9 mei 2022 1360 woorden, 6 min. gelezen

10 online toepassingen voor vlekkeloze kwalitatieve interviews en focusgroepen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Vandaag de dag worden steeds meer focusgroepen en individuele interviews vanop afstand gehouden. Deze overgang naar het virtuele brengt bepaalde moeilijkheden met zich mee. Een van de grootste uitdagingen is wellicht nog altijd de deelname op afstand aan projectieve technieken? In […]

Vandaag de dag worden steeds meer focusgroepen en individuele interviews vanop afstand gehouden. Deze overgang naar het virtuele brengt bepaalde moeilijkheden met zich mee. Een van de grootste uitdagingen is wellicht nog altijd de deelname op afstand aan projectieve technieken?

In dit artikel stellen we 10 hulpmiddelen voor om kwalitatieve interviews en focusgroepen vanop afstand te houden via methoden als collages, perceptuele kaarten, enzovoort. Aan het eind van dit artikel vindt u ook een vergelijkend onderzoek van deze programma’s.

Inhoud

Interessant:

  • Geen account hoeven aan te maken is een duidelijk voordeel voor de deelnemers van kwalitatieve interviews en focusgroepen.
  • Er is minstens één gratis online oplossing voor elke projectieve techniek.
  • Profiteer van Premium-aanbiedingen zonder schulden te maken: van de onderzochte tools overstijgen alleen PicMonkey en Visme de maandelijkse $ 10.
  • Als u liever telefonisch werkt, dan zijn BeFunky, PicMonkey en MindMeister ideaal voor u.

Maak gebruik van collages voor emotionele thema’s

 

Deze eerste kwalitatieve onderzoeksmethode is bijzonder geschikt voor een verkennend onderzoek. In groepswerk maken de deelnemers een collage die staat voor hun gevoelens over een merk, een product, een bepaald onderwerp, enz. De organisator van de focusgroep zorgt voor tijdschriftenknipsels, woorden en zinnen uit het tekeningen aan de deelnemers. Maar hoe past u deze manier van werken toe op een videoconferentie?

Twee online hulpmiddelen voorzien in deze behoefte: BeFunky en PicMonkey. Beiden hebben een

mobiele toepassing om collages te maken met onze mobiele telefoons. In één geval zoals in de andere, zult u een account moeten aanmaken vóór het eerste gebruik. Los daarvan verschillen beide tools in verschillende opzichten:

BeFunky PicMonkey
Gratis versie? Ja Neen
Verplichte proefversie van een week? Neen Ja
Real-time samenwerking? Neen Ja
Shutterstock-voorraad? Neen Ja
Verkrijgbaar in verschillende talen? Ja Neen

Deze video legt de basisfuncties uit van BeFunky Collage Maker:
Getting Started With BeFunky Collage Maker

Een perceptuele kaart om de positie van een merk te bepalen

De techniek van perceptual mapping (of market mapping in het Engels) stelt de organisator van een individueel interview of een focusgroep in staat om beter te begrijpen hoe een merk door de consumenten wordt waargenomen. Dit soort oefening is bijzonder nuttig bij een positioneringsoefening of een concurrentieanalyse.

Stelt u zich bijvoorbeeld voor dat u een dozijn automerken moet positioneren op basis van twee assen: prijs en prestige. Er zijn twee hulpmiddelen waarmee u deze oefening kunt doen: Conceptboard en Visual Paradigm Online.

De toepassingen hebben gelijkwaardige aanbiedingen en bieden dezelfde functionaliteit, d.w.z. een perceptueel mappingsjabloon met twee assen. Hoewel ze op elkaar lijken, verschillen de sites op één fundamenteel punt. Conceptboard vereist geen account. Dat is een belangrijk voordeel voor het intuïtief gebruik van deze techniek tijdens snelle brainstormsessies.

Op het YouTube-kanaal van Conceptboard vindt u een video met uitleg over de 6 stappen die u moet volgen om met de software aan de slag te gaan.

Getting started in 6 steps

Onvoorwaardelijke mindmaps

We mogen redelijkerwijze zeggen dat de mindmap een van de meest bekende projectieve technieken is. Om het principe in herinnering te brengen, het onderzochte onderwerp wordt geplaatst in het midden van een witte ruimte: tijd, mobiliteit, cultuur, enz. Focus op voldoende brede onderwerpen om een groot aantal antwoorden van uw deelnemers te krijgen.

Bepaal vervolgens de sub-thema’s en plaats ze op de mindmap. Dit soort oefening is zeer nuttig bij focusgroepen omdat men zo een thema grondiger kan bestuderen en alle uithoeken kan verkennen.

Er zijn veel sites die mindmapping aanbieden. Laten we eens kijken naar MindMeister, een van de bekendste platforms op dit gebied. De tools worden aangeboden in verschillende talen en de gratis versie maakt het mogelijk om 3 mindmaps per account samen te stellen, maar ook om in groepjes aan hetzelfde document werken. De drie Premium-aanbiedingen variëren van € 4,99 tot

€ 12.49 en bevatten opties om het importeren/exporteren van bestanden te vergemakkelijken, alsook een snellere klantenservice.

Hieronder een video-introductie van Mind Map Editor, een toepassing van MindMeister.

Introducing MindMeister: First Look at the New Mind Map Editor

Maak ‘life graphs’ om ervaringen te beschrijven

Deze techniek is heel interessant om onze ervaringen te illustreren als consument (denk aan de klantervaring of het klantentraject). Kies op een grafiek met twee assen een bepaald consumentenonderwerp, bijvoorbeeld vliegreizen, en noteer de hoogte- en dieptepunten. Aarzel niet om de pieken van de as te rechtvaardigen die u opspoort. Waarom vond u dit aspect van de ervaring goed/niet goed, hoe hebt u elke kernfase van het onderwerp in kwestie meegemaakt? Dit is een methode die de voorkeur verdient bij individuele interviews of focusgroepen om de ondervraagden te helpen beter hun ervaringen te visualiseren.
Met Visme kunt u dit soort oefeningen online doen. Het grafische gedeelte biedt verschillende grafieksjablonen met krommen. Er is ook een desktopsoftware van Visme: de site biedt tal van digitale tools voor teamwork. Dit is ongetwijfeld de reden waarom de Premium-aanbiedingen minder toegankelijk zijn dan de eerder genoemde toepassingen.
De video hieronder beschrijft de grondbeginselen van Visme voor het maken van afbeeldingen.

How to Create Charts and Graphs in Visme – Quick Start Tutorial

‘Psychodrawing’ voor creatieve respondenten

Voor tekenliefhebbers zal ‘psychodrawing’ ongetwijfeld de meest verkozen projectieve techniek zijn. Laten we een concreet geval nemen, tijdens een kwalitatief interview vraagt u uw respondent om zijn of haar relatie tot geld te tekenen. Dit is de perfecte methode om de gedachten van uw creatieve respondenten de vrije loop te laten , maar het is ook een techniek die veel ruimte laat voor interpretatie.

Om online psychodrawing te doen, hebt u een tool nodig die gebruiksvriendelijk is, met veel aanpassingsmogelijkheden om tegemoet te komen aan ieders creatieve behoeften. Aggie.io is een goede oplossing. Deze online software integreert in zijn gratis versie alle functies van een basis tekenprogramma. De Premiumversie voor  $ 9,99/maand bijvoorbeeld geeft toegang tot borstels en ook naar een live preview van de schuifregelaars.

Op YouTube geeft Embryonic tips over het gebruik van Aggie.io.
Explaining Aggie.io!

Vul gedachtewolkjes in (‘thought bubbles’)

Dit is zeker de eenvoudigste projectieve techniek om te begrijpen. Ze bestaat erin gedachtewolkjes in te vullen, zoals in stripverhalen. In het geval van focusgroepen vraagt de facilitator aan de deelnemers wat afgebeelde personen denken over een merk, hun emoties tegenover een product, een ervaring, enz.
Van de vele online sites hiervoor, heeft Phrase.It het voordeel van een zeer eenvoudige interface. Dit vergemakkelijkt het werk van de organisator van de online-focusgroep of het kwalitatieve interview op afstand. Bovendien is er geen premium-versie en geen verplichting om een gebruikersaccount aan te maken.

Hili Zavaro geeft een korte handleiding over hoe u de functies van de site kunt gebruiken.

Phrase.it tutorial

Bepaal uw psychologisch profiel met de Rorschach-test

De Rorschach-test is gewoonlijk voorbehouden aan de psychiatrie. In 1921 ontwikkelde Hermann Rorschach de beroemde symmetrische vlekken om de persoonlijkheidstrekken van de respondent te bepalen. Voor elk inktvlek kan men zien dat de meeste antwoorden van de deelnemers aardig overeenkomen. Dit maakt het mogelijk onze geestelijke gezondheidstoestand vast te stellen.

Enkele sites hebben online een reeks vragen gepubliceerd die typisch zijn voor de Rorschach-test, dat is zo bij Open-Source Psychometrics Project en IDRlabs. Deze laatste zijn tamelijk gelijkaardig, hoewel de eerste test voorstelt om twee antwoorden per beeld te hebben. De IDRlabs test is beschikbaar in verschillende talen.
Voor onze nieuwsgierige lezers hier een toespraak van Damion Searls waarin hij de werking van de Rorschach-test uitlegt.

How does the Rorschach inkblot test work? – Damion Searls

Benchmark van brainstormingstoepassingen

Online hulpmiddel Projectieve techniek Online software? prijs aanbieding 1 (per maand) prijs aanbieding 2 (per maand) prijs aanbieding 3 (per maand) prijs aanbieding 4 (per maand)
BeFunky Collages Online software / Mobiele toepassing 0€ 9,99€ / /
PicMonkey Collages Online software / Mobiele toepassing 10.99€ 16.99€ 29.00€ /
Open-Source Psychometrics Project Rorschach Online software 0€ / / /
IDRlabs Rorschach Online software 0€ / / /
Conceptboard Perceptual Mapping Online software 0$ 6$ 9.50$ prijs op maat
Visual Paradigm Online Perceptual Mapping Online software 0$ 4$ 9$ 15$
Visme Life Graphs Online software / Desktop software 0$ 29$ 59$ prijs op maat
Phrase.It Thought Bubble Online software 0€ / / /
Aggie.io Psychodrawing Online software 0$ 9.99$ / /
MindMeister Mind Mapping Online software / Mobiele toepassing 0€ 4,99€ 8,25€ 12,49€

 



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *