23 februari 2022 739 woorden, 3 min. gelezen

Bezoek aan de Giant flagship store: de toekomst van de supermarkten?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Nieuwe trends in de detailhandel zijn vaak te vinden aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. In dit artikel stellen wij de Giant flagship store en zijn vernieuwende voedingsaanbod voor. Deze Giant winkel heeft een uniek en oversized zelfbedienings […]

Nieuwe trends in de detailhandel zijn vaak te vinden aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. In dit artikel stellen wij de Giant flagship store en zijn vernieuwende voedingsaanbod voor. Deze Giant winkel heeft een uniek en oversized zelfbedienings “bierbar” concept. Het is een voorbode van wat de supermarkten van de toekomst zullen zijn, multifunctionele winkels waar service steeds belangrijker zal worden.

Dit artikel kwam tot stand dankzij de hulp van Olivier Delangre, CEO van het bekende bedrijf Amoobi. Het maakt deel uit van een serie die wij gewijd hebben aan andere vernieuwende winkelconcepten: Starbucks en Amazon Go, Amazon Fresh, Google store in Chelsea, Lego store New-York.


De Giant flasgship store: een ‘grocerant’?

De Giant flagship store, die in maart 2021 opengaat, omvat 65.000 square feet of ongeveer 6.500 m². Giant is een van de merken van Ahold Delhaize in de Verenigde Staten (voorheen Ahold), niet te verwarren met Giant Eagle (een andere supermarktketen).

Wat opvalt aan deze winkel is het “voedings”-aanbod. Het is niet echt een supermarkt in de strikte zin van het woord, maar eerder wat ik een ‘grocerant’ noem (grocery + restaurant), d.w.z. een hybride tussen een supermarkt en een restaurant.

De hal met voedingsmiddelen in de Giant is inderdaad enorm. U vindt er alles van vers belegde broodjes tot pizza’s, Mexicaans eten, sushi en salades. Het assortiment is absoluut waanzinnig. De marketingmix van de Giant flagship store is dus uniek.

Bier on tap at flahship store Giant Riverside in Philadelphia

De ongelooflijke zelfbedieningsbierbar in de Giant flagship store in Philadelphia.

100 zelfbedieningsbieren in een supermarkt: nooit eerder gezien

Dit streven naar differentiatie is ook te zien in de bierafdeling, en in het bijzonder in de “bierbar” (zie foto’s hierboven).

Bijna 100 soorten bier zijn op zelfbediening verkrijgbaar in deze immense ruimte, buitensporig voor de Verenigde Staten. Ook het gebruikte betaalmiddel is origineel voor een supermarkt. U moet een polsbandje dragen om uw verbruik bij te houden.

Opvallend is ook het display boven elke bierpomp waarop productinformatie staat (zie foto rechts).

Kortom, de supermarkt is aan een transformatie bezig. Het is niet langer een plaats waar de mensen alleen maar komen om boodschappen te doen. Het wordt een plaats waar mensen komen om (nog) meer tijd door te brengen.


Een schoonmaakrobot

robot flasghip store giant philadelphiaNet als een andere winkel waarover wij het in deze blog al hadden, heeft de Giant Flagship store een schoonmaakrobot. Let op de pogingen die gedaan zijn om het menselijke kenmerken te geven, met name met te grote ogen. Dit noemt men antropomorfisme. Door menselijke trekjes te geven aan technologische apparaten worden ze vlugger door de mensen aanvaard, zoals bij slimme luidsprekers (Engelse site).


Een afzonderlijke veganistische afdeling

Tenslotte moeten we het hebben over het, bijzonder uitgebreide, “veganistisch” aanbod. In tegenstelling tot een traditionele supermarkt waar deze producten verspreid liggen tussen andere, meer conventionele producten, is er hier een afzonderlijke afdeling voor voorzien. Deze keuze roept vragen op. Het doet vragen rijzen over het klanttraject en over gelegenheidsaankopen. Komen de klanten speciaal naar de winkel om veganistische producten te kopen, of laten zij zich verleiden door deze alternatieven terwijl zij conventionele producten kopen?

plant based department falagship store Giant Riverside Philadelphia

Door alle veganistische producten in dezelfde afdeling te groeperen, verdwijnt de tweede mogelijkheid. De Giant flasghip store heeft er dus voor gekozen om een al duidelijk veganistische clientèle aan te trekken, die de rest van de winkel misschien niet zal bezoeken.

Olivier Delangre AmoobiDe mening van Olivier Delangre

Giant Riverside zou wel eens de toekomst van de detailhandel kunnen zijn. Een ruim en goed gepresenteerd supermarktaanbod in combinatie met een grote keuze aan restaurants. Ik heb zowaar in deze winkel geluncht en ik moet zeggen dat de keuze ingewikkeld was, want er zijn zo veel mogelijkheden! Ik was vooral onder de indruk van het aanbod van tapbier, hoewel het idee om bieren in een supermarkt te testen voor mij nog altijd vreemd is.

Ook de winkel zelf vond ik mooi. Ik vond het bijvoorbeeld leuk dat het diepvriesaanbod naast het overeenkomstige versaanbod was geplaatst, en ik vond ook de “plantaardige” hoek, waar alle elementen in één zone zijn gegroepeerd, erg leuk. Ook het glutenvrije gedeelte was goed aangegeven. Deze outlet zit vol goede ideeën: seizoensgebonden producten naast snacks/chocolade voor impuls, gratis fruit aan de ingang voor de kinderen, een Kombucha bar bij de ingang, duidelijke bewegwijzering voor biologisch, echt top uitgevoerd!

Ver van de concept stores van New York, is deze outlet duidelijk een bezoekje waard en toont ons het beste van wat er te koop is!

 Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *