2 juni 2020 984 woorden, 4 min. gelezen

89% meer webverkeer op 6 weken tijd (+ bonus backlinks)

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
89%. Dat is de stijging in verkeer die ik tijdens de quarantaineperiode op onze blog wist te realiseren. Ik zal u in dit artikel uitleggen hoe dat in zijn werk ging. Met een mix van SEO waren de resultaten uiteindelijk […]

89%. Dat is de stijging in verkeer die ik tijdens de quarantaineperiode op onze blog wist te realiseren. Ik zal u in dit artikel uitleggen hoe dat in zijn werk ging. Met een mix van SEO waren de resultaten uiteindelijk veel beter dan ik verhoopte.

Als u maar 30 seconden hebt

  • Tijdens de quarantaine nam het verkeer op al mijn sites toe als gevolg van mijn acties. In het Engels bedroeg de stijging 89%.
  • Ik publiceerde diepgaande, zeer lange (3000-4000 woorden) artikelen over zeer specifieke onderwerpen met betrekking tot de coronacrisis. De publiciteit werd verspreid van 13/04/20 tot 11/05/20.
  • Ik maakte gebruik van LinkedIn om mijn artikelen te promoten bij mijn contacten.
  • Ik legde via mijn artikelen nieuwe contacten op LinkedIn
  • De trafiekcijfers van LinkedIn in Google Analytics lijken hoogst onwaarschijnlijk (te laag)
  • Winst van 26 backlinks, waarvan tien met een DA > 30 en 1 met een DA van 91

Samenvatting


Inleiding

13 jaar bloggen, 3500 blogartikelen geschreven. Onnodig te zeggen dat ik veel fouten heb gemaakt en er uit heb geleerd. De periode van opsluiting is, ondanks al de moeilijkheden, bevorderlijk geweest om over mijn fouten na te denken. En ik ben heel blij met de resultaten. Ik ben er inderdaad in geslaagd om het verkeer op de website te verhogen. Vooral het verkeer op de Engelstalige blog, dat met 89% is toegenomen.


Resultaten

Ik denk dat de grafiek voor zichzelf spreekt (maandelijks gemiddelde bovenaan, wekelijks in het midden, dagelijks onderaan).

De stijging is duidelijk te zien vanaf 15 april. Ze wordt weerspiegeld in het dag-, week- en maandgemiddelde. Dat is het gevolg van een reeks artikelen die bijzonder geoptimaliseerd zijn op het gebied van SEO en die mij in staat stelden om veel backlinks te verzamelen en in minder dan 48 uur in veel landen op de 1e plaats te staan op Google. Deze toename is blijvend en ik zie ze vandaag de dag nog altijd in mijn statistieken van het aantal bezoekers. Ze zijn weliswaar lager dan tijdens de quarantaine, maar 50% hoger dan voorheen.


Methode

De methode die ik heb toegepast om deze resultaten te verkrijgen is eenvoudig, maar ik betwijfel of ze gemakkelijk te reproduceren is in een andere context dan die van de coronacrisis. Laat het me uitleggen.

De quarantaine heeft geleid tot zeer specifieke informatiebehoeften. Daarnaast was er veel vrije tijd om deze informatie te lezen en te onderzoeken. Ik heb dus geprobeerd te begrijpen wat de mensen wilden op het gebied van informatie en die informatie zo snel en zo kwalitatief mogelijk te verstrekken. Ik publiceerde van 13/04/20 tot 06/05/20 elke maandag een artikel over een Covid-gerelateerd onderwerp. Toen het artikel eenmaal geschreven was, heb ik het “gepusht” via mijn LinkedIn-netwerk.


Stap 1: de nood aan informatie erkennen

Iedereen zal u vertellen dat u, voordat u een artikel schrijft, het onderwerp moet bepalen, de trefwoorden moet analyseren (met Ahrefs, Moz, …). Ik heb het geprobeerd met Moz Pro, maar de onderwerpen leverden geen resultaat op. Dus ik deed wat iedereen adviseert om niet te doen: ik vertrouwde op mijn intuïtie. De vraag die ik mezelf stelde was eenvoudig: welke vragen stellen de mensen in quarantaine zich? En zo kwam ik tot de conclusie dat het nodig was om diepgaande artikelen voor te stellen over de impact van Covid per activiteitensector. Natuurlijk zou het voor mij onmogelijk zijn geweest om over alle activiteitensectoren te schrijven. Dus ik concentreerde me op wat ik kende:


Stap 2: “episch” artikel schrijven

De tweede stap was het elke maandag publiceren van een goed gedocumenteerd artikel. In de woorden van Brian Dean (een SEO-goeroe), betekende dit het schrijven van een “episch” artikel. Dit is verre van vanzelfsprekend, zelfs voor iemand die al 15 jaar lang elke dag schrijft. Omdat het veel ideeën en tijd kost om 4000 woorden over een onderwerp te schrijven.
Dus ik heb telefoongesprekken met experts opgezet om originele meningen en ongepubliceerde cijfers te krijgen en het werkte. Elke maandag publiceerde ik mijn verschillende analyses.


Stap 3: het artikel promoten

Voor het promotiegedeelte koos ik voor LinkedIn. Omdat ik schreef over onderwerpen die binnen mijn vakgebied vielen, had ik in mijn netwerk noodzakelijkerwijs mensen die geïnteresseerd waren in het onderwerp. Dus stuurde ik ze per privébericht een link naar mijn verschillende artikelen. Tegelijkertijd heb ik mijn LinkedIn-netwerk uitgebreid door gebruik te maken van Phantombuster en mijn artikelen te sturen naar lijsten met mensen die gefilterd zijn op basis van hun affiniteit. Ook dat werkte uitstekend.
Resultaat: kwaliteitsbacklinks, kwaliteitscontacten, uitnodigingen (ook voor een podcast).

Over de gehele periode win ik 26 backlinks, waarvan tien met een DA (domain authority) van 30 of meer (en één met een DA van 91!). Voor mij is de inzet dus gewonnen.


Hulp van LinkedIn

Laten we ten slotte eens kijken naar LinkedIn als een bron van verkeer voor uw website. Zoals ik in dit artikel heb uitgelegd, is het LinkedIn-algoritme gunstig voor discussies binnen het platform en bestraft het externe links. Sinds de update van het LinkedIn-algoritme wordt de hyperlink als zodanig niet langer bestraft, maar de post zal niet worden gepromoot door het algoritme als gebruikers er geen tijd aan besteden.

Op bovenstaande grafiek kunt u het inkomende verkeer van LinkedIn zien. Ik weet niet of dit betrouwbaar is, maar in ieder geval merkt u dat de cijfers niet buitensporig hoog zijn (1813 unieke bezoekers in de periode van 06/04/20 tot 17/05/20). Er zijn echter interessante pieken op 26 en 27/04/20 (een zondag en een maandag).
Deze cijfers doen mij echter twijfelen aan de kwaliteit van de gegevens op Google Analytics. Gezien de promotie die ik heb gemaakt van mijn artikelen op LinkedIn, zou het verrassend zijn om slechts een 2-cijferig wekelijks verkeer via dit sociale netwerk te hebben. Naar mijn mening zijn er enkele problemen met het traceren (cookies geblokkeerd, geen tracering van privé-berichten, …). Als u daarmee vertrouwd bent, aarzel dan niet om commentaar te geven.Afbeeldingen: ShutterstockPosted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *