11 maart 2020 1492 woorden, 6 min. gelezen Laatste update : 17 maart 2020

Actualiseer uw content en boost uw SEO op uiterst efficiënte wijze

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Het is essentieel dat u uw website actueel houdt om de SEO ervan te verbeteren. Maar hoe doet u dat als u niet zoveel tijd hebt? In dit artikel geef ik u mijn methode om inhoud snel bij te werken […]

Het is essentieel dat u uw website actueel houdt om de SEO ervan te verbeteren. Maar hoe doet u dat als u niet zoveel tijd hebt? In dit artikel geef ik u mijn methode om inhoud snel bij te werken en tegelijk de bounce rate te verlagen en de tijd die u aan uw pagina’s besteedt te verhogen.

Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar aangezien ik er een artikel over schrijf, kunt er vanop aan dat het klopt, dat het inderdaad werkt. Dat beloof ik u als blogger en gepassioneerd aanhanger van SEO.

Samenvatting

Oude content bijwerken: de beste manier om uw SEO te versterken

Wat ik nu zeg is empirisch, maar sinds ik de tijd neem om mijn inhoud bij te werken, nemen de prestaties van onze hele website toe, en niet een klein beetje! +17% in het Frans en tot +68% in het Engels (lees dit artikel voor meer informatie).
Ik voegde in mijn WordPress interface een bijkomende metadata toe: de datum van bijwerking. En we zorgden ervoor dat deze metadata naar Google wordt verstuurd.
Het probleem is dat wanneer je zoals ik meer dan 3000 artikelen op je site hebt staan, het bijwerken ervan bijna een full-time job is. En omdat ik het probeerde op te lossen met zo weinig mogelijk kosten, ging ik op zoek naar een oplossing. En dit is wat ik vond.

Recyclage van inhoud: de meest effectieve manier om dit te bereiken

Case Study: dit restaurant werd nr. 1 op Tripadvisor dankzij het streven naar klantentevredenheid

Restaurant 65 Degrés in Brussel is een interessant geval. Het klom in enkele maanden tijd naar de 1e plaats op Tripadvisor dankzij enkele positieve klantenreviews. Het bijzondere aan dit restaurant is dat de werknemers personen met een handicap (voornamelijk met het syndroom van Down) zijn. De klanten zijn geëmotioneerd door de houding van deze buitengewone medewerkers, zoals Adélaide Aymer, medeoprichtster van het restaurant, hen noemt.

In onderstaande podcast hebben we het over klantentevredenheid en vooral over de rol van emoties in tevredenheid en loyaliteit. We nodigen u uit om deze podcast te beluisteren en het bijbehorende artikel over dit onderwerp te lezen.

Sinds december 2019 publiceer ik één keer per week een podcast over een specifiek onderwerp. Marketing, kunstmatige intelligentie, innovatie, startup… alles komt aanbod, zolang de gast interessant is, liefst ook bekend, en zijn zakelijke ervaring met ons wil delen. Ik maak gebruik van deze podcasts om mijn oude inhoud bij te werken. Ik schrijf een korte tekst van zo’n honderd woorden met een beschrijving van de podcast, ik voeg de player in, plaats het geheel in een invoegtoepassing en ik plak de html-code in alle artikelen die betrekking hebben op het onderwerp van de podcast. Zo gaat het in de praktijk. Klik hier voor een voorbeeld. Zoals u ziet, hou ik de podcast gescheiden van de rest van het artikel. Ik heb er ook voor gezorgd dat er een duidelijk verbandtussen de podcast en het artikel waarin ze is ingevoegd.

Hier een ander voorbeeld (een van onze meest gelezen artikelen, over verticale integratie). Naast de podcast heb ik ook een video over hetzelfde onderwerp toegevoegd.



Combineer formaten voor betere prestaties

Aan de hand van de hieronder beschreven methode kunt u twee inhoudsformaten te combineren: tekst en audio. Een gebruiker die uw artikel interessant vindt, zal er dus belang bij hebben om de ervaring te verlengen en zich dieper in het onderwerp te verdiepen door naar de podcast te luisteren. U ziet me al aankomen, niet? Een podcast beluisteren neemt meer tijd in beslag dan het diagonaal doorbladeren van een artikel. De tijd die op de pagina wordt doorgebracht neemt toe en dat geldt dus ook voor de prestaties.

Het combineren van verschillende formaten is om die reden een ideale oplossing voor diegenen die hun SEO willen verbeteren. U werkt niet alleen uw content bij (iets wat Google geweldig vindt), maar u hebt ook content met toegevoegde waarde voor gebruikers die erin geïnteresseerd zijn.

Nadelen van deze methode

Natuurlijk is geen enkele methode om uw SEO te verbeteren perfect. En deze methode vormt geen uitzondering daarop.
Ik zie twee grote nadelen:

Podcasts: dure productiekosten

Het is zinloos om dit te ontkennen. Zelfs als u met stukjes string werkt, is podcasting nog altijd een duurder formaat om te maken dan tekst. U hebt een voice-over, generiek en materiaal nodig, evenals iemand die u helpt de bestanden te bewerken. De kosten lopen gemakkelijk op tot € 75 per podcast. Als u alles wilt weten over mijn tips en trucs om goedkope podcasts te produceren, verwijs ik u naar dit artikel.

Het probleem van de taal

Iemand die, net als ik, een website in meerdere talen heeft, krijgt te maken met het van de taal. De podcast wordt in slechts één taal opgenomen en dus kan er slechts één versie van uw pagina op deze manier worden geüpdatet. De oplossing is dus om referentiepodcasts over specifieke onderwerpen te maken  in elke taal. U zult dus 3 verschillende mensen moeten vinden om de referentiepodcasts te maken die u nodig heeft om uw website vlot bij te werken… of iemand vinden die meerdere talen perfect spreekt.

Conclusie

Ik gaf u in dit artikel mijn methode om mijn online content te updaten met het oog op SEO-optimalisatie. Ik maak gebruik van podcasts om inserts te maken die ik vervolgens in alle artikelen plak en ze zo aan het onderwerp koppel. Daarbij creëer ik relevante content en moedig ik bezoekers aan om naar de podcast te luisteren, zodat de tijd die op de pagina wordt doorgebracht toeneemt.
Er zijn twee nadelen aan verbonden, enerzijds de kosten voor het maken van de podcasts, anderzijds de noodzaak om podcasts te maken in evenveel talen als u pagina’s wilt updaten.


De mening van SEO-experts

Alvorens dit artikel te publiceren, vroeg ik verschillende deskundigen om het zorgvuldig na te lezen. Ik wil hierbij graag iedereen bedanken die bereid was om dit te doen.

De mening van David Groult (Franse site), SEO-consultant in Rijsel

Stabiliteit is in SEO altijd al cruciaal geweest voor het beheer van uw URL’s.
We kunnen het niet genoeg blijven zeggen, u moet zoveel mogelijk vermijden om URL’s aan te passen.
Dit is echter helemaal niet waar als we het hebben de inhoud van een pagina.
Google houdt ervan actueel te zijn. Het is daarom van essentieel belang dat inhoud regelmatig wordt bijgewerkt.
Dit geldt vooral wanneer u gestructureerde data (microdata) rapporteert die Google de datum gevent waarop het artikel is geüpdatet.
Voor oudere artikelen zal het bijwerken van deze datum (zonder noodzakelijkerwijs de inhoud aan te passen) al volstaan om enkele plaatsen te stijgen in de SEO-ranking.
Een andere mogelijkheid om inhoud regelmatig bij te werken: laat het artikel tot leven komen met commentaar van internetgebruikers.
Ook UGC-content (User Generated Content) is een goed signaal voor Google en maakt het mogelijk om semantische variatie aan te brengen via het gebruik van een andere woordenschat.
Als besluit is het daarom altijd interessant een vraag te stellen die tot discussie kan leiden.


Hubert de CartierDe mening van Hubert de Cartier, partner bij Universem

 Als u een blog met artikelen hebt, kan het bijwerken daarvan een belangrijk bron van extra verkeer zijn. Om te bepalen welke inhoud u het best optimaliseert, kunt u uw Web Analytics-oplossing raadplegen om:

  • te kijken welke items in het verleden tot organisch verkeer hebben geleid en nu niet meer dezelfde hoeveelheid hits opleveren.
  • omgekeerd, de artikelen te analyseren die weinig verkeer opleveren en die meer zichtbaarheid verdienen.

Vergeet in beide gevallen niet om uw update te baseren op de actualiteit, de laatste trends, … indien nodig vanuit een andere invalshoek op het vlak van semantiek. Ook andere formaten zoals podcasts, infographics of video’s toevoegen, vormt een pluspunt om tegemoet te komen aan de almaar wisselende behoeften van de consument en de kans te maximaliseren dat de zichtbaarheid in de zoekmachines wordt vergroot. Het is ook nodig om de lezer duidelijk de oorspronkelijke creatiedatum en de updatedatum van het artikel mee te delen.


Simon-Pierre BreulsDe mening van Simon-Pierre Breuls, partner bij Universem

Het artikel geeft toelichting bij een aantal belangrijke elementen voor een goede SEO. Ten eerste moet de inhoud relevant zijn en regelmatig worden bijgewerkt om internetgebruikers op zoek naar kwalitatieve informatie tevreden te houden. Ten tweede is er de interne verwijzing naar links, een criterium dat niet vaak wordt gebruikt bij de optimalisatie van uw site, maar een goede strategie van interne linkbuilding kan uw SEO een boost geven.
Kleine correctie, criteria als bounce rate en de tijd die op de site wordt doorgebracht, worden niet in aanmerking genomen voor de positionering van een webpagina in de Search Engine Result Pages (SERP). Maar beide criteria zijn zeer belangrijk voor de betrokkenheid van uw publiek en uiteindelijk voor een betere conversieratio.

Afbeeldingen: Shutterstock

Trefwoord: SEO



Posted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *