15 januari 2020 920 woorden, 4 min. gelezen

Detailhandel: een nieuwe, zeer nauwkeurige methode om de locatie van uw winkel te kiezen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Hoe kiest u een goede locatie voor uw toekomstige winkel in België? Dat is een criterium dat tijdens het locatieonderzoek wordt onderzocht. We hebben goed nieuws voor iedereen die zich in deze situatie bevindt en op zoek is naar de […]

Hoe kiest u een goede locatie voor uw toekomstige winkel in België? Dat is een criterium dat tijdens het locatieonderzoek wordt onderzocht. We hebben goed nieuws voor iedereen die zich in deze situatie bevindt en op zoek is naar de beste locatie voor zijn of haar winkel in België: we gaan een nieuwe gegevensbron op de markt brengen die resultaten met een ongeëvenaarde nauwkeurigheid biedt, en dat voor een zeer aantrekkelijke prijs (vanaf € 1000). Het gaat om gegevens die zijn verkregen via de GPS van smartphones. Dankzij deze gegevens kunnen wij u zeer snel nooit eerder geziene resultaten aanbieden. U leest er alles over in dit artikel.

Als er haast bij is, neem dan onmiddellijk contact met ons op via e-mail (info@intotheminds.com) of via telefoon op +32 2 347 4586. We kunnen u de resultaten doorgaans binnen enkele dagen leveren.

Samenvatting

De troef van een locatieonderzoek voor een nabijheidswinkel

Het is evident waarom een goede locatie voor een verkooppunt een grote troef is. Een slecht gelegen winkel en je gaat failliet.
De locatie van het verkooppunt is het belangrijkste criterium bij het opstarten van een detailhandel. Naast het concept van uw winkel is de locatie ervan  een bepalende factor voor het succes of het mislukken. Dus neem het locatieonderzoek niet te licht op. Nauwkeurig bepalen hoeveel mensen het verkooppunt passeert, is waarschijnlijk de meest winstgevende investering die u tijdens de levensduur van uw winkel zult doen. En het goede nieuws is dat we u nu een eenvoudige, snelle en betaalbare manier bieden op de meting van passantenstromen, iets wat u nodig heeft om uw keuze te maken.

De verschillende methoden die beschikbaar zijn om stromen te meten

Tot nu toe was het meten van stromen gebaseerd op handmatige metingen (die we beschrijven in ons artikel over prijzen van marktonderzoeksmethoden).
De meest betaalbare handeling was een spotmeting en het extrapoleren van de resultaten daarvan. Om twijfel die gepaard gaat met de extrapolatie van de resultaten te vermijden, was het ook mogelijk om gedurende één week een volledige meting uit te voeren tijdens de openingsuren. En ten laatste was er een video-analyse die zowel een volledige telling als een kwalificatie van mensen op basis van bijvoorbeeld leeftijd en geslacht mogelijk maakte. Hoewel het aantal mensen dat een winkel passeert een essentieel criterium is, mag de typologie van de voorbijgangers niet worden verwaarloosd. Uw winkel kan inderdaad een specifieke positionering hebben die een bepaald type cliënteel vereist.

Gebruik van GPS-data om de voetgangersstroom te meten

carte des flux de piétons à Bruxelles, Belgique

Warmtekaart met de voetgangersstromen in de straten van het stadscentrum van Brussel.

Dankzij de nieuwe methodologische aanpak die we aanbieden, kunnen we nu snel en nauwkeurig, en over een periode van enkele maanden, de stroom van voorbijgangers voor elk adres in België onderzoeken. De gegevens die we gebruiken zijn afkomstig van de GPS-chips van smartphone-bezitters. Deze gegevens worden geaggregeerd en geanonimiseerd (GDPR-conformiteit) en op basis van analyses wordt het aantal personen op een adres op een bepaald moment van de dag bepaald.
Deze methode werkt bijzonder goed in stadscentra (Brussel, Antwerpen, Luik, Gent, …) waar de stromen vaak hoog zijn, de foutenmarge mechanisch wordt verkleind en de nauwkeurigheid van de verstrekte statistieken toeneemt.

Nauwkeurigheid van de aangeboden cijfers

localisation des piétons dans les rues de Bruxelles

Kaart met de meetpunten van de voetgangersstromen in de straten van Brussel. De nauwkeurigheid van de meetpunten maakt het mogelijk om onderscheid te maken tussen verschillende bedrijfslocaties en garandeert een hoge mate van betrouwbaarheid bij het kiezen van de beste locatie voor uw verkooppunt.

De cijfers die wij u kunnen verstrekken zijn veel nauwkeuriger dan de cijfers die door de telefoonmaatschappijen worden verstrekt. Ook mobiele telefoonoperatoren brengen gegevens over de stromen van hun abonnees op de markt, maar deze gegevens zijn gebaseerd op GSM-antennes (vaak enkele honderden meters van elkaar verwijderd in de steden), wat leidt tot onvoldoende nauwkeurigheid om resultaten op straatniveau te bieden. De gegevens waarop wij ons baseren hebben een nauwkeurigheid van +/- 8 meter en maken het mogelijk om op straatniveau te werken, soms zelfs op trottoirniveau.
De resultaten worden u aangeboden per dag, week, maand en zelfs per uur aan. Zo kunt u zien hoe het verkeer voor uw toekomstige verkooppunt uur na uur verloopt. Deze cijfers zijn essentieel voor u om te beslissen tussen twee verkooppunten en wij zijn de enige in België die u deze kunnen leveren.
Zoals u in de illustratie kunt zien, verzamelen we meerdere meetpunten op straatniveau. Uw toekomstige bedrijf is dus probleemloos gedekt en u kunt gerustgesteld zijn over de keuze van de locatie.

Zijn de oude telmethoden achterhaald?

Betekent dit dat andere methodologische benaderingen nu achterhaald zijn? Dat hangt volledig af van de context. In stedelijke gebieden is het duidelijk dat we nu in staat zijn om volledige tellingen te geven over 6 of 12 maanden voor een prijs die gelijk is aan een handmatige telling over een week. Wij zullen die laatste methode dus niet meer voorstellen, noch die van de gedeeltelijke telling.
In de stadsrand of in landelijke gebieden daarentegen kan het volume van GPS-signalen te laag zijn om deze methode toe te passen. In dat geval is het nog altijd mogelijk om gebruik te maken van een alternatief.
Duidelijk is dat tellen op basis van GPS-signalen geen kwalitatieve indicatie geeft van de aard van de voorbijgangers. Een diepgaande analyse van de stromen voor een verkooppunt blijft dus van belang.Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *