2 september 2019 1673 woorden, 7 min. gelezen

Waar vind ik statistische gegevens voor mijn marktonderzoek?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Waar vind ik gegevens en vooral statistieken voor een marktonderzoek? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen aan het begin van hun onderzoek, vooral als ze over een beperkt budget beschikken en op zoek zijn naar een gratis […]

Waar vind ik gegevens en vooral statistieken voor een marktonderzoek? Dat is een vraag die veel mensen zich stellen aan het begin van hun onderzoek, vooral als ze over een beperkt budget beschikken en op zoek zijn naar een gratis marktonderzoek. Een methode alleen volstaat niet, er zijn ook gegevens nodig om te kunnen verwerken. Aan het begin van het marktonderzoek (literatuurstudie of desk research) is het echter noodzakelijk om over betrouwbare gegevens te beschikken om een eerste idee te krijgen van de markt, de realiteit en de moeilijkheden die men kan verwachten.
Van betrouwbare bronnen kunnen vertrekken, is daarom essentieel.

In dit artikel, dat voortdurend wordt bijgewerkt, geven we u een reeks betrouwbare bronnen, gerangschikt per land. We beginnen met een analyse van de websites van de nationale bureaus voor de statistiek, een onuitputtelijke bron van relevante gegevens waarnaar elk ernstig marktonderzoek zou moet verwijzen.

Projectleiders en onafhankelijken: denk eraan uw bronnen te vermelden, zodat uw marktonderzoek geloofwaardig is voor banken

Het uitvoeren van een marktonderzoek is een essentiële voorwaarde voor elke projectleider die geld wil lenen bij een bank. De banken beschikken over specialisten die uw conclusies en de correctheid van uw methodologische aanpak kunnen beoordelen. Zorg er daarom altijd voor dat u uw bronnen correct vermeldt en vooral dat u zich baseert op ernstige bronnen, een garantie voor geloofwaardigheid. De studies en cijfers die door de nationale bureaus voor de statistiek beschikbaar worden gesteld, zijn de meest betrouwbare.

Samenvatting

Waar vindt u statistische gegevens voor marktonderzoek in…

statistische gegevens Voor mijn marktonderzoek

DUITSLAND

Het Statistisches Bundesamt stelt Duitse statistieken beschikbaar op zijn website Destatis (Duits). Deze site is ook beschikbaar in het Frans.
Navigeren door de verschillende secties is eenvoudig, de kalender van publicaties is goed gevuld. Er is ook een online database beschikbaar: Genesis (Duits). Houd er wel rekening mee dat de toegang tot informatie op Genesis complexer is dan op de Destatis-site. Het zal u meer tijd kosten om toegang te krijgen tot de gewenste cijfers over Genesis, maar u krijgt meer gedetailleerde informatie.

OOSTENRIJK

Statistik Austria (Duits) is de officiële Oostenrijkse website voor statistieken. De site is een beetje sober maar beschikt over een Engelse versie. Helaas is deze laatste niet volledig en publicaties bijvoorbeeld zijn alleen in het Engels beschikbaar. Als u op zoek bent naar statistische gegevens is dit (Engels) uw startpagina. Het menu aan de linkerkant geeft u toegang tot de verschillende beschikbare thema’s, maar verwacht geen diepgaande analyses. De cijfers worden meestal in een vrij ruwe vorm beschikbaar gesteld. Er is ook een open dataportaal (StatCube, Duits) waarmee u uw eigen grafieken kunt maken en de gegevens waarin u geïnteresseerd bent kunt vergelijken.

BELGIË

Officiële statistieken worden gemaakt en beschikbaar gesteld door Statbel. De site is beschikbaar in de 3 landstalen (Frans, Nederlands, Duits,) en in het Engels. Dagelijks
worden er nieuwe cijfers gepubliceerd en de kalender kan hier worden geraadpleegd (een zoekopdracht op trefwoord laat u toe om snel de cijfers te identificeren die u kunnen helpen).
Er is ook een open dataportaal beschikbaar dat toegang geeft tot zeer rijke gegevens die u naar wens kunt manipuleren en kruisverwijzingen kunt maken. Er zij ook op gewezen dat Statbel eenmaal per jaar specifieke verslagen publiceert. Het eerste heeft betrekking op de landbouw en het tweede op België in het algemeen. Dit kan een goed uitgangspunt zijn als u een marktonderzoek uitvoert om naar België te exporteren en u weet nog niet genoeg over dit land).

Voor de arbeids- en zakelijke markt raden wij u sterk aan om ook de website van de Belgische Sociale Zekerheid (RSZ) te raadplegen, die een onderzoeksafdeling heeft die cijfers geeft over de structuur van bedrijven en de arbeidsmarkt in het algemeen.

DENEMARKEN

Statistics Denmark (Engels) is een ander voorbeeld op het vlak beschikbare statistische gegevens en de voorstelling ervan. U kunt vanaf de homepage gemakkelijk navigeren door de verschillende onderwerpen, deze uitdiepen en bij vragen vindt u zelfs de contactgegevens van de contactpersoon. Dit is uniek. Voor dataliefhebbers, denk er ook aan om hier (Engels)
het dataportaal te bezoeken.

SPANJE

Het Instituto Nacional de Estadistica (Spaans) is uw toegangspoort tot statistische gegevens voor uw marktonderzoek in Spanje. De site is beschikbaar in het Engels en heeft een alfabetische lijst van (Engels) alle beschikbare cijfers, wat een zeer nuttige is hulp is.
De statistieken worden in een relatief ruwe vorm gepresenteerd, maar de site heeft ook een groot aantal interessante en gedetailleerde publicaties. Deze zijn echter niet in het Engels vertaald en zijn alleen in het Spaans beschikbaar.

FRANKRIJK

In Frankrijk worden officiële statistieken verstrekt door INSEE (Frans). De site is beschikbaar in het Frans en Engels. Een 100% vertaling van de site in het Engels is echter niet gegarandeerd.
De Tableaux de l’Economie Française (TEF, Frans)) zijn een goed uitgangspunt voor wereldwijde benchmarks voor de economie van het land. INSEE biedt ook interactieve modules om het land op verschillende niveaus van granulariteit te verkennen. Ondernemers die een gratis marktonderzoek willen uitvoeren, raden wij sterk aan om ODIL (Frans) te bekijken, een interactieve tool waarmee u de concurrentie in een bepaald gebied gemakkelijk in beeld kunt brengen.
Ten slotte biedt INSEE een rijke bibliotheek aan publicaties over verschillende onderwerpen. De kans is groot dat u daar vindt wat u zoekt.

Een krachtig instrument voor marktonderzoek in Frankrijk: ODIL.

INSEE biedt ondernemers en iedereen die een marktonderzoek wil uitvoeren een tool aan, ODIL genaamd. Met deze tool (die een Flash vereist) kunt u een gemeente selecteren en een groter verzorgingsgebied definiëren om een hele reeks lokale en nationale statistieken over een bepaalde activiteit te verkrijgen.

U zult dus eerst uw activiteit moeten selecteren en vervolgens het geografische interessegebied voordat u toegang krijgt tot een lijst met gegevens voor uw marktonderzoek.

Zoals u kunt zien op onderstaande screenshot, bestaan de gegevens voor uw marktonderzoek uit verschillende types: bedrijven die dezelfde activiteit uitvoeren (zeer nuttig voor uw concurrentieonderzoek), statistieken over uw potentiële klanten in het verzorgingsgebied en statistieken op nationaal niveau op uw markt.

étude de marché en France avec ODIL

Visualisatie via ODIL (marktonderzoekstool voor het Franse grondgebied)

ITALIË

Het Italiaanse bureau voor de statistiek heet ISTAT (Engels). De website is in theorie ook beschikbaar in het Engels, maar in de praktijk is de Engelse versie niet zo rijk of up-to-date als de Italiaanse versie. Wij raden u daarom aan om, voor zover mogelijk, de Italiaanse versie voorrang te geven om over de meest actuele informatie te beschikken. Op dit adres (Engels)
is een open dataportaal beschikbaar.

LUXEMBURG

Het Portail des Statistiques luxembourgeois (Engels) is de plaats waar u de statistieken vindt die u nodig hebt voor marktonderzoek in Luxemburg. De website is goed gestructureerd, per thema (werkgelegenheid, bedrijfsleven, landbouw, demografie, …) en elke rubriek geeft u toegang tot de relevante cijfers.
Het is echter spijtig dat de statistieken op nationaal niveau worden gegeven. Zelfs voor een klein land zou het nuttig zijn geweest om gegevens op een lager niveau van granulariteit te hebben (vooral als u de oprichting van een lokaal bedrijf moet bestuderen).

NEDERLAND

In Nederland worden de nationale statistieken aan iedereen ter beschikking gesteld door het CBS (Centraal Bureau voor Statistiek), dat ook een Engelse versie biedt die overeenkomt met de oorspronkelijke Nederlandse versie. Wie op zoek is naar cijfers voor zijn marktonderzoek kan beginnen met het bekijken van deze pagina, die zowat alles bundel wat het CBS in thema’s behandelt. De rest van de site is georganiseerd volgens de volgende thema’s: werk en inkomen, economie, maatschappij. De nieuwe gepubliceerde cijfers resulteren in een kort artikel waarin de cijfers in kwestie worden gepresenteerd. Dit is een zwak punt van het CBS, dat, in tegenstelling tot sommige van zijn Europese tegenhangers, geen uitgebreid rapport over een of meer thema’s publiceert. Het CBS heeft ook een site gewijd aan open data, statline genaamd.

PORTUGAL

Het Instituto Nacional de Estadistica (Engels) stelt Portugese statistische gegevens ter beschikking van het publiek. De beschikbare gegevens zijn klassiek, maar het instituut heeft naast een rijke bibliotheek van publicaties in het Engels ook zeer interessante aanvullende producten:

Statistieken over huizenprijzen in Portugal (op het onderstaande voorbeeld, een wijk in Lissabon)

VERENIGD KONINKRIJK

statistiques sur le marché de l'IT au Royaume-Uni Engelse statistische gegevens worden door het Office for National Statistics (Engels) voor het publiek beschikbaar gesteld en het is duidelijk een van de meest genereuze instellingen. Naast een zeer breed scala aan onderwerpen worden de gepubliceerde cijfers ook toegelicht en worden er volledige rapporten gepubliceerd. De structuur van de rapporten is ook zeer goed omdat ze begint met een samenvatting van de belangrijkste ideeën (erg nuttig wanneer u aan het begin van uw marktonderzoek staat en uw weg nog zoekt). Een kleine tip om nog sneller te gaan in uw onderzoek: vergeet niet om alle beschikbare publicaties te tonen voor het onderwerp waarin u geïnteresseerd bent (zie hieronder).

statistiques sur le marché de l'IT au Royaume-Uni

Als u op zoek bent naar historische gegevens om de evolutie van een bepaalde statistiek te begrijpen, denk er dan ook aan om het kleine vakje aan te vinken dat u toegang geeft tot eerdere publicaties.

ZWITSERLAND

Het Office fédéral de la statistique (OFS,  Engels) verzamelt de beschikbare statistieken betreffenden de Zwitserse Bondsstaat. Naast de beschikbaarheid in 5 talen (Duits, Italiaans, Frans, Romaans en Engels), is de OFS-website zeer goed ontworpen, de interface is aangenaam en efficiënt. Dit stelt ons in staat om te beginnen met een overzicht van alle statistische gegevens die beschikbaar zijn in de rubriek “trouver des statistiques”. De bezoeker zal zich dan snel realiseren dat naast de rijkdom van de behandelde thema’s, deze ook in zeer uiteenlopende vormen worden behandeld: publicaties, studies, computergrafieken, kaarten, ruwe gegevens, enz. Dus er is weinig kans dat u niet vindt wat u zoekt.
Vergeet ook niet het Zwitserse open dataportaal (Engels) te raadplegen, dat tal van datasets aanbiedt.

Afbeelding: ShutterstockPosted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *