8 december 2021 922 woorden, 4 min. gelezen

Starbucks en Amazon Go lanceren samen winkel in New York

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Er werd zopas een gezamenlijke winkel van Starbucks en Amazon Go geopend in New York, met ligging op 59th Street tussen Park Avenue en Lexington Avenue. Het is de eerste keer dat de twee merken hun krachten bundelen om een […]

Er werd zopas een gezamenlijke winkel van Starbucks en Amazon Go geopend in New York, met ligging op 59th Street tussen Park Avenue en Lexington Avenue. Het is de eerste keer dat de twee merken hun krachten bundelen om een gezamenlijk verkooppunt te openen. In dit artikel ziet u enkele foto’s die zijn genomen tijdens een bezoek aan de winkel eind november 2021. Met dank aan Olivier Delangre, CEO van Amoobi, voor het delen van zijn foto’s en analyse bij dit artikel.

Starbucks Amazone Go New York 59th East Park and Lexington


Starbucks en Amazon Go: de verborgen kant van co-branding

Activiteiten van co-branding zijn niet ongebruikelijk in de marketing. Maar dat twee zulke sterke merken hun krachten bundelen in een fysiek verkooppunt is echt wel nieuw.

Deze operatie komt in feite overeen met een convergentie van de belangen van Starbucks en Amazon:

  • Starbucks heeft aangekondigd (Engelse site) dat het 400 slecht presterende winkels zal ombouwen tot afhaalpunten. De bestelling kan via de Starbucks-app worden geplaatst en aan de balie worden opgehaald.
  • Amazon volgt een zeer proactieve strategie bij het opzetten van zijn winkels en het inzetten van zijn Just Walk Out-technologie. Deze technologie is toegepast in Amazon Go-winkels en Amazon Fresh-winkels.

Beiden zijn voor elkaar gemaakt.. ?


Starbucks/Amazon Go: winkeltour

Het verkooppunt is eigenlijk een afhaalpunt van Starbucks gecombineerd met een Amazon Go. Het heeft ook een zithoek. Het Starbucks-drankje (of bijbehorende koekje) kan alleen vooraf worden besteld via de Starbucks app en worden opgehaald aan de balie. De koffiebereiding gebeurt in een achterkamer. De barista staat dus niet meer voor de klant.

Starbucks Amazon Go in New York on 59th East street between Park and Lexington De Starbucks-bestelling moet via de mobiele app worden geplaatst en aan de balie worden opgehaald. De koffie wordt niet langer in het bijzijn van de klanten bereid, maar in een kamer achterin.

De klant kan dan vertrekken of besluiten de Amazon Go-zone binnen te gaan. Hij of zij moet dan door het poortje met een creditcard, de Amazon app of de Amazon One die werkt met palmherkenning. Om meer te weten te komen over handpalmherkenning, verwijzen wij u naar dit artikel.

Starbucks Amazone Go New York 59th East Park and Lexington

De poort geeft toegang tot het Amazon Go gebied en gaat pas open nadat de klant is geïdentificeerd (via de app of handpalmherkenning). Dan kan de tracking van de klant in de Amazon Go-zone starten.

De Amazon Go-zone biedt eten & drinken om mee te nemen en snacks, maar ook sandwiches en warme maaltijden op verschillende tijdstippen van de dag. In de Amazon Go-zone kun je ook Starbucks-producten vinden om mee te nemen. Deze producten stonden vroeger in de klassieke Starbucks bij de wachtrij. Dit is dus een poging om de schade te beperken inzake cross-selling.

 

Starbucks Amazon Go in New York on 59th East street between Park and Lexington

De consumentenruimte is de marketingval die voor de consument is opgezet. De klant kan binnengaan, gaan zitten en zichzelf bedienen wanneer hij daar zin in heeft. Alles is bij de hand en niets lijkt te kosten … maar dit is een illusie die duur kan uitvallen. Deze zit/sta-omschakeling creëert een echte complexiteit voor de technologie van Amazon, aangezien die de klant voortdurend moet volgen (zelfs wanneer hij zit en dus immobiel is).

Het nadeel is dat bestellen bij Starbucks, zelfs als je in de winkel bent, nog altijd via de app moet gebeuren. De integratie tussen de twee merkenwerelden is dus niet volledig.

Starbucks Amazon Go in New York on 59th East street between Park and Lexington

De zithoek in het Amazon Go-gedeelte van de gezamenlijke winkel die het merk samen met Starbucks in New York heeft geopend.


Analyse van de marketingstrategie: 3 soorten synergieën

Het eerste wat moet worden opgemerkt is dat dit een partnerschap van gelijken is. Het gaat hier niet om een “hoekje” binnen een winkel, maar om twee verkooppunten die profiteren van synergieën:

  • technologische synergieën
  • synergie met de klant
  • ruimtelijke synergie

Naast de cobranding-operatie is het idee achter dit unieke partnerschap natuurlijk de winstgevendheid per vierkante meter te verhogen door cross-selling. Starbucks werkt als een magneet en wanneer de klant binnen is, kan hij in alle rust van zijn koffie nippen en zich tegoed doen aan een zoete lekkernij. De technologie van Amazon maakt lagere verkoopkosten per artikel mogelijk. Er is een ruimer aanbod dan in een traditionele Starbucks en de onderhoudskosten zijn veel lager (geen werknemers).

Uiteindelijk winnen beide merken: Starbucks concentreert zich op waar het goed in is en optimaliseert zijn vaste kosten per geserveerd drankje. De vrijgekomen ruimte wordt toevertrouwd aan Amazon, die het rendabel maakt door:

  • automatisering van de verkoop
  • drastische verhoging van het aantal verwijzingen per vierkante meter
  • het verlagen van de drempel tot aankoop door de noodzaak om uit te checken weg te nemen

Kortom, dit partnerschap is, op papier, absoluut ideaal.

Olivier Delangre AmoobiDe mening van Olivier Delangre, CEO van Amoobi

Nogmaals, Amazon verbaast me met zijn vermogen om steeds nieuwe ervaringen uit te vinden. Ik vind de associatie tussen Amazon en Starbucks zeer interessant. Het zijn twee iconische merken die veel belang hechten aan de klantervaring. Starbucks vernieuwt zijn belofte om de ‘derde plek’ te zijn, de plek buiten het huis of het werk waar je elkaar kunt ontmoeten en deel kunt uitmaken van een gemeenschap. Ik was ook verrast door de opgeruimde look van de Starbucks-toonbank, die wordt gecompenseerd door de snacks die in de Amazon Go worden aangeboden. Ik vind het een geweldige combinatie, de ruimte en de Starbucks-koffie, een moderne plek om te werken zonder alleen te zijn, en het gemak van de Amazon Go-shop om altijd alles bij de hand te hebben wat je nodig hebt. Nu mobiel of op afstand werken steeds gebruikelijker wordt, innoveren Amazon en Starbucks en passen ze zich aan door deze prachtige ruimte aan te bieden!Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *