1 maart 2023 1269 woorden, 6 min. gelezen

Local marketing: definitie, voordelen en strategie [Gids 2023]

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Local marketing is een geheel van marketingcampagnes binnen een beperkt geografisch gebied. Het is gebaseerd op de behoeften van de lokale consument en heeft maar één doel: hen tevreden stellen! In dit artikel overlopen we de exacte definitie van dit […]

Local marketing is een geheel van marketingcampagnes binnen een beperkt geografisch gebied. Het is gebaseerd op de behoeften van de lokale consument en heeft maar één doel: hen tevreden stellen! In dit artikel overlopen we de exacte definitie van dit concept, waarna we de 3 belangrijkste voordelen ervan uiteenzetten. Ten slotte onderzoeken we 3 strategieën voor uw local marketing: maak gebruik van het digitale om uw naamsbekendheid te vergroten. Maar eerst bekijken we 5 kerncijfers om de zaken achter dit soort marketing beter te begrijpen.

Wij voeren B2C-marktonderzoek uit: neem contact met ons op!


Inhoud


Local marketing: 5 belangrijke cijfers

 • 21,3% van de lokale zoekopdrachten (op smartphones) leiden gebruikers ertoe om iets in een fysieke winkel te kopen
 • 97% van de consumenten gebruiken Google om lokale bedrijven te vinden
 • mobile-first 60% van de Google-zoekopdrachten gebeuren vanaf een mobiele telefoon. Kies voor een design in uw webdesignstrategie!
 • Op Google bevat 30% van de mobiele zoekopdrachten een locatie
 • 42% van de millennials die lokale zoekopdrachten uitvoeren, gaan naar de winkel

Wat is local marketing?

In een notendop is local marketing de promotie van een bedrijf in een bepaald geografisch gebied. Dit proces omvat verschillende communicatietactieken die de activiteiten van een fysiek verkooppunt onder de aandacht brengen. Deze omvatten het gebruik van advertentieruimte en lokale zoekmachineoptimalisatietechnieken.

Het is dus een zeer doeltreffend mechanisme voor organisaties die een inherent lokaal klantenbestand willen opbouwen. Ook is deze marketingstrategie geschikt voor elk aanbod dat moeilijk over lange afstanden kan worden geleverd (zoals agrovoedingsstructuren).


Local marketing is gericht op het aantrekken en behouden van lokale consumenten die belangstelling tonen voor uw aanbod.


voordelen local marketing


3 voordelen van local marketing

Local marketing is beschikbaar voor iedereen! Het is een concurrentievoordeel als geen ander voor kleine en middelgrote bedrijven. Hieronder geven wij 3 redenen daarvoor:

 • Voordeel van targeting
 • Vermogen om tevreden klanten te behouden
 • De ongeëvenaarde voordelen die het biedt

Het verbetert uw marketing targeting

Ten eerste gebruiken merken local marketing om het klantenbestand in hun onmiddellijke geografische gebied beter te begrijpen. Dergelijke marketingcampagnes leveren immers essentiële informatie op over hun prospect- en klantenbestand. Hierdoor kunnen bedrijven hun targeting verfijnen! Daarom beschouwen wij het als een perfecte aanvulling op andere marketingstrategieën en -indicatoren, zoals:

 • Datamarketing: de gegevensinvoer vergemakkelijkt de besluitvorming binnen bedrijven
 • Account-based marketing: een ideale aanpak om communicatiecampagnes te personaliseren en de klantconversie te verhogen
 • Customer Lifetime Value: deze maatstaf voor klantwaarde biedt belangrijke inzichten in welke consumenten het meest productief zijn voor merken.

Kortom, deze strategie vergemakkelijkt de klantconversie door marketingcampagnes te helpen personaliseren.Local marketing bouwt klantentrouw op

Nu we het effect van local marketing op targeting en conversie hebben gezien, richten we ons op klantbehoud. Daartoe maakt deze strategie gebruik van relatiemarketingtechnieken. Sociale netwerken zijn nog altijd een van de beste instrumenten om loyaliteit op te bouwen. Ze stellen u immers in staat tot interactie en sterke banden met de leden van uw gemeenschap. Zo krijgt u een beter inzicht in de koopmotieven van uw consumenten. Zo kunt u beter voldoen aan hun latente behoeften!

Om verder te gaan in digitale technieken, laten we het hebben over e-mailmarketing. Ter herinnering: e-mailmarketing maakt het mogelijk gerichte en gepersonaliseerde berichten naar uw klanten te sturen. Aarzel niet om in het kader van local marketing referenties en aanbiedingen op te nemen die zeer lokaal van aard zijn om aankopen aan te moedigen.


Local marketing versterkt de loyaliteit van uw bestaande klanten door een verbeterde klantervaring.Het hoge rendement op investering

Ten slotte zijn local marketingcampagnes goedkoop. Ze passen dus perfect in het budget van zelfs de meest bescheiden merken. Maar dat is nog niet alles: deze campagnes zijn zeer productief! Hun impact is zodanig dat ze de mate van customer engagement verhogen, waardoor de klant eerder geneigd zal zijn om terug te komen voor uw diensten.

En laten we de positieve effecten van mond-tot-mondreclame op de merkbekendheid niet vergeten. Dankzij local marketinginitiatieven voelen consumenten zich dichter bij hun favoriete merken. Dan is het slechts een kwestie van tijd voordat zij uw producten/diensten aanbevelen aan hun vrienden en familie. Dit heet advocacy marketing. Het resultaat is dat uw prospectbestand groeit, terwijl uw bestand van tevreden klanten steeds sterker wordt.


Uiteindelijk geeft u met local marketing weinig uit, maar krijgt u veel terug.


strategische tips local marketing


3 strategische tips voor goede local marketing

Nu we de definitie en de belangrijkste voordelen van local marketing kennen, gaan we over tot de strategische keuzes. Hieronder stellen we er drie voor. Ze draaien allemaal om digitale marketing en hebben tot doel de digitale bekendheid en het verkeer op het verkooppunt te vergroten:

 • Gebruik van SEO
 • Bijwerken van My Business
 • Creëren van originele inhoud

Optimaliseer uw natuurlijke verwijzingen

U kunt niet aan local marketing doen zonder te kijken naar zoekmachineoptimalisatie. Met andere woorden, deze discipline van inbound marketing bestaat uit het stimuleren van uw aanwezigheid op zoekmachines. Dit staat bekend als Search Engine Optimization (of SEO). Met deze praktijk kunt u meer verkeer naar uw site trekken en uw online reputatie vergroten! Beschouw SEO als een manier om uw digitale winkelpui op te bouwen en uw aanwezigheid op Google, de toegangspoort voor online gebruikers, te bevestigen. De onderstaande video vat de basisprincipes van deze marketingstrategie samen.

 

Wij hebben van inbound marketing een van onze specialiteiten gemaakt!


Vul uw Google My Business in en houd ze up-to-date

Laten we even doorgaan op de online aanwezigheid en meer bepaald over de voordelen van My Business voor uw local marketingpraktijken. Deze bedrijfsapplicatie is afkomstig van Google. Het is een dienst waarmee bedrijven basisinformatie kunnen geven over hun fysieke vestiging. Dit is het soort informatie dat bedrijven kunnen delen met het grote publiek:

 • geografische locatie
 • telefoonnummer
 • openingstijden
 • website
 • foto’s/video’s
 • enz.

Bovendien bevat deze digitale identiteitskaart beoordelingen en recensies van gebruikers. De uitdaging voor bedrijven is het verzorgen van hun online merkimago. De best beoordeelde bedrijven op My Business stijgen immers in de achting van Google: zij profiteren dan van een aanzienlijk concurrentievoordeel!

Google My Business wordt beschouwd als een van de beste local marketingstrategieën. Het is zeer toegankelijk, effectief en onderscheidend (bron: Shutterstock)


Maak gebruik van content marketing om klanten aan te trekken

Derde en laatste belangrijke local marketingstrategie: content marketing. Maar niet zomaar elke soort content, en vooral niet zomaar op elk moment! We hebben het over een langetermijnstrategie, gebaseerd op regelmatige, gevarieerde publicaties via meerdere kanalen. Wat hier telt is dat u origineel en menselijk bent om uw lokale klanten te bereiken. Zelfs de kleinste structuren kunnen deze techniek gebruiken om hun klantenbestand te ontwikkelen! Zij kennen hun klanten goed en weten precies hoe zij hen kunnen behagen.

Deze contentcreatie kan bijvoorbeeld draaien om zeer lokale referenties om uw klanten aan te spreken. Het is ook heel goed mogelijk om content te koppelen aan promoties! In het geval van een bar-restaurant, waarom niet een korting aanbieden voor elke gebruiker die commentaar geeft op een Instagram-post? Kortom, de meest creatieve ondernemers zullen gebruik maken van deze tactiek om hun lokale aanwezigheid te verbeteren!

Bronnen Local marketing


Sources

 • Bleu, N. (2023). 17+ Important Local SEO Statistics (2023 Data). Startup Bonsai.
 • Lawson, M. (2018). Finding the right time: How leading marketers redefine moments of assistance. Think with Google.
 • ReviewTrackers. (2021). Local SEO Statistics and Trends: a 2022 Report by ReviewTrackers.
 • Safari Digital. (2020). 18 Local SEO Statistics That Matter in 2023.
 • Verzhbitskaia, Z. (2023). How to Rank on Google Maps: A Beginner’s Guide. SEO PowerSuite.


Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *