2 mei 2016 492 woorden, 2 min. gelezen

Brengt Amazon een revolutie in de logistiek teweeg?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Twee jaar geleden analyseerden we op deze blog de opkomst van een nieuwe speler in de logistieke keten: Amazon. Amazon startte toen experimenten met DHL en Audi. We voorspelden ook dat Amazon nu klaar was om rechtstreeks met DHL, Fedex […]

Twee jaar geleden analyseerden we op deze blog de opkomst van een nieuwe speler in de logistieke keten: Amazon. Amazon startte toen experimenten met DHL en Audi. We voorspelden ook dat Amazon nu klaar was om rechtstreeks met DHL, Fedex en UPS te concurreren.

De aankondiging in maart van de lancering door Amazon van een automatisch depotnetwerk bevestigt onze voorspellingen. Dit is de eerste logische stap in een strijd die bitter belooft te worden.

Zoals u wellicht geleerd heeft uit onze reeks marktonderzoeken naar postinnovaties (delen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7) komen automatische bewaarkuizen steeds vaker voor in Europa, waar ze meer flexibiliteit bieden om online gedane aankopen op te halen. Deutsche Post / DHL beschikt over het grootste netwerk van dergelijke installaties in Europa en is een succes. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Duitsland het eerste land is waar Amazon zijn netwerk wil uitrollen.

2 redenen waarom Amazon een eigen automatische bewaarkluizen wil inzetten

We zien twee redenen waarom Amazon dichter bij de eindklant komt en de toeleveringsketen integreert.

De eerste reden is dat Amazon onafhankelijk wil worden van postoperatoren en andere koeriersbedrijven. Levering van goederen is niet gratis en Amazon brengt geen kosten in rekening voor levering. Dit betekent dus een enorme kostenpost die de marges verlaagt. Verticale integratie lijkt dan ook logisch, temeer daar de financiële situatie van Amazone sinds de jaren negentig nauwelijks is veranderd. De nettoresultaten schommelen in verliezen en winsten in de buurt van nul.

De tweede reden is dat Amazon een revolutie wil teweegbrengen in de leveringservaring. Volgens Jeff Bezos kan dit alleen door de levertijden drastisch te verkorten. Ondanks de vooruitgang in het beheer van de aanbodketen zijn de levertijden in Europa nog steeds hoog. In Frankrijk gaf een studie van de FEVAD (Frans) een gemiddelde vertraging van 1,6 dagen voor gewone levering en 5,4 dagen voor vertraging tussen het plaatsen van de bestelling en de ontvangst ervan. Dit is veel meer dan Amazon’s leveringstermijn van één uur met Prime Now (Engels). Hoewel postexploitanten wellicht bereid zijn hun leveringsproces te versnellen (bv. Post. lu heeft zich bereid verklaard dezelfde dag te leveren (Engels)), vereist een nog snellere aanpak een volledige herziening van de huidige processen. Traditionele marktdeelnemers kunnen dit probleem niet oplossen.

Onze mening

Vanuit strikt financieel oogpunt is de aankondiging van Amazon logisch. Zoals uit bovenstaande grafiek blijkt, bleef het nettoresultaat van Amazon dicht bij nul, ondanks een indrukwekkende omzetgroei. Het verlagen van de leveringskosten is een goed idee.

Een dergelijke aanpak is echter zeer riskant. De vaste kosten verbonden aan de leveringsactiviteit zijn hoog (vooral voor een groot netwerk van automatische bewaarkluizen) en het beheer van de toeleveringsketen van A tot Z zal een zeer gevaarlijke oefening blijken te zijn. Dit is misschien wel de meest ambitieuze logistieke uitdaging die ooit was voorzien. Een dergelijke verticale integratie kan op de lange termijn alleen lonend zijn als het loont. Het voorbeeld van Swatch, dat met succes verticaal geïntegreerd werd, heeft na 20 jaar zijn vruchten afgeworpen.Posted in Innovation, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *