18 september 2014 432 woorden, 2 min. gelezen

Marketingstrategie : hoe Tic Tac “ downsizing ” toepast om haar verkoop te stimuleren

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Tic Tac is een merk van de Italiaanse groep Ferrero en bestaat al meer dan 40 jaar. Letterlijk iedereen kent het kleine doorschijnende doosje met snoepjes (oorspronkelijk met muntsmaak, nu in een hondertal verschillende smaken). In het land van oorsprong (Italië, […]

Tic Tac is een merk van de Italiaanse groep Ferrero en bestaat al meer dan 40 jaar. Letterlijk iedereen kent het kleine doorschijnende doosje met snoepjes (oorspronkelijk met muntsmaak, nu in een hondertal verschillende smaken).

In het land van oorsprong (Italië, waar het in 1969 werd ingevoerd) wordt Tic Tac nu verkocht in een nieuwe verpakking, waarvan men zegt dat ze “met de tijd mee” is.

Downsizing, de tendens om verpakkingen kleiner te maken

Tijdens de crisis zagen we dat verpakkingen kleiner werden om de prijs voor de consument laag te houden. De prijs per volume blijft gelijk (stijgt zelfs), maar de eenheidsprijs daalt. We zagen dit fenomeen al bij Tropicana en als u roker bent, hebt u wellicht al gemerkt dat er pakjes verschenen met minder inhoud al naargelang de prijzen stegen. Tegenwoordig zijn er vooral pakjes van 10 sigaretten, die alle grote fabricanten aanbieden.

Ondanks haar lage prijs, deed Tic Tac hetzelfde en biedt (althans in Italië) voor 0,30 € een doosje aan met daarin minder dan een tiental snoepjes. De marketingslogan om deze piepkleine doosjes te promoten is origineel: ze stelt de consument voor om zich te ontdoen van al die kleine muntstukjes in hun portemonnee en ze in te ruilen voor een doosje Tic Tac.

Een marketingslogan die verwijst naar 40 jaar geleden

Wellicht denkt 99,9% van de Italiaanse consumenten nergens aan als ze deze slogan lezen. Maar voor hen die een beetje afweten van de moderne Italiaanse geschiedenis wordt het interessant. Dit is wel mijn persoonlijke interpretatie en ik weet niet of de marketingploeg van Tic Tac zich er bewust van was bij het opstellen van hun marketingstrategie.

Alleszins is het zo dat er een tijd was toen het moeilijk was om bij Italiaanse handelaars wisselgeld te krijgen; 40 jaar geleden waren de stukken van 10 lire zeldzaam en sommige handelaars begonnen wisselgeld in de vorm van snoepjes te geven. Als u bedenkt dat Italianen zeer gehecht zijn aan cash, beseft u dat er achter de strategie van Tic Tac een echt consumentengedrag schuilgaat. Uit een analyse die enkele jaren geleden over verschillende landen werd uitgevoerd,  blijkt overigens dat de Zuid-Europese landen onderaan de ladder staan wat betreft het gebruik van betaalkaarten, wat hun voorkeur voor cash betalingen bevestigt.

Tips voor uw marketingstrategie

De strategie van Tic Tac is weldoordacht. Ze is enerzijds gebaseerd op een zeer lage lokprijs (wie moet erover nadenken om 0,30€ te besteden), anderzijds op een specifieke karaktertrek van Italianen, met name de voorkeur voor contante betalingen.

Ik weet niet of u beide kunt combineren om een gelijkaardige strategie te ontwikkelen. Een kleinere verpakking is alleszins gemakkelijk te doen voor de B2C-actoren.Posted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *