In dit artikel toon ik u dat mailverzoeken met de titel “DMCA Copyright Infringement Notice” fraude zijn. Ik vertel ook wat oplichters motiveert om zo’n uitgebreide zwendel te starten.
Als u een e-mail ontvangt met de titel “DMCA Copyright Infringement Notice”, panikeer dan zeker niet. Het gaat om fraude. In tegenstelling tot het geval van PicRights, waarvan de praktijken twijfelachtig zijn, maar de wettelijke basis een schijn van realiteit heeft, zijn e-mails met de titel “DMCA Copyright Infringement Notice” niets meer dan een uitgebreide vorm van fraude. Maar wat is de reden erachter? Wel, om op agressieve wijze…backlinks te verkrijgen. Meer daarover in dit artikel.
“DMCA Copyright Infringement Notice”: een verdachte e-mail
Sinds mijn slechte ervaring met het Zwitserse bedrijf PicRights, let ik erg op voor alles wat met auteursrechten en copyright te maken heeft. Geloof me, geen enkele afbeelding op deze site wordt geplaatst zonder eerst de rechten ervan te verwerven (meestal tegen betaling). Toen ik enkele dagen geleden een e-mail ontving met de titel “DMCA Copyright Infringement Notice”, hoef ik u dus niet te vertellen dat ik die e-mail twee keer aandachtig heb gelezen alvorens actie te ondernemen.
Dit is de e-mail in kwestie.
Deze e-mail vertoont een opvallende gelijkenis met de e-mails die worden verstuurd door “Copyrights Trolls ” zoals PicRights. Het is dus goed mogelijk dat ze hier hun inspiratie vandaan hebben gehaald.
Een complexe zwendel
De mensen achter deze fraude hebben zelfs een website gemaakt voor dit nepbedrijf. Voor iedereen die niet gewend is om advocatenwebsites te bezoeken, ziet de site er misschien overtuigend uit. Maar hij voldoet niet aan alle eisen.
De foto’s van de advocaten zien er op z’n minst verdacht uit. Ze vallen op duur hun uniforme stijl wat opnieuw wantrouwen oproept.
Ze doorstaan geen grondig onderzoek en een omgekeerde zoekactie onthult al snel dat de foto’s met behulp van kunstmatige intelligentie zijn gegenereerd. Ruby Hall bestaat dus niet, net zomin als haar collega’s Ava Campbell en Noah Carter.
Waarschuwingen
De e-mail zelf bevat bepaalde waarschuwingssignalen die voor een getraind oog gemakkelijk te herkennen zijn.
Ten eerste heeft het bedrijf waarvan de rechten zijn geschonden geen enkele reden om de rechten op te eisen van een afbeelding die zo alledaags is als de afbeelding waarnaar in de e-mail wordt verwezen. Zoals ik al eerder uitlegde in verband met PicRights, moet een afbeelding origineel zijn om enige kans te maken op compensatie bij ‘niet-conform’ gebruik. Dit is een fout in het zorgvuldig opgebouwde systeem van de Copyrights Trolls, en in dit geval gaat het om een volkomen onopvallende afbeelding.
Een ander signaal is het bedrijf dat de rechten op deze afbeelding claimt: “Dubai SIM cards – Wifi Guide”. Ten eerste klinkt deze naam niet realistisch voor een bedrijf (wat heeft “Wifi Guide” ermee te maken?). Ten tweede is het onwaarschijnlijk dat een bedrijf dat SIM-kaarten verkoopt de rechten bezit op afbeeldingen in het algemeen, en zeker niet op dit soort afbeeldingen.
En dan is er nog de bewering in de e-mail: voeg een hyperlink toe en u loopt geen enkel risico op vervolging. Ernstig? Welk bedrijf dat de rechten op een afbeelding bezit, zou u hiermee laten wegkomen? Dit lijkt duidelijk op een nieuwe vorm van oplichterij?
Waarom deze zwendel?
Deze e-mail is niets meer dan een “black hat”-techniek om hyperlinks te verkrijgen. Helaas trappen sommige mensen erin, ondanks alle waarschuwingssignalen. Een snelle zoekopdracht op Ahrefs laat zien dat de Dubaisims site in de afgelopen 30 dagen 52 dofollow-backlinks heeft verkregen. Sommige van de gedupeerde sites hebben vrij aanzienlijke Domain Rankings (DR), tot wel DR 80.
Uit de analyse op Ahrefs blijkt dat de oplichters er de afgelopen 30 dagen in zijn geslaagd om 52 backlinks te stelen van goedgelovige websitebeheerders.
Als u toevallig een soortgelijke e-mail ontvangt, hoop ik dat dit artikel u helpt om er niet in te trappen.
Geplaatst in Data en IT.