Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu in !
De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Gebruikerservaring: wat Linkedin zou moeten doen ter verbetering

Verdien tot 50€ door deel te nemen aan een van onze betaalde marktonderzoeken.

Schrijf u nu in !

Veel frequente gebruikers van Linkedin hebben het moeilijk met een bepaald aspect ervan: uitnodigingen versturen zonder daarbij een woordje uitleg te verschaffen. Gebruikers ertoe aanzetten om dat te doen, vereist uiteindelijk maar enkele programmeercodes. Hieronder mijn advies aan Linkedin om de gebruikerservaring te verbeteren.

Er lopen verscheidene zaken fout bij het huidige concept van de uitnodigingsinterface van Linkedin. Gebruikers wordt gevraagd een uitnodiging te versturen zonder een persoonlijke boodschap. Dat is een slechte praktijk, die nog eens wordt aangemoedigd door het ontwerp van Linkedin in plaats van dat ze bestreden wordt. Ten eerste bevindt de knop “Send now” zich uiterst rechts van het venster. Dat is de knop waarheen de muis van de gebruiker het eerste gaat om te klikken. Ten tweede is die knop veel zichtbaarder dan de knop om een boodschap te versturen: « Add a note ».

De interface zou zo opgevat moeten zijn dat de gebruiker ertoe wordt aangezet zijn of haar uitnodiging te personaliseren en op die manier de ontvanger een bijkomende motivering geeft om de uitnodiging te aanvaarden. Ik stel daarom een interface als volgt voor:

  • Maak van de knop « Add a note » de standaardoptie in plaats van « Send now »: de knop « Add a note » moet gewoonweg veel prominenter in beeld zijn
  • Gebruik een cijfer (hier « 123% ») om gebruikers te informeren over de graad van wijziging die verwacht kan worden dankzij hun inspanning
  • Maak de knop « Send now » minder zichtbaar
  • Geef de actie « Send now » een andere naam om ze minder onschuldig te maken (« Ik verkies mijn uitnodiging niet te personaliseren »)

Bij het klikken op « Ik verkies mijn uitnodiging niet te personaliseren » zou er zelfs een pop-upvenster kunnen verschijnen met de vraag om bevestiging: « Bent u zeker dat u uw uitnodiging niet wenst te personaliseren? »

 

En als dat nog niet voldoende is, zou een volgende stap erin kunnen bestaan de gebruikers controle te geven over het type van uitnodigingen dat ze willen ontvangen (alleen gepersonaliseerde of de beide).

Wat denkt u? Denkt u dat deze kleine « nudges » de gebruikers van Linkedin ertoe kunnen aanzeggen hun gewoontes te veranderen? Twijfel niet om u mening hierover te geven onderaan dit artikel.

Tags: ,

Author: Pierre-Nicolas Schwab

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *