21 februari 2024 799 woorden, 4 min. gelezen Laatste update : 6 november 2023

De 7 profielen van gebruikers van sociale netwerken

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De dynamiek van sociale netwerken hangt af van de gebruikers ervan. Deze kunnen worden geanalyseerd op basis van hun profiel voor het maken/consumeren van inhoud. Hieronder maken we een analyse van 7 profielen. Neem contact op met het onderzoeksbureau IntoTheMinds […]

De dynamiek van sociale netwerken hangt af van de gebruikers ervan. Deze kunnen worden geanalyseerd op basis van hun profiel voor het maken/consumeren van inhoud. Hieronder maken we een analyse van 7 profielen.

Neem contact op met het onderzoeksbureau IntoTheMinds

De 7 soorten gebruikers van sociale netwerken

De 7 soorten gebruikers van sociale netwerken

Studies over het gebruik van sociale netwerken passen meestal een segmentatie toe zoals die door Forrester is voorgesteld (zie hierboven). Het is een praktisch model voor een eerste inzicht in onlinegedrag.

Gebruikersprofiel Beschrijving Inzichten
Creators Publiceert blogartikelen, webpagina’s, maakt podcasts of video’s, publiceert inhoud op sociale netwerken. Zij zijn de belangrijkste drijvende krachten achter het creëren van content en opinievorming. Hun creatieve output kan een aanzienlijke impact hebben op de merkperceptie en het consumentengedrag.
Conversationalists Werkt zijn/haar status bij op sociale netwerken, post updates op Twitter. Deze groep neemt actief deel aan dialogen en discussies en geeft vaak vorm aan het verhaal over onderwerpen. Ze zijn cruciaal in het verspreiden van informatie en kunnen hun netwerk beïnvloeden door regelmatige interactie en persoonlijke meningen.
Critics Publiceert productbeoordelingen, geeft commentaar op blogs, draagt bij aan forums en bewerkt wiki’s. Critics spelen een belangrijke rol bij het vormen van de publieke opinie en de perceptie van producten en diensten. Hun meningen en opmerkingen kunnen beslissingen van consumenten beïnvloeden en zijn vaak gewild vanwege hun expertise of ervaren standpunt.
Collectors Gebruikt verschillende sociale netwerken, voegt tags toe aan webpagina’s/foto’s. Collectors helpen inhoud te organiseren en te ordenen, waardoor deze toegankelijker en begrijpelijker wordt voor anderen. Hun activiteiten ondersteunen de structuur en navigatie van online inhoud, waardoor deze vindbaar en relevant wordt.
Joiners Houdt profielen bij op sociale netwerken en bezoekt deze sites. Joiners vertegenwoordigen de bredere basis van gebruikers van sociale media. Hoewel zij minder actief zijn in het creëren van inhoud, draagt hun deelname door het onderhouden van profielen en het bezoeken van sites bij aan het algehele ecosysteem, door een publiek en mogelijkheden voor betrokkenheid te bieden.
Spectators Leest blogs, luistert naar podcasts, bekijkt video’s, leest forums en klantbeoordelingen. Spectators, hoewel geen actieve bijdragers, vormen het grootste segment van sociale media. Zij worden als eerste beïnvloed door gepubliceerde inhoud en zijn daarom essentieel voor het viraliteitsfenomeen.
Inactives Voert geen van de bovenstaande activiteiten uit. Inactieve mensen zijn niet direct betrokken bij de dynamiek van sociale media. Toch vormen ze een potentieel publiek. Door te begrijpen waarom ze inactief zijn, kunnen we het bereik van sociale media mogelijk vergroten.

Wat motiveert mensen om sociale media te gebruiken?

Wat zijn de redenen waarom mensen van het ene niveau naar het andere gaan? Ik weet zeker dat u het met me eens bent dat hoe hoger u op de ladder komt, hoe minder mensen er in elke categorie zijn. Logischerwijs telt het niveau “ontwerper” veel minder leden dan het niveau “toeschouwer”.  Toch is het niet eenvoudig om erachter te komen wat mensen motiveert om hoger te gaan.

Een studie geeft een beter inzicht in de motivaties van de 7 verschillende soorten gebruikers van sociale netwerken. De studie is gebaseerd op het gebruik van dagboeken, een interessante kwalitatieve onderzoeksmethode. Deze studie toont aan dat gebruikers niet op één niveau “vastzitten”. Ze kunnen in feite van de ene toestand naar de andere gaan, afhankelijk van hun doelen en de informatie die ze consumeren. Maar ze moeten in ieder geval doelen hebben en beloond worden.

Deze beloning, die aan de basis kan liggen van verslavingen aan sociale netwerken, kan verschillende vormen aannemen:

  • Voor een collector is het aantal fans waarschijnlijk een goede indicator van uw populariteit en de impact die u kunt hebben. Het is hun beloning.
  • Voor ‘conversationalists’ (zij die graag online chatten) is het aantal opmerkingen dat ze genereren of de dichtheid van de conversatie die ze helpen aanwakkeren ook een beloning.
  • Voor makers (bloggers, bijvoorbeeld) zijn verkeersstatistieken (aantal bezoekers) hun medicijn.

Om gebruikers van het ene segment naar het andere te krijgen, moeten we ze een stimulans geven.

Waarom zijn er minder creators dan collectors?

De neiging van gebruikers om de ladder te beklimmen wordt natuurlijk bepaald door hun eigen wil, door prikkels, maar ook door een meer subtiele stimulans: inspanning. Dit is de inspanning die ze moeten leveren in verhouding tot de beloning die ze kunnen verwachten.

Het is deze verhouding die de schaarste van gebruikers in de hogere segmenten van de schaal verklaart. Voor collectors (steeds vaker “curators” genoemd) is de verhouding tussen “inspanning en aantal followers” laag, terwijl diezelfde verhouding voor bloggers veel hoger is. In het eerste geval hebt u een beperkte hoeveelheid inspanning nodig om snel een groot aantal fans te krijgen. In het tweede geval kost het veel moeite, tijd en vooral discipline om een blog populair te maken. Zoals u kunt raden, hoe hoger de verhouding (veel moeite voor weinig fans), hoe lager de motivatie.



Posted in Onderzoek.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *