12 april 2021 1180 woorden, 5 min. gelezen Laatste update : 7 mei 2021

De 8 winkelformules die de toekomst van de detailhandel zullen bepalen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Welke nieuwe vormen van detailhandel zullen de komende 10 jaar domineren? Welke vormen zullen verschijnen en welke zullen blijvend zijn? In dit artikel stel ik voor om ons te verplaatsen na de post-coronacrisis en te kijken welke 8 winkelformules de […]

Welke nieuwe vormen van detailhandel zullen de komende 10 jaar domineren? Welke vormen zullen verschijnen en welke zullen blijvend zijn? In dit artikel stel ik voor om ons te verplaatsen na de post-coronacrisis en te kijken welke 8 winkelformules de toekomst van de detailhandel zullen bepalen. Elk van deze winkelformules speelt in op opkomende of al bestaande trends.

Samenvatting


Inleiding

In 2018 plaatste ik al vraagtekens bij de grote trends in de retail. De COVID-crisis heeft de food- en non-foodretail helemaal door elkaar geschut, in die mate zelfs dat sommigen de duurzaamheid van bepaalde soorten winkels in twijfel trekken. Er wordt geschat dat 40% van de kleine winkels zich in een situatie van faillissement bevindt.

Hoewel crises perioden van grote beroering zijn, bevatten ze ook de kiemen van toekomstige kansen die moeten worden aangegrepen om aan nieuwe klantengewoonten te voldoen. De detailhandel is hard getroffen door COVID en zal geen uitzondering zijn. Deze sector zal een transformatie ondergaan en nieuwe soorten bedrijven, online, offline of hybride, zullen wijdverbreid raken. Hier zijn 8 vormen van retail om in de toekomst in de gaten te houden.

1. Kleine winkels

Kleinere winkels zijn niets nieuws. Als we aan de detailhandel in levensmiddelen denken, dan  kennen we allemaal de  buurtwinkels, de compacte versie van de grote supermarkten.

Deze winkelformule wordt toegepast door kleinhandelaars zoals Ikea met zijn “Ikea City”-winkels. De video hieronder toont de Ikea City in La Madeleine in Parijs, een concept dat ook in andere steden zoals New York (Engelse site) bestaat. Dit type winkel kan worden beschouwd als een “geavanceerde vitrine”, in die zin dat het vooral om een tentoonstellingsruimte gaat, niet zozeer een verkoopruimte. De meeste producten zijn niet ter plaatse verkrijgbaar en u zult moeten wachten op de levering.

 

Dit soort commerciële ruimte beantwoordt aan een behoefte van nabijheid en maakt een snelle herbevoorrading mogelijk. Zij zal groeien door de ontwikkeling van de leveringen in de stad, het afstappen van de auto en de beschikbaarheid van winkelruimte na de COVID-crisis.


2. Demonstratiewinkels

Door met het vorige formaat een stap verder te gaan, komen we uit op dit formaat: winkels waar niets wordt verkocht en alles wordt verzonden. Wat enkele jaren geleden, toen de eerste “winkels” van dit type werden geopend, misschien ongerijmd leek, zal zich wellicht in de komende jaren ontwikkelen. Ook hier zou de beschikbaarheid van commerciële ruimte na de COVID-crisis, gekoppeld aan het beheerst nemen van risico’s, de drijvende kracht achter de ontwikkeling moeten zijn.

Als voorbeeld vermelden we de gidsenwinkels van Bonobos (zie video hierboven) of de winkel Made.com in Parijs, die ik een paar jaar geleden bezocht. Die laatste is een mooi voorbeeld van wat phygital (de combinatie van fysiek en digitaal) kan betekenen voor de detailhandel van de toekomst.

Magasin phygital Made.com

In de Made.com-winkel kunnen producten worden besteld via tablets die aan klanten worden uitgeleend tijdens hun bezoek.


3. Popupwinkels

DOOR de COVID-crisis is de “fysieke” band met de klanten vervaagd. Merken, ongeachte welke, moeten zich herpakken. Popup-stores zijn een uitstekende manier om dit tegen lagere kosten te doen.

De boom van de digitalisering heeft de elektronische handel zeker doen groeien. Maar het heeft de klanten ook fysiek van de producten verwijderd. Het zal niet gemakkelijk zijn om de band te herstellen, de emoties weer op te wekken. Het zal nodig zijn op zoek te gaan naar klanten, om hen het plezier van het winkelen en de intermenselijke relaties te doen herontdekken. Volgens mij bieden tijdelijke winkels een kans om die nabijheid te herwinnen.

Armani box popup store

Armani box popup-store in Parijs

vuitton popup store

Vuitton popup store in Soho (winter 2018)


4. Verhuurbedrijven

Er zal een dag komen waarop de consument naar een winkel gaat en huurt wat hij nodig heeft. Dit soort winkels wordt betaald per gebruik. Dat is wat we vroeger deden met videobanden en dvd’s vóór de digitalisering van het model door platforms als Netflix of Spotify.

Er bestaan al verhuurplatforms tussen particulieren, evenals platforms die in de behoeften van professionals voorzien. Er bestaan echter maar weinig initiatieven van traditionele winkels die erop gericht zijn aan de specifieke behoeften van individuele klant te voldoen.

In sommige grote doe-het-zelfzaken zijn er schuchtere pogingen ondernomen om doe-het-zelf-uitrusting te verhuren. Anderen hebben er hun businessmodel van gemaakt, zoals rent-a-runway (zie video hieronder).


5.Reparatiewerkplaats

Lang geleden werden defecte artikelen teruggebracht voor reparatie. Toen kwamen de goedkope Chinese goederen en nam het consumentisme het over. Ik betwijfel of de COVID-crisis iets zal veranderen aan de globalisering. Maar de verarming van een deel van de bevolking, het verdwijnen van de middenklasse en de groeiende kloof tussen rijk en arm zullen ons er misschien toe brengen meer reparaties uit te voeren. Misschien is dat nu al aan de gang. In Frankrijk heeft de anti-afvalwet het mogelijk gemaakt een herstelbaarheidsindex op te stellen (Franse site). De resultaten zijn nog niet gekend (Franse site),maar we mogen hopen dat voor duurzame consumptiegoederen de keuze van de consument in de toekomst op nog duurzamere producten zal vallen.

Tegelijkertijd stimuleert de ontwikkeling van de tweedehandsmarkt de merken zelf om voorwerpen die bij hen worden teruggebracht, te herstellen en door te verkopen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor Ikea, dat in Zweden een proefwinkel voor tweedehandsgoederen heeft geopend.


6. Experientiële winkels

Consumenten zullen altijd behoefte hebben om geïnspireerd te worden, om te dromen. Merken zullen daarentegen altijd hun imago moeten versterken, vooral in grote stedelijke centra waar de trends van morgen worden geboren.

Winkels die zich focussen op een merk en de klantervaring zijn niet meer weg te denken. Deze winkelformule zal beperkt blijven tot hoofdsteden, zoals Niketown of Samsung 837.


7. Superant (grocerant)

Zoals conceptstores waar de grenzen tussen productcategorieën vervagen, zijn superanten winkels die levensmiddelen en restaurants combineren. Het voorbeeld dat onmiddellijk bij me opkomt is dat van Eataly, een keten die de Italiaanse keuken wereldwijd promoot.

De formule van de superant heeft het voordeel dat de klant in de winkel blijft. En met elke extra minuut die in de winkel wordt doorgebracht, neemt de kans op een aankoop toe.

Meer voorbeelden vindt u op onze kaart van de beste retailconcepten.


8.Detailhandel als dienstverlenend bedrijf

Winkels zijn altijd een ontmoetingsplaats geweest voor verschillende producten, sommige nieuw, andere niet. De winkels dienen dus indirect de belangen van de fabrikanten van deze producten. De distributeur is de baas aan boord, die beslist over de presentatie van het product, de prijsstelling, enz. In dit verband is een keten als B8ta (zie video hieronder) heel interessant omdat zij ten dienste staat van innoverende merken die niet over de middelen beschikken om zich een verkooppunt te veroorloven. Bij B8ta is het evenwicht tussen distributeur en fabrikant beduidend anders. Zoals Brisa Freitas in de video uitlegt, blijft de fabrikant de baas over de manier waarop zijn product wordt gepresenteerd. Naast elk item wordt een scherm geplaatst. De getoonde inhoud (inclusief de prijs) kan door de fabrikant worden gewijzigd.

 

 



Posted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *