17 oktober 2018 550 woorden, 3 min. gelezen

Marktonderzoek: nieuwe methode voor het meten van kijkcijfers

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Het artikel van vandaag gaat over het gebruik van notitieboekjes (‘diaries’ in het Engels) als marktonderzoeksmethode. Meer specifiek zullen we het hebben over het gebruik van de mobiele versie van notitieboekjes. Mobiele hulpmiddelen voor het verzamelen van consumentenindrukken zijn heel […]

Het artikel van vandaag gaat over het gebruik van notitieboekjes (‘diaries’ in het Engels) als marktonderzoeksmethode. Meer specifiek zullen we het hebben over het gebruik van de mobiele versie van notitieboekjes.

Mobiele hulpmiddelen voor het verzamelen van consumentenindrukken zijn heel weinig bekend (en worden dus weinig gebruikt).  In een recent marketingonderzoek wordt het potentieel ervan echter aangehaald als aanvullende methode op kwantitatieve marktonderzoekstechnieken. De studie richtte zich meer bepaald op het bestuderen van de methodologie voor het meten van kijkcijfers en het vergelijken van de traditionele panelmethode met de methode gebaseerd op het gebruik van een mobiele toepassing.

Daarover zeggen de auteurs:

“De studie van het consumentengedrag en de besluitvorming vereist vier soorten individuele informatie. Eerst moet informatie worden verzameld op de verschillende locaties waar de klantervaring plaatsvindt. Ten tweede moet de verzamelde informatie betrekking hebben op meerdere platforms – consumenten zoeken en communiceren online en offline, face-to-face, via telefonische interacties en eveneens via sociale media. Bovendien kunnen ze zoeken op het ene platform (bv. een fysiek bedrijf), maar kopen op een ander platform (bv. een e-commerce site). Ten derde willen we de verschillende gedragingen van eenzelfde persoon begrijpen, bijvoorbeeld het kopen met meerderen of groepscommunicatie. Ten vierde is er informatie nodig over de subjectieve beoordeling van consumenten, namelijk de interpretatie of perceptie van wat ze zien en ervaren en hun emoties en attitudes.

Wat is eigenlijk een mobiel notitieboekje?

Notitieboekjes zijn bekend op het vlak van kwalitatief marktonderzoek (en in het bijzonder bij etnografisch onderzoek). Ze worden gebruikt om live of retrospectieve indrukken vast te leggen en te analyseren. De aantekeningen van de consument kunnen worden gebruikt en kruisverwijzingen bevatten, of de onderzoeker kan zijn of haar indrukken vastleggen voor later. Er zijn oude voorbeelden van het gebruik van deze methode, bijvoorbeeld in de etnografische studie van de stad Londen in de 19e eeuw.

Wanneer het notitieboekje wordt gebruikt om de gewoonten van de consument te analyseren, kan het dienen om te begrijpen hoe de meningen van respondenten zijn veranderd door hen over een bepaalde periode te vragen om dezelfde vragen te beantwoorden.

Mobiele notitieboekjes zijn dus niets meer dan een mobiele toepassing die het verzamelen van deze indrukken voor data-analyse in de tijd tijdens het onderzoek vergemakkelijkt.

Vergelijk de resultaten van mobiele notitieboekjes met de standaard kijkcijfermetingen

Het idee achter het onderzoek dat in dit artikel wordt besproken, was de resultaten van twee zeer verschillende onderzoeksmethoden te vergelijken: mobiele notitieboekjes (steekproef van 1702 personen, representatief voor de Amerikaanse bevolking) enerzijds en de NPM (>22000 huishoudens) anderzijds. De NPM is een apparaat dat is geïnstalleerd in een representatieve steekproef van Amerikaanse huishoudens dat het mogelijk maakt om een wereldwijd tv-publiek te reproduceren en zo representatief mogelijke marktaandelen af te leiden.

De resultaten

De auteurs vergeleken de resultaten van de mobiele notitieboekjes met die van het NPM-apparaat. Hun resultaten zijn nogal verrassend. Zij stelden met name vast dat op geaggregeerd niveau de berekeningen op basis van de mobiele notitieboekjes in overeenstemming zijn met die van de NSM.

Dit resultaat, verkregen in een bekende context en door agenda’s te vergelijken met een industriestandaard (NPM), opent nieuwe mogelijkheden voor het gebruik van mobiele agenda’s in kwalitatief marktonderzoek.

De auteurs gingen zelfs zover om de meest geschikte kaders te definiëren voor het gebruik van deze onderzoeksmethode.

Afbeelding: ShutterstockPosted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *