29 oktober 2021 842 woorden, 4 min. gelezen

Bezoek aan de grootste Amazon Fresh in Washington

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Welkom in de hightech wereld van Amazon Fresh. Vandaag bezoeken we de op één na grootste Amazon Fresh-winkel van het land (700 m²) in Washington DC. Ze is uitgerust met “Just Walk Out”-technologie en stelt u in staat te winkelen […]

Welkom in de hightech wereld van Amazon Fresh. Vandaag bezoeken we de op één na grootste Amazon Fresh-winkel van het land (700 m²) in Washington DC. Ze is uitgerust met “Just Walk Out”-technologie en stelt u in staat te winkelen zonder langs de kassa te gaan (wees gerust, u moet steeds betalen).

Dit verslag over de detailhandel in de VS sluit aan bij het verslag dat we eerder publiceerden over de vlaggenschipwinkels van Lego en Google in New York. Het werd mogelijk gemaakt dankzij Olivier Delangre, de CEO van Amoobi, die we hier daarvoor willen bedanken. Onderaan het artikel leest u zijn visie op de rol van technologie in Amazon Fresh-winkels.


Een winkel vol technologie

“Just Walk Out” is een technologie waarmee de consument kan winkelen en naar buiten kan lopen zonder langs de kassa te gaan. Deze belofte van een naadloze klantenervaring, ontwikkeld in de Amazon Go-winkels, is gebaseerd op een schat aan technologie. Sensoren alom, maar dat belet niet dat veel rekken leeg zijn.

amazon fresh washington empty shelves

Het mooie van deze technologie is dat ze zelfs werkt met bulkproducten, zoals in de fruitafdeling. De Amazon Fresh in Washington DC heeft een fruit- en groenteafdeling die veel groter is dan die van zijn concurrenten.

amazon fresh washington fruits vegetables


Integratie tussen verschillende Amazon-diensten

Amazon Fresh, en over het algemeen alle “fysieke” verkooppunten van Amazon, maken het mogelijk het aanbod van de gelijknamige site te fygitaliseren. Je vindt er dus ook de Amazon lockers, de hoeksteen van de strategie van de gigant uit Seattle om zich logistiek terug te trekken. De klantendienst van Amazon Fresh zorgt ook voor het terugsturen van pakketten, wat ertoe bijdraagt dat we voor de levering nog minder afhankelijk worden van derde leveranciers. Uiteindelijk wordt Amazon een wereld op zich, vooral als het overschakelt op het openen van middelgrote winkels (3000m²) zoals de Wall Street Journal (Engelse site)- meldde.

amazon lockers at amazon fresh washington


Duidelijke bewegwijzering

Een van de effecten van de “Just Walk Out”-technologie is dat alle producten perfect op hun plaats moeten staan om te worden herkend. Daarom zijn de rekken in de winkel zeer duidelijk afgebakend via “just-in-time”-signalisatie. Visueel is alles zeer consistent, met borden boven elk rek, aangevuld met schermen en vaste informatiepanelen.
Dit alles geeft een zeer consistente indruk, wat resulteert in een visueel aantrekkelijk resultaat.

fridge at amazon fresh washington

Het merk Amazon

sausssage Amazon Fresh Washingtn

Het merk Amazon is duidelijk aanwezig, zowel in de rekken (365 producten van Whole Foods, producten met de merknaam “Amazon Fresh”) als op de schermen. Het is erg interessant te zien hoe het productassortiment van Amazon Fresh geleidelijk aan wordt gevuld met “zelfgemaakte” producten. Dit is een zeer interessante ontwikkeling in de marketingmix van Amazon.

Dit zijn behalve bekende internationale merken ook in de VS gemaakte “imitaties” van Franse producten.


Olivier Delangre AmoobiDe mening van Olivier Delangre, CEO van Amoobi

Als u van technologie en detailhandel houdt, is een bezoek aan een Amazon Fresh-winkel die is uitgerust met Just Walk Out-technologie een must. Ik heb al verschillende ‘kleine’ Amazon Go-winkels in New York kunnen bezoeken, maar een bezoek aan Amazon Fresh in Washington DC was de volgende stap. Met een oppervlakte van 700 m² is dit de op één na grootste winkel die met deze technologie is uitgerust (ter wereld, aangezien er voor zover ik weet nog geen andere oplossing op zo’n grote schaal is toegepast).

De technologie, hoewel relatief onopvallend, maakte grote indruk op me. Honderden camera’s houden elk rek in de gaten en wijzen naar de vloer aan weerszijden van elk gangpad. Elk rek is uitgerust met sensoren (voor het gewicht, zonder twijfel). Men kan zich afvragen hoe een dergelijke investering rendabel kan zijn, want hoewel de kassa verdwijnt, zijn er nog altijd verschillende werknemers om te helpen en vragen te beantwoorden. Als het niet winstgevend is, is het dan niet de bedoeling van Amazon om zoveel mogelijk te leren over de gewoonten van de consument? Parallel daarmee ontplooit Amazon momenteel tientallen Amazon Fresh-winkels in de Verenigde Staten (er zijn er al meer dan 100). Zouden de geautomatiseerde winkels geen laboratoria zijn om uit miljoenen gegevens te leren wat al dan niet een goede Amazon Fresh-winkel maakt? Het is ook bekend dat Amazon deze techniek op vele markten heeft gebruikt (met een op gegevens gebaseerde leeraanpak) alvorens voluit te gaan.

Wat ook interessant is, is de tijd die het duurt om een kasticket te krijgen. Bij elk van mijn bezoeken bedroeg de tijd tussen mijn vertrek en het krijgen van het ticket altijd enkele tientallen minuten. Deze keer duurde het een uur voor ik het ontvangstbewijs kreeg. Bovendien bevatte mijn ticket een fout met een extra product. Een product dat ik in mijn hand hield, maar dat ik duidelijk weer op de (juiste) rek had gelegd. Wordt er verwacht dat er manueel wordt gecontroleerd om de beelden te valideren? En zo ja, wat zijn dan de werkelijke operationele kosten van een dergelijke oplossing?

Eén ding is zeker, Amazon is de grenzen aan het verleggen en zet met deze winkel van 700 m² zijn signatuur onder een technologisch hoogstandje dat zijn grote ambitie in de fysieke en online voedingssector laat zien.Posted in Innovatie, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *