22 oktober 2021 944 woorden, 4 min. gelezen Laatste update : 3 december 2023

De Google-winkel in Chelsea, New York: ervaringsgericht en anders dan Apple

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Google heeft zijn eigen flagship store, die op 17 juni 2021 werd geopend in de wijk Chelsea in New York. Deze uitstap naar de detailhandel is een primeur voor Google, dat tot dan toe slechts schuchtere uitstapjes op dit gebied […]

Google heeft zijn eigen flagship store, die op 17 juni 2021 werd geopend in de wijk Chelsea in New York. Deze uitstap naar de detailhandel is een primeur voor Google, dat tot dan toe slechts schuchtere uitstapjes op dit gebied maakte, met name via een pop-upwinkel in SoHo in 2016. Met zijn Chelsea-winkel sluit Google zich aan bij Samsung en vooral Apple, die van de detailhandel al lang een hoeksteen van hun strategie hebben gemaakt.

Dankzij Olivier Delangre, CEO van Amoobi, die deze winkel voor ons bezocht, bieden wij u een analyse in beelden.

Inhoud


Google is niet alleen een softwarebedrijf

De opening van de Google-winkel in New York is gebaseerd op het feit dat Google niet alleen een bedrijf is dat softwareoplossingen aanbiedt. Het is ook, en al heel lang, een bedrijf dat tastbare producten ontwikkelt (denk aan smartphones, tablets) waarin hun softwaretechnologie is ingebouwd.

google store chelsea new-york

Een fysiek verkooppunt is dus een ontmoetingsplaats en een plaats om te experimenteren met Google-producten, of het nu gaat om tastbare (Nest, smartphones uitgerust met Android, en in het bijzonder het door Google gecreëerde Pixel-model) of gedematerialiseerde producten (Strava).

Wat opvalt aan de Google Store is dat het geen echte winkel is. Het is eerder een doorgangsplaats, een hybride model dat elementen bevat van zowel kantoor (werkplek) als woonkamer (ontspanningsruimte).


Open architectuur

In het tentoonstellingsgedeelte van de Google-winkel in Chelsea worden codes gebruikt die gebaseerd zijn op een open architectuur, die indertijd door Apple werd uitgevonden. Dit type lay-out is de norm geworden, en de foto hieronder is daar een goede illustratie van. De producten liggen horizontaal, binnen handbereik, zonder meubels die het zicht belemmeren van het ene uiteinde van de winkel naar het andere.

google store chelsea New-York

De krukjes nodigen u uit om aan deze grote “gastentafels” plaats te nemen en u bij de grote Google-familie te voegen. Deze krukjes lijken op het eerste gezicht misschien onbeduidend, maar ze hebben een symbolische functie (om een groepsgeest te creëren) en een praktische (om de bezoeker op zijn gemak te stellen en hem of haar zo lang mogelijk vast te houden).

Les 1: elk element heeft ook een symbolische functie, die moet worden afgestemd op de klantervaring die u wenst aan te bieden


Les 2: zorg ervoor dat de winkelbezoeker zich op zijn gemak voelt en dus zoveel mogelijk tijd in de winkel doorbrengt. Dit vergroot de kans op een aankoop.


google store chelsea new-york

De producten worden ook gepresenteerd in kubussen die bedekt zijn met een coating waarover animaties lopen. Dit is dezelfde technologie die we zagen in de flagship store van Nike in Londen voor de Air Max1display.


Ervaringswinkel

Het zal geen verbazing wekken dat Google inzet op de vermenigvuldiging van ervaringen in zijn verkooppunt. Het doel is bezoekers de producten en software-oplossingen te laten uitproberen om hen te overtuigen van de superioriteit van de Google-technologie.

Drie kamers zijn gereserveerd voor deze praktische ervaringen: één voor de Pixel smartphone, één voor Strava (gaming) en één voor Nest (connected home).

Nest Room google store chelsea New-York

In de “Nest Room” wordt het scenario geprojecteerd op de salontafel in de woonkamer. U kunt dan uw stem gebruiken om de verschillende elementen van uw verbonden huis te activeren.

Vooral de Nest Room is erg geslaagd. Er is een heel scenario opgezet dat u in staat stelt gebruik te maken van de verschillende functies die door het aangesloten thuissysteem worden geboden. Als u een huiskamer binnenkomt en op de bank gaat zitten, ontvouwt zich een scenario. Op de salontafel worden Google-opdrachten geprojecteerd, die u kunt inspreken of door een voice-over kunt laten doen. Aan het begin van het scenario verschijnt er een schaduw in het venster. Het is een bezorger die aanbelt. Met een spraakopdracht kunt u de camera op de stoep vragen het beeld weer te geven. Verderop in het scenario, hoort u een geluid op de vloer. U controleert de bijbehorende camera en ziet dat het de hond is.

Les 3: Als het product moeilijk te leren is, leid de gebruiker dan door het leerproces aan de hand van eenvoudige scenario’s

Olivier Delangre AmoobiDe mening van Olivier Delangre, CEO van Amoobi

Toen ik aan de Google Store in New York kwam, was het onmogelijk om niet aan de Apple Store te denken. Een zeer puristische winkel, moderne architectuur en een leger van medewerkers die klaar staan om u te begeleiden en te helpen. Zodra ik de winkel binnenkwam, werd ik heel vriendelijk aangesproken. Dat gebeurde overigens op verschillende momenten tijdens mijn bezoek. De presentatie van de producten komt relatief dicht in de buurt van een Apple store met voor elk product veel ruimte op moderne tafels. Wat opvalt is de veelheid en diversiteit van Google-producten: telefoons, computers, slimme camera’s of deurbellen, videospelletjes, luidsprekers, enz. Ik vond het aangenaam dat de producten zo zorgvuldig werden uitgelegd. Zo zijn er dozen met een transparant scherm waarop het product wordt getoond, maar met interactieve inhoud waarin de vele mogelijkheden worden toegelicht. Maar het meest interessante deel voor mij was zeker de NEST Room. Door middel van een goed ontworpen scenario ontdekken we alle functionaliteiten van het slimme huis, wat ons toelaat ons te projecteren op het mogelijke gebruik van de verschillende met Google verbonden objecten. Ik denk dat deze onderdompeling in de functionaliteit van het product door veel detailhandelaren kan worden gedupliceerd en niet alleen via technologie. Waarom de klant niet inspireren over het mogelijke gebruik van producten, zelfs voedingsmiddelen (receptuur, samenstelling, presentatie). Een zeer inspirerende winkel om te bezoeken.

 Posted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *