19 februari 2020 2501 woorden, 11 min. gelezen Laatste update : 19 maart 2020

Podcast: impact op SEO en verkeer. Feedback na 3 maanden.

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Tien afleveringen van mijn podcast (Frans) zijn intussen ingeblikt. Wat heb ik eruit geleerd? En vooral, wat was de impact van de podcasts op mijn SEO? Eigenlijk was ik met podcasts gestart in aansluiting op mijn SEO-strategie. 3 maanden en […]

Tien afleveringen van mijn podcast (Frans) zijn intussen ingeblikt. Wat heb ik eruit geleerd? En vooral, wat was de impact van de podcasts op mijn SEO?

Eigenlijk was ik met podcasts gestart in aansluiting op mijn SEO-strategie. 3 maanden en 15 opnames later (nog niet allemaal uitgezonden) maak ik een eerste evaluatie. Bezoekers, moeilijkheden, ik praat over alles zonder taboes en geef u exclusief de evolutie van de bezoekerscijfers van onze website. In dit artikel vindt u ook mijn praktische tips over welke uitrusting u nodig heeft en hoe ik zelf mijn kantoor als mini-opnamestudio heb ingericht.

Samenvatting

Inleiding

Wanneer u met een podcast start, bent u vaak te veel bezig met de technische aspecten ervan: opnamemateriaal, opnameformaat, … Logischerwijs gaan de meeste artikelen die bestaan over podcasts dan ook over om dit soort aspecten. Dat geldt ook voor mij, maar ik wil er wel meteen op wijzen dat de technische aspecten, hoe belangrijk ze ook zijn, u niet het essentiële mogen doen vergeten, namelijk de inhoud en het nut van dit formaat voor uw SEO.
Dus ik ga dit artikel in twee delen opsplitsen:

 • technische aspecten: ik ga niet te veel stilstaan bij dit onderwerp, want er zijn specialisten die veel beter geplaatst zijn dan ik om over techniek te praten. Dus ik vertel u wat voor mij werkt en wat ook u dus kunt toepassen om een goed resultaat te krijgen.
 • redactionele aspecten: dit is echt wel cruciaal omdat podcasts deel moeten uitmaken van een meer globale SEO-strategie.

Impact op SEO

Laten we duidelijk zijn. De reden waarom ik podcasts maak, is natuurlijk om inspirerende mensen te ontmoeten en voortdurend bij te leren. Maar het is ook om inhoud te hebben die de SEO van onze site positief kan beïnvloeden. Het aantal luisterbeurten van de 8 podcasts die ik publiceerde blijft bescheiden (ongeveer 500 downloads) maar de impact ervan is op ander vlak zichtbaar. Ik integreer de podcast in een ruimer artikel van ongeveer 1000 woorden dat handelt over het bedrijf waar de podcast over gaat (zie dit of dit voorbeeld). Ik hou me ook bezig met een meer algemeen thema: marktonderzoek, het vinden van de eerste klanten, innovatie, etc… De podcast dient dus als ondersteuning voor een breder onderwerp dat in aansluit op mijn redactioneel beleid. Het artikel maakt het mogelijk om inhoud te creëren waarnaar verwezen wordt, en het houdt lezers langer op de site (omdat ze de podcast deels of volledig op de pagina zelf beluisteren). De bezoektijd wordt dus positief beïnvloed. De artikelen worden ook gemakkelijk gedeeld door de geïnterviewde bedrijven. Het staat bijvoorbeeld op hun Twitter-feed, hun Facebook- of LinkedIn-pagina’s en sommigen praten er zelfs over op hun website. De podcast van Baptiste Derongs behoort zo tot de 12e meest geraadpleegde artikelen van de afgelopen 14 dagen. Hoewel het vroeg is om de impact op mijn SEO te evalueren, kan ik u nu al zeggen dat onze bezoekersstatistieken in de maand januari 2020 nooit eerder zo hoog waren. We breken het ene record na het andere. Natuurlijk was er in januari ook de lancering van onze videoserie “De businesswereld met Pierre-Raffaele” (Frans) en ook dat kan een rol spelen. Hieronder ziet u de statistieken:

Bezoekersstatistieken blog
(aantal unieke sessies, januari 2020 vs. januari 2019)

 • In het Frans: +17,72%.
 • In het Nederlands: +37,72%.
 • In het Engels: +62,20%.

Technische aspecten

Ik was me er al snel van bewust dat als ik kwaliteitspodcasts met kwaliteitsgasten wilde maken, ik slechts twee alternatieven had: ofwel mijn tijd doorbrengen met reizen om de gasten te interviewen (duur en niet efficiënt), ofwel efficiëntere werkroutines aannemen die de kosten verlagen. Dus koos ik voor 2 zeer eenvoudige oplossingen: de eerste is om de gasten naar een eigen ingerichte studio te brengen; de tweede is om podcasts op afstand te maken in omstandigheden die dicht bij de studio liggen. Mijn podcasts worden gepubliceerd op Libsyn (Frans) omdat dit platform het enige is dat verbonden is met Deezer. Wanneer u meer dan 30 minuten per maand publiceert, is het 250-plan tegen $15/maand de beste keuze. Het nadeel van dit type abonnement is dat u slechts één aflevering per abonnement kunt maken. Aangezien ik van plan ben om ook een kort formaat van  3 minuten te lanceren (daarover meer hier), zal ik een extra abonnement van $ 5 moeten nemen.

5 gouden regels voor een kwaliteitsopname

 1. Opnemen op afzonderlijke audiotracks
 2. Gebruik maken van kwaliteitsmicrofoons
 3. Praten in de buurt van de microfoon
 4. Een p-filter gebruiken
 5. Uitstekende geluidsisolatie hebben om nagalm te voorkomen

Persoonlijke podcasts

De meeste podcasts waar u naar luistert worden face-to-face opgenomen in een geïmproviseerde studio. Als u hetzelfde wilt doen, kunt u investeren in een studio (dat meen je toch niet?), er een huren (dan wordt het een dure podcast) of er zelf een inrichten met stukjes touw. Ik koos voor de laatste optie en ik ben er met een budget van ca. € 500 en heel wat hoofdpijn toch in geslaagd een goed resultaat te krijgen. Ik vermeld de hoofdpijn omdat mijn eerste 3 podcasts wel perfect waren qua kwaliteit (zie hieronder het voorbeeld van podcast nr. 1 met Karim Debbah, in het Frans), maar ik er niet in slaagde om dit kwaliteitsniveau achteraf te reproduceren (er was altijd weerklank). Uiteindelijk heb ik de oplossing gevonden door gordijnen achter de microfoon te plaatsen (zie hieronder de foto’s van mijn amateurstudio).

Dit zijn de dingen waar ik in geïnvesteerd heb:

 • 2 Marantz Professional MPM1000 microfoons (€ 42,50 per stuk)
 • 2 akoestische schilden op voet (€ 60 per stuk)
 • 1 H6 zoomrecorder die ik al had gekocht voor het maken van onze video’s (€ 260)
 • 2 p-filters die me ook in staat stellen om de ideale afstand tot de microfoon te vinden (€ 3,65 per stuk)
 • 5 haken (€ 5)
 • een dik gordijn (dat aan de haken hangt, zie onderstaande foto).

Bij nader inzien had ik wellicht beter een telescopische arm voor de microfoons gekocht, maar in dat geval had ik van de akoestische afscherming moeten afzien. Wat is er mis met de akoestische afscherming? Wel, soms staan ze de weg als er gasten zitten. Om dicht bij de microfoon te komen, is de positie van het lichaam soms beperkend en is er altijd het risico om de voet aan te raken en zo ongewenst geluid te hebben. U moet zelf inschatten waar u de voorkeur aan geeft.


Podcasts op afstand

Tenzij u een zeer bekend mediafiguur bent en mensen ertoe kan brengen dat ze zich verplaatsen, zult u in eerste instantie slim moeten zijn om uw podcast te lanceren. Vooral als u degelijke gasten wilt hebben, kunt u ze beter interviewen waar ze zijn. Als u redactionele ambities hebt en u voor kwaliteit gaat, dan is het gewoonweg niet doenbaar om uw tijd te besteden aan het bezoeken van uw gasten met al uw apparatuur. Podcasting op afstand is dan ook een oplossing bij uitstek voor het maken van kwaliteitsprogramma’s en verder te gaan dan de directe locatie. Ik heb veel online onderzoek gedaan (vooral nuttig was dit artikel [Engels]) en vond een systeem dat goed voor mij werkt. Het gaat om Cast, een online platform dat de stemmen van de deelnemers opneemt op aparte audiotracks (zoals een Zoom H6 zou doen). U hebt echter een uitstekende USB-microfoon nodig (ik heb gekozen voor een Rode NT-USB model voor € 110) en uw gasten hebben ook een externe microfoon nodig. Nadeel van dit platform: het werkt alleen met Google Chrome en de bestanden zijn alleen beschikbaar in .mp3-formaat. Omdat ik weet dat het opnameformaat een onderwerp is waarover vaak gedebatteerd wordt, heb ik een kleine inlassing gemaakt (zie hieronder).

Moet alles worden opgenomen in .wav?

Het antwoord is nee. Als de kwaliteit van de opname slecht is in .wav zal het niet meer mogelijk zijn om deze te verbeteren dan wanneer uw bestand in mp3 staat. Uw prioriteit is dus om een opname van onberispelijke kwaliteit te hebben. Voor opnames op afstand gebruik ik Cast, wat uitstekende resultaten geeft en alles in .mp3-formaat opneemt.

Om het lawaai in mijn studiokantoor zoveel mogelijk te dempen, heb ik 5 haken aan het plafond bevestigd. Daaraan kan ik een zwaar gordijn (opgehaald bij mijn ouders) voor het raam hangen. Hierdoor wordt de nagalm van het geluid verder verminderd en worden eventuele vreemde geluiden van buitenaf gedempt. Het oogt niet erg mooi, maar het resultaat is zeer goed en als de podcast eenmaal klaar is, kunt u  alles weer wegnemen.


 

Ik aarzel nog steeds om geluiddempend schuim te kopen. De prijs is belachelijk, maar de ingenomen plaats nadat de podcast klaar is, houdt me tegen. In ieder geval werkt de gordijntechniek goed. Terwijl u op mijn eerste podcasts de nagalm van de kamer kon horen, wordt dit met de gordijnen zeer goed gedempt en is de geluidskwaliteit onvergelijkbaar. Het enige probleem is dat uw gasten niet dezelfde opnamevoorwaarden hebben en dat zal hoorbaar zijn. Van dichtbij gezien ziet het er zo uit (zie foto).


 

Mijn thuisstudio geperfectioneerd tijdens coronavirus-crisis (update 19/03/20)

Aangezien het coronavirus ons tot quarantaine verplicht, heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om de opname-omstandigheden van mijn podcasts te verbeteren.

Ik kon niet aan de verleiding weerstaan om piepschuim te kopen in panelen van 2x1m. Ik heb de panelen met een paar haken in het valse plafond voor de vensters hangen om zo het geluid van buitenaf tegen te houden. Het werkt erg goed. Als bijkomende aanpassing, aangezien ik nu ook video’s thuis moet maken, heb ik een fotoachtergrond op de isolatiepanelen gehangen. Het is stabiel en het piepschuim houdt, behalve het geluid, ook het buitenlicht tegen.


Voorbereiding van de podcast

Ik was na mijn eerste 3 podcasts positief verrast hoe vlot het ging. Voorafgaand aan elke podcast maak ik een “draaiboek” (zoals bij radio en tv) dat ik met mijn gast deel. Dit vormt een beetje het kader van het programma, maar ik behoud toch het recht om af te wijken van de aanvankelijk geplande onderwerpen om dieper in te gaan op een bepaald aspect of om mijn gast uit te dagen. Als u het onderwerp onder de knie heeft, stelt u noodgedwongen relevante vragen. De antwoorden hebben dus een toegevoegde waarde voor de luisteraar van de podcast. In plaats van een middelmatig gesprek te voeren, daag ik mijn gesprekspartner dan ook uit om moeilijke vragen te stellen die me dwingen verder te gaan dan de gebruikelijke clichés. De meeste clichés storen me omdat ze oppervlakkig zijn. Ik ben echter nog altijd niet tevreden met mijn huidige formaat en mijn ervaring op het terrein dwingt me nu om alternatieve formaten te onderzoeken (daarover meer in de volgende paragraaf).

De 6 richtlijnen die ik mijn gasten geef bij een opname op afstand

 1. Zorg voor een externe microfoon (bijv. dasmicrofoon of headset met ingebouwde microfoon). Geen webcam-microfoon. Dat geeft rampzalige resultaten omdat ze omnidirectioneel werkt.
 2. Zorg ervoor dat u Chrome op uw computer hebt geïnstalleerd (Cast werkt alleen met Chrome)
 3. Zorg voor een goede internetverbinding
 4. Isoleer u in een goed geluiddichte ruimte zonder echo. Let op: elk geluid (dichtslaande deur, sprekende collega’s, …) zal worden opgenomen en de kwaliteit van de opname beïnvloeden.
 5. Zet uw mobiele telefoon in vliegtuigmodus voordat u begint. Zorg ervoor dat in vliegtuigmodus ook de wifi is uitgeschakeld.
 6. Sluit Outlook, Whatsapp en elke toepassing die meldingen kan sturen die tijdens de podcast kunnen worden gehoord.

Een sterkere redactionele lijn en meer tastbare toegevoegde waarde

Hoe interessant podcasts voor mij ook kunnen zijn, ik realiseer me dat het formaat voor de meeste luisteraars onverteerbaar blijft. Wie heeft er tijd om naar een opname van 15 minuten te luisteren? Als de gebruiker actief op zoek is naar informatie, zegt mijn intuïtie me dat ik een veel korter, samenvattender en nog geconcentreerder formaat moet bieden. Dus ik denk eraan om twee aparte lijnen van podcasts te maken. Het eerste zal een zeer kort formaat zijn (3 min. in het Engels) en het tweede zal een langer formaat in de vorm van een gesprek zijn.

Kort formaat

Het korte formaat is het formaat dat in de eerste plaats is bedoeld voor een samenvatting van moeilijke onderwerpen. Ik wil vooral een serie maken om recente wetenschappelijke studies over marketing, ondernemerschap of Big Data te populariseren. Aangezien wetenschappelijke publicaties voornamelijk in het Engels zijn, zal dit korte formaat noodzakelijkerwijs ook in het Engels worden opgenomen. Gezien de tijdsdruk kunnen slechts 3 vragen worden gesteld. Als u ideeën hebt voor de naam van de podcast, laat het me weten.

 1. Wat was het doel van uw onderzoek?
 2. Wat zijn de belangrijkste resultaten?
 3. Hoe past u ze toe in het echte leven?

Lang formaat

Aan de andere kant, en ondanks het plezier dat ik beleef aan het praten over marketing en ondernemerschap, zegt mijn intuïtie me ook dat de lange podcasts die ik met ondernemers maak veel meer gestructureerd moeten zijn. Net als de schriftelijke interviews die ik in 2019 heb afgenomen, zal ik proberen deze podcasts op te splitsen in “hoofdstukken”. Op deze manier kan ik de hele podcast van +/- 15 minuten in een homogeen formaat tussen de afleveringen aanbieden, maar ook elk hoofdstuk uitknippen om ze in mijn blogartikel te integreren. Aangezien niet iedereen het hele verhaal wil horen, lijkt me dit een goed idee. Op deze manier kan ik mijn opnames ook gemakkelijker hergebruiken om ze hier en daar in andere artikelen aan te bieden. Het is het principe van upcycling. Hier zijn de hoofdstukken waar ik aan dacht:

 • Hoofdstuk 1: uw ondernemerservaring in 3×3 punten
 • Hoofdstuk 2: het ontstaan van het ondernemersidee
 • Hoofdstuk 3: validatie van het bedrijfsconcept
 • Hoofdstuk 4: de lancering
 • Hoofdstuk 5: de start
 • Hoofdstuk 6: de toekomst


Conclusie: moeten we investeren in podcasting?

Ik had mijn twijfels over podcasts en de effecten daarvan op SEO. Er wordt inderdaad nog niet naar podcasts gerefereerd in Google. U moet nog altijd de trefwoorden + “podcast” intypen om ze in de zoekresultaten te laten verschijnen (zie onderstaande screenshot). Maar ik heb goede hoop dat podcasts op een dag direct worden geïntegreerd in de eerste pagina met resultaten, net zoals video’s dat vandaag de dag al zijn. Op die dag zullen mijn inspanningen echt hun vruchten afwerpen, want ik zal de eerste in mijn vakgebied zijn geweest die in dit formaat heeft geïnvesteerd.

Maar los daarvan ben ik na 10 afleveringen toch tevreden. Onze bezoekersstatistieken zijn uitzonderlijk, onze SEO is nog nooit zo goed geweest. Maar eerlijk gezegd zijn het niet de 500 downloads van de 8 gepubliceerde podcasts die er iets mee te maken hebben. Ik denk eerder dat het de artikelen rond de podcasts en hun verspreiding op de sociale netwerken ervoor zorgen dat er extra bezoekers worden aangetrokken. Uiteindelijk is  het zoals altijd de inhoud die de sleutel vormt tot het krijgen en behouden van een publiek. En dat is precies wat ik doe: proberen originele, nuttige en kwalitatieve inhoud te creëren rond marketing en ondernemerschap. Als u geïnteresseerd bent in podcasts en advies daarrond, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen.

 Illustratie afbeeldingen: ShutterstockPosted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *