17 februari 2023 1134 woorden, 5 min. gelezen

Contentcuratie: 6 kerncijfers en 3 essentiële tools in 2023!

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Contentcuratie bestaat uit het sorteren, selecteren en delen van digitale bronnen. Het doel ervan is eenvoudig: curators en makers in staat stellen zichtbaarheid te verwerven. Het vermogen om informatie te synthetiseren en te personaliseren maakt het essentieel voor digitale marketing. […]

Contentcuratie bestaat uit het sorteren, selecteren en delen van digitale bronnen. Het doel ervan is eenvoudig: curators en makers in staat stellen zichtbaarheid te verwerven. Het vermogen om informatie te synthetiseren en te personaliseren maakt het essentieel voor digitale marketing. Dit artikel geeft een overzicht van enkele kernfeiten over curatie. We definiëren het concept in zijn geheel en stellen vervolgens 3 digitale tools voor die erg belangrijk zijn!

Klik hier en profiteer van onze inbound marketing-diensten


Inhoud


6 kerncijfers over contentcuratie

 • 70%: het maximale verkeersaandeel dat Google Discover oplevert voor online contentmakers. Deze mobiele tool is een van de meest zichtbare kanalen voor merken: ideaal voor uw SEO-strategieën!
 • 10%: het vereiste doorklikpercentage (click-through rate, Engelse site) om te verschijnen op de belangrijkste contentcuratieplatforms
 • 96% van de B2B content creators hebben hun producties gedeeld op LinkedIn. Dit is een zegen voor contentcuratie! Sterker nog, slechts 7% van deze makers vindt dit platform te inefficiënt voor wat betreft de distributie.
 • 59% van de B2B-marketeers heeft zijn content gepubliceerd in de vorm van e-books of white papers. Ook infographics zijn populair! In 2022 koos 61% van deze B2B-specialisten voor dit formaat in hun contentcreatie. De contentcuratie van morgen heeft er dus alle belang bij om in deze innovatieve formaten plaats te vinden.

Wat is contentcuratie?

In het kort: contentcuratie gaat erom digitale content te selecteren die geschikt is voor een specifieke doelgroep. Merken gebruiken het om hun digitale activa te diversifiëren. Zo verbeteren ze hun merkimago en stimuleren ze betrokkenheid. Deze praktijk past perfect bij inbound marketingstrategieën. Bovendien is het gunstig voor zowel de makers als de curators van de content. Deze methode verrijkt het veelvoud aan meningen in uw publicaties, terwijl u tijd bespaart.

IntoTheMinds verbetert de zichtbaarheid van uw website

Daarom is contentcuratie goed van toepassing op journalistiek gebied. Er zijn een aantal stappen betrokken bij de implementatie ervan:

 • onderzoek en opvolging van recente publicaties
 • selectie van relevante content
 • analyse en verificatie van de verzamelde informatie
 • beheer van de contentkalender
 • waardecreatie via verschillende informatiebronnen
 • verspreiding van samengestelde content via digitale kanalen (Guallar & Leiva-Aguilera, 2013; Codina, 2018 (Engels); Guallar & Codina, 2018, Engels).

Op sociale netwerken is contentcuratie de moeite waard, omdat het zo gevarieerd en complex is. Dat hebben we te danken aan het onmiddellijk delen van informatie en de diversiteit van de gebruikte formaten. Ten slotte manifesteert het zich op verschillende manieren (Engels) om gebruikers tevreden te stellen:

 • verslagen over recente nieuwsfeiten
 • mash-ups van artikelen om synthetische inhoud te schrijven
 • het afnemen van interviews, reportages of columns
 • aanbevelingen voor inhoud, afgestemd op de behoeften van uw doelgroep

curation de contenu outils


3 essentiële tools voor contentcuratie

Nu we enkele belangrijke statistieken de afbakeningen van het concept contentcuratie hebben bekeken, gaan we over tot de toepassingen. Laten we drie voorbeelden bekijken van tools die nuttig zijn voor curators en makers van content: Quuu, Discover en Juice.


Quuu

Eerst het digitale platform van Quuu (Engels). Het bedrijf vertrouwt op kunstmatige intelligentie, Robin, om zijn gebruikers suggesties te doen voor nieuw leesmateriaal. Elke dag streeft het ernaar inhoud van hoge kwaliteit aan te bieden, dankzij de geavanceerde personalisatie van zijn suggesties. Op die manier wil het merk de klantconversie verbeteren: een echte visie rond growth marketing.

Quuu treedt op verschillende fronten op voor bedrijven die van haar diensten gebruikmaken:

 • Click-through rate: het platform vergeet niet het belang van call-to-action (CTA) in zijn contentcuratie. Het kiest dus voor een directe aanpak van digitale marketing.
 • Multi-channel aanpak: ook de voordelen van een gelijktijdige aanwezigheid op verschillende sociale netwerken worden niet onderschat.
 • Diversiteit van formaten: er zijn suggesties voor blogberichten, video’s, podcasts, enz.
 • Tijdbesparing: een fundamenteel kenmerk van contentcuratie, het merk bestaat voornamelijk om het werk van curators te

De video hieronder geeft een samenvatting van de belangrijkste bijdragen van het digitale platform Quuu.


Google Discover

Ten tweede kunnen we het niet over contentcuratie hebben zonder Discover te vermelden. Deze tool is gebaseerd op onze interesses om content voor te stellen die is afgestemd op onze informatiebehoeften. Het platform is zeer succesvol en maakt deel uit van de wereldwijde strategie van Google om een steeds meer visuele (Engels) gebruikerservaring te bieden. En we moeten toegeven dat het een winnende tactiek is!


Sterker nog, Discover vertegenwoordigt tot 70% van het webverkeer van contentmakers!


Een effectieve curatiestrategie vereist dus een goed begrip van de SEO-kwesties van Google. En toevallig is Discover het beste wat er is voor makers van online content. Hier volgen enkele tips over hoe u dit kunt doen (Guallar & Codina, 2018, Engels) om op dit platform te verschijnen:

 • Viraliteit en duurzaamheid van inhoud: deel zowel actuele als tijdloze inhoud: om te surfen op trends en een referentie te worden over algemene thema’s
 • Korte titels: probeer uw artikel/podcast/etc. samen te vatten in slechts enkele pakkende woorden.
 • Aantrekking van verkeer: aarzel niet om uw contentcuratie massaal door te geven op sociale netwerken, maar ook via e-mailcampagnes, berichten op berichten op LinkedIn

Google curation de contenu


Juicer

Laten we tot slot het geval van Juicer (Engels) noemen. Op het gebied van curatie vergemakkelijkt het platform de moderatie van inhoud door hashtags en berichten van sociale netwerken te groeperen. Hierdoor profiteren gebruikers van een enkele newsfeed die hun verschillende publicaties op verschillende kanalen groepeert . Uiteindelijk biedt Juicer de mogelijkheid om deze newsfeed te integreren in elke pagina op het internet.

Net als Quuu gaat Juicer prat op de tijdwinst die het zijn klanten oplevert. Maar dat is niet alles, hier enkele van de vele voordelen van het platform:

 • Optimalisering van de content: de functionaliteiten ervan beïnvloeden zowel uw publiek op uw blog als uw sociale netwerken. Het bevat de sleutels tot een vijftiental sociale netwerken, om de bronnen van inhoud te vermenigvuldigen.
 • User-generated content: interactiviteit van het platform om uw gebruikers aan te moedigen (Engels) content over uw aanbod/merk te creëren.
 • Klantenbinding: uiteindelijk is de door Juicer aangeboden contentstroom vooral sociaal. We zouden het bijna een relatiemarketingplatform kunnen noemen.

curation de contenu sources


Bronnen

 • Codina L. (2018). Curación de contenidos para periodistas: definición, esquema básico y recursos. Barcelona: Universitat Pompeu Fabra, Facultad de Comunicación, Área de Formatos Digitales e Interactivos. 32p.
 • González, D. (2020). Cómo titular para Google Discover. ReddePeriodistas.
 • Good, R. (2018). Content curation approaches: Types and formats. Medium.
 • Guallar, J. & Codina, L. (2018). Journalistic content curation and news librarianship: Differential characteristics and necessary convergence. El Profesional de la Información. 27(4), 778.
 • Guallar, J. & Leiva-Aguilera, J. (2013). El content curator. Guía básica para el nuevo profesional de Internet. 162p.
 • Nanji, A. (2022). 13th Annual B2B Content Marketing Benchmarks, Budgets, and Trends: Insights for 2023 report. Content Marketing Institute, MarketingProfs & ON24, 47p.
 • Ordoñez, J. (2019). ¿Cómo usar Google Discover para eCommerce?. Jordiobdotcom.
 • Soteras, C. (2021). Google Discover y… ¡gas a fondo!: Guía práctica con todo lo que debes saber. Teletrabajo y Negocios.


Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *