en ik concentreerden ons 3 dagen lang op technologiebewaking en het werven van verkopers. De exposanten waren erg toegankelijk en het was gemakkelijk om een gesprek aan te knopen, maar ook om onze diensten aan te prijzen. De resultaten overtroffen onze verwachtingen. Over het algemeen vonden we Websummit interessanter dan Vivatech. De bedrijven op Websummit zijn er om zaken te doen, terwijl sommige bedrijven op Vivatech er alleen maar zijn om te pronken, maar niet op zoek zijn naar mogelijkheden. Op Websummit is er een energie en een verlangen om zaken te doen die we elders nergens zien.

Hoe effectief werven

Om geen tijd te verspillen, moet u zich richten op de bedrijven waarmee u praat. De beurs is groot, het werk is vermoeiend, en u zult redelijkerwijs geen tijd hebben om meer dan 10 bedrijven per dag te ontmoeten als u van de ene stand naar de andere gaat. Dit richten kan via de applicatie (zie volgende paragraaf) of direct ter plaatse:

 • Elke start-up wordt in 2 regels boven de stand beschreven
 • Bedrijven worden geclassificeerd op basis van hun groeistadium, wat de oriëntatie kan vergemakkelijken.

In ons geval wisten we dat onze marktonderzoeksdiensten alleen interessant zouden zijn voor voldoende volwassen B2B-bedrijven. Daarom concentreerden we ons op “Beta” en “Grow” bedrijven.

Als u verlegen bent of niet weet hoe u prospects op een beurs moet benaderen, probeer dan uw landgenoten te leren kennen. Als er geen taalbarrière is, is het vaak gemakkelijker om uw zaak te bepleiten.

Websummit-app

Mijn collega Kevin probeert een virtual reality-toepassing uit op een van de stands van Websummit.

Websummit-app: het beste van alles

De mobiele applicatie van Websummit is zonder twijfel de beste die ik tot nu toe heb gezien. Mijn enige spijt is dat ik hem pas een paar dagen voor de beurs geïnstalleerd en ontdekt heb.

Dit zijn de positieve punten van de Websummit-app:

 • Eenvoudig zoeken naar bedrijven en deelnemers dankzij talrijke filters
 • Gemakkelijk om in contact te komen met de mensen die in de bedrijvengids staan: 100% respons op mijn verzoeken om informatie over de exposerende start-ups.
 • Eenvoudig badges scannen en met 1 klik contactpersonen exporteren

Op de volgende vlakken is verbetering mogelijk:

 • Het contactkaartje bevat geen telefoonnummer. Vergeet niet om het te vragen aan de persoon wiens badge u scant, of vraag om een visitekaartje.
 • De applicatie is alleen beschikbaar op een smartphone of tablet. Als u effectief wilt prospecteren, zou dezelfde applicatie die beschikbaar is op een computer erg handig zijn geweest.
Websummit Oostenrijkse stand

Sommige stands proberen zich te onderscheiden om klanten aan te trekken. Dit is de Oostenrijkse stand.

Moet u van begin tot eind gaan?

Beurzen die over meerdere dagen lopen, bieden over het algemeen niet dezelfde intensiteit van de eerste tot de laatste dag. Op SIAL, bijvoorbeeld, wordt de eerste dag vaak besteed aan het opzetten van de beurs en op de laatste dag zijn de exposanten al vertrokken. Op Vivatech zijn alleen de eerste en tweede dag echt de moeite waard. Op zaterdag zijn de stands al leeg en de exposanten naar huis. Laten we het maar niet over de zondag hebben.

Bij Websummit is het echter een heel ander verhaal. De show zit de hele tijd vol, en 30 minuten voor sluitingstijd vinden er nog altijd conferenties en presentaties plaats. De winnaar van de pitchwedstrijd, het centrale evenement voor start-ups, werd 90 minuten voor sluitingstijd bekendgemaakt in de centrale hal ten overstaan van enkele duizenden mensen.

Dus ja, u moet de hele Websummit bijwonen.

Websummit stand

Een conferentie in de centrale vergaderzaal (“Altice Arena”).

Moet ik een stand hebben op Websummit of niet?

Als u met een beperkt aantal mensen (4 in ons geval) naar Websummit gaat, kunt u de kans om prospects te ontmoeten niet maximaliseren. Zoals ik hierboven heb uitgelegd, kunt u maximaal 10 afspraken per dag maken (denk ook aan de afstand tussen de stands).

Om uw kansen om potentiële klanten te ontmoeten te optimaliseren, denk ik dat een stand echt essentieel is. Natuurlijk moet u ook een product of dienst hebben die ’tech’ georiënteerd is of die in dit ecosysteem past. Als aan deze voorwaarden is voldaan en uw product goed is, denk ik dat Websummit een echte groeiversneller kan zijn. Met uw stand kunt u:

 • bezoekers ontmoeten
 • en doorgaan met het werven van andere exposanten

Zo kunt u het beste van beide werelden combineren:

 • Maximaliseer ontmoetingen met prospects op uw stand
 • Exploreer de rest van de beurs


Posted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *