5 oktober 2022 726 woorden, 3 min. gelezen

Biomarkt: een Europa met twee snelheden [marktonderzoek].

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De biomarkt ondergaat een grondige verandering. Na een snelle groei tijdens Covid kenden sommige markten een lichte krimp in 2021. Niet alle Europese landen zitten echter in hetzelfde schuitje. Een sterke groei werd opgetekend in Duitsland (+5,9%), Oostenrijk (+15,2%) en […]

De biomarkt ondergaat een grondige verandering. Na een snelle groei tijdens Covid kenden sommige markten een lichte krimp in 2021. Niet alle Europese landen zitten echter in hetzelfde schuitje. Een sterke groei werd opgetekend in Duitsland (+5,9%), Oostenrijk (+15,2%) en Spanje (+8,9%). Ontdek in dit artikel de dynamiek met twee snelheden van de biomarkt in Europa.

7 statistieken over de biomarkt in Europa

  • Oostenrijk kende de sterkste groei op de biomarkt in 2021: +15,2
  • Denen geven het meest uit aan bioproducten: 422 euro per persoon in 2020
  • De Britten geven het minst uit aan biologisch voedsel: slechts 50 euro per persoon in 2021
  • De Franse, Zweedse en Finse biomarkten verloren in 2021 elk 0,5%.
  • In absolute omvang is Finland de kleinste Europese markt: 410 miljoen euro.
  • Duitsland is de grootste biomarkt in absolute waarde: 15,87 miljard euro
  • 72% van de Spanjaarden en 88% van de Italianen kochten in 2020 een bioproduct

Algemeen beeld van de biomarkt in Europa

De biomarkt lijkt gefragmenteerd. De cijfers voor 2021 laten grote verschillen zien tussen de Europese landen. Er is duidelijk sprake van een dynamiek met twee snelheden, waarbij sommige landen erg voorop lopen (Denemarken, Zweden, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk) en andere achterblijven.

De klassieke noord/zuid-kloof geldt hier niet, want ook het Verenigd Koninkrijk, Finland, Nederland en België blijven achter. De uitgaven per hoofd van de bevolking bedragen niet meer dan 80 euro per jaar, terwijl de Fransen bijna 190 euro per jaar uitgeven en de Denen 422 euro (een Europees record).

Biologisch gaan vereist duidelijk nadenken over de doelmarkt en inzicht in de specifieke kenmerken ervan.

infographie et classement du marché du bio en Europe en 2021

Waarom is de biomarkt in Europa zo uiteenlopend?

De heterogeniteit van de biomarkt in Europa is ongetwijfeld het gevolg van verschil in koopkracht. Maar dat niet alleen.

Koopkracht

De eerste reden voor verschillen in de aankoop van bioproducten is natuurlijk de koopkracht. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar naarmate de koopkracht toeneemt, neemt ook het vermogen van een huishouden om te investeren in kwaliteitsvoeding toe. Om dit te zien hoeft u alleen maar te kijken naar de grafiek “Jaarlijkse uitgaven voor bioproducten per hoofd van de bevolking”. De landen met het hoogste gezinsvermogen (AIC-index, [Engelse site] zie ook paragraaf “marktgegevens”) staan bovenaan de lijst.

De AIC-index helpt verklaren waarom de Denen (op de 2e plaats) meer uitgeven aan bio producten dan de Spanjaarden (op de 15e plaats). Maar ze verklaart niet waarom de Finnen, Nederlanders of Belgen zo weinig uitgeven aan bioproducten (minder dan 80 euro, zoals de Italianen en Spanjaarden), terwijl ze qua koopkracht bovenaan de ranglijst staan. Om deze anomalieën te verklaren, moeten we de nationale markten analyseren.

Verschillende marktvoorwaarden

Elke markt heeft zijn eigen specifieke kenmerken die helpen verklaren waarom de uitgaven voor biologische producten zo verschillen van land tot land.

Laten we beginnen met Finland. Het staat op de 7e plaats in Europa wat koopkracht betreft en toch bedragen de uitgaven voor bioproducten per hoofd van de bevolking slechts 73 euro per jaar (na Italië). Waarom? Enerzijds is de lokale bioproductie beperkt als gevolg van het klimaat. Anderzijds zijn de Finnen erg gericht op veganistische en plantaardige producten, ten nadele van biologisch.

Dezelfde klimatologische redenen kunnen worden aangevoerd voor Zweden. De biologische landbouw wordt daar minder gesteund en de producten moeten daarom grotendeels worden ingevoerd. Bovendien geven de consumptiegewoonten de voorkeur aan lokale producten en producten in het kort. De afweging is in het nadeel van bioproducten.

In Duitsland is de kracht van de biomarkt historisch. De Duitsers waren de eersten in Europa die bioproducten promootten. Met bioproducten kunnen detailhandelaars zich tegenwoordig onderscheiden van discounters (Aldi, Lidl), die goed zijn voor 40% van de volumes en 60% van de waarde.

In Spanje is de consumptie niet van de grond gekomen omdat de grootste detailhandelaar (Mercadona, marktaandeel 30%) geen bioproducten aanbiedt.

 


Tot slot

Deze snelle analyse van de biologische markt in Europa toont zeer grote verschillen tussen de landen. He verschil in koopkracht vormt enigszins een verklaring, maar ook de specifieke kenmerken van de markt spelen mee. Hieruit blijkt dat een grondige marktstudie noodzakelijk is om de dynamiek van een markt te begrijpen en valkuilen te vermijden.

Marktcijfers


Land Marktomvang 2021 (miljard euro) Marktgroei Verbruik per hoofd van de bevolking (in €) Positie inzake koopkracht
(bron: eurostat, [Engelse site]
Denemarken 2,46 miljard euro +5,5% 422 € 2
Oosternrijk 2,37 miljard euro +15,2% 266 € 4
Zweden 2,69 miljard euro -0,5% 259 € 6
Duitsland 15,87 miljard euro +5,9% 191 € 3
Frankrijk 13,27 miljard euro -0,5% 187 € 9
Nederland 1,60 miljard euro +5,5% 78 € 3
België 0,98 miljard euro +4,6% 77 € 5
Italië 4,57 miljard euro +4,9% 77 € 10
Finland 0,41 miljard euro -0,5% 73 € 7
Spanje 2,75 miljard euro +8,9% 53 € 15

 Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *