11 februari 2022 1123 woorden, 5 min. gelezen

Wat als de metaverse er niet komt?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De metaverse was eind een trendy neologisme. Met veel tamtam aangekondigd door Mark Zuckerberg, die het als de toekomst van het internet ziet, zou de metaverse wel eens niets meer dan een grote intellectuele oplichting kunnen zijn. De profetieën van […]

De metaverse was eind een trendy neologisme. Met veel tamtam aangekondigd door Mark Zuckerberg, die het als de toekomst van het internet ziet, zou de metaverse wel eens niets meer dan een grote intellectuele oplichting kunnen zijn. De profetieën van de tech-giganten zijn niet altijd zelfvervullend. De virtuele valuta van Facebook, slimme luidsprekers, slimme brillen, zijn allemaal “revoluties” die nog niet hebben plaatsgevonden. Zij slokten de hoop op van beleggers die op zoek waren naar het volgende grote ding. De metaverse, dat al veel minder populair is dan zijn voorloper “Second Life”, zou wel eens niets meer kunnen zijn dan een apparaat dat ontworpen is om een technologische zeepbel in stand te houden. De visie van Mark Zuckerberg op de metaverse zal, en daar ben van overtuigd, niet uitkomen.

Inhoud


De mens voelt zich altijd aangetrokken tot de eenvoudigste oplossing

In een onlangs op Medium (Engels) gepubliceerd artikel trekt Joël Stein een parallel tussen de toekomst van de metaverse en die van 3D. Het werd al in 1953 in de bioscoop gelanceerd, maar kende slechts sporadisch succes met het uitbrengen van iconische films (Jaws, Avatar). Stein schrijft deze mislukking toe aan de technologische laag die de ervaring “compliceert”. Mensen zouden aangetrokken worden door de eenvoud van de ervaring, zelfs als het product niet perfect is. Met andere woorden, er moet zo weinig mogelijk “frictie” zijn, de ervaring moet zo eenvoudig mogelijk zijn om “geconsumeerd” te kunnen worden.

Op het gebied van video is YouTube het referentieplatform geworden, ondanks de slechte kwaliteit van sommige content. Tik Tok valt in de smaak bij de jongeren met clips waarvan de kwaliteit ver afstaat van de canons van de cinema. Het verhaal zal altijd voorrang hebben op de verpakking.

Wij moeten aanvaarden dat voor de gebruikers eenvoud en verhaal belangrijker zijn dan gimmicks (3D, 4D, 4K, 8K, …). De ervaring moet eenvoudig zijn en dat is precies wat YouTube biedt. Netflix heeft dat ook begrepen en heeft sinds zijn oprichting de droom gehad om de beste inhoud voor een gebruiker te lanceren, zonder dat die daar iets voor hoeft te doenAanbevelingsalgoritmen vormen de hoeksteen van deze strategie, die erop gericht is de afstand tussen de inhoud en de consument te verkleinen.


3 jaar en lopende: slimme luidsprekers zijn niet langer een hit

Dit zoeken naar eenvoud verklaart ten dele het falen van slimme luidsprekers. In 2019 stelde ik me al vragen bij de rage rond deze toestellen. Welke toegevoegde waarde kunnen zij hun gebruikers bieden? Het zal altijd gemakkelijker zijn om een bestelling te plaatsen met uw smartphone dan met een slimme luidspreker.

Na de hype van de eerste maanden en het Kerstmis-effect is de belangstelling tanende (zie onderstaande grafiek). Kijk bijvoorbeeld naar de evolutie van de online zoekopdrachten naar 2 van de bekendste slimme luidsprekers: Google Home en Amazon Echo. Jaar na jaar wordt de kerstpiek minder en in 2022 is de belangstelling het laagst. Uiteindelijk zal het fenomeen van de slimme luidsprekers 4 jaar geduurd hebben om ineen te storten.

 

Evolutie van online zoekopdrachten naar 2 modellen van slimme speakers

volume de recherche online pour 2 modèles d'enceintes connectées : google home et amazon echo

Ondanks de meest optimistische voorspellingen denk ik dat de metaverse in de voetsporen van de slimme speakers zal treden.


Is de metaverse gewoon een universum gebouwd voor beleggers?

Ik geloof niet in de veralgemening van de metaverse. Tenminste niet in de vorm waar Zuckerberg van droomt, en nog minder met een VR-helm op uw hoofd geschroefd. Een wereldwijde revolutie op de schaal van de smartphone of Facebook zal er niet komen. Om daarvan overtuigd te zijn, hoeven we slechts twee aspecten te bekijken: de belemmeringen voor het gebruik van de metaverse enerzijds, en een historisch-technologisch perspectief anderzijds.


Belemmeringen voor een wijdverbreid gebruik

Evolueren in de metaverse die Zuckerberg voor ogen heeft, zal niet gemakkelijk zijn. Eerst is er de apparatuur (computer, virtual reality koptelefoon) en dan is er de “navigatie” in dit parallelle universum.  “De metaverse binnengaan kan niet in een opwelling. Uitrusting zal altijd een hinderpaal zijn. In tegenstelling tot een smartphone zal uw virtual reality koptelefoon niet overal met u mee kunnen gaan.

Mark Zuckerberg is de laatste weken voorzichtig geweest en heeft gezegd dat het minstens 10 jaar zou duren om zijn visie van de metaverse te verwezenlijken. Hij tempert daarmee het ongeduld van beleggers die altijd op zoek zijn naar rendement. Zijn toespraak in december 2021 had de verdienste dat hij het woord “metaverse” in de mode bracht. De zoekacties op Google hebben een sprong gemaakt (zie hieronder).

 

Evolutie van online zoekopdrachten naar het trefwoord “metaverse” (2004-2022)

popularité du mot clé metaverse sur google

Enkele maanden geleden stelde ik de dubbele luchtbel van technologie en financiën waarin wij nu zitten al aan de kaak. De laatste weken hebben bewezen dat ik gelijk had. Netflix heeft meer dan 20% verloren, Meta is 25% gedaald … beleggers hebben nieuwe dromen nodig om te herinvesteren en de metaverse is de nieuwe gouden gans. Door de metaverse te prijzen, wil Zuckerberg tijd rekken en de beleggers hoop geven.

De metaverse wordt door Goldman Sachs (Engels) geschat op een markt van 8 biljoen dollar. Het enthousiasme is aanstekelijk. Elke dag worden er startups gelanceerd, bedrijven geven miljoenen uit aan virtueel land, … De angst om de volgende revolutie te missen is een krachtige motivator om te investeren en innovatie aan te wakkeren.


Metaverse is al veel minder populair dan Second Life

Maar het kan best zijn dat de metaverse niet de wereldwijde revolutie zal zijn die werd aangekondigd. Voor het bewijs daarvan hoeven wij maar 10 jaar terug te kijken. In die tijd beleefde “Second Life”, de voorloper van de metaverse, ook zijn gloriemoment. Bij nadere beschouwing kunnen twee conclusies worden getrokken. Ten eerste was de populariteit van “Second Life” veel groter. Ten tweede is deze rage snel weggeëbd.

 

Evolutie van online zoekopdrachten naar de trefwoorden “metaverse” en “second life” (2004-2022)

comparaiso des volumes de recherche pour second life et pour metaverse


Metaverse komt er niet

Slimme speakers zijn gadgets gebleven, die de gebruikers beu zijn. Virtuele werkelijkheid zal, net als 3D, een niche-technologie blijven, maar het is een illusie te denken dat zij gedemocratiseerd zal worden. Wij zullen niet in de metaverse leven zoals Mark Zuckerberg droomt, want de ervaring zal altijd ingewikkeld zijn. Wij zullen niet in de metaverse leven, want de “fysieke” ervaring zal altijd iets meer zijn dan de virtuele ervaring. Natuurlijk zal de metaverse uitgeprobeerd worden en toepassingen vinden bij een geïnformeerd publiek, maar het zal geen massatechnologie worden.

Deze aangekondigde mislukking is gezond. Enerzijds zal het de Meta verzwakken en de technologiezeepbel helpen leeglopen. Aan de andere kant herinneren dit soort mislukkingen ons eraan dat het uiteindelijk de gebruikers zijn die de beslissingsbevoegdheid behouden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Posted in Innovatie, Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *