3 februari 2017 356 woorden, 2 min. gelezen

Onvolmaaktheid kan leiden tot klantentevredenheid

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Wie beweert dat klantentevredenheid altijd samenhangt met een perfect product of perfecte dienstverlening. Ook niet perfecte producten kunnen plezier en tevredenheid (Frans) opleveren. Zo bijvoorbeeld bij Merci (Frans), een avant-gardistische winkel van kwaliteitsproducten in Parijs, die trendsetters van over de hele wereld […]

Wie beweert dat klantentevredenheid altijd samenhangt met een perfect product of perfecte dienstverlening. Ook niet perfecte producten kunnen plezier en tevredenheid (Frans) opleveren. Zo bijvoorbeeld bij Merci (Frans), een avant-gardistische winkel van kwaliteitsproducten in Parijs, die trendsetters van over de hele wereld aantrekt. Dit paleis van de goede smaak houdt met als titel «Onvolmaakt, niemand is volmaakt» een tijdelijke tentoonstelling over onvolmaakte producten: kunstwerken, industriële producten met fouten, maar ook meer traditionele producten waarvan de artisanale aard variaties met zich meebrengt die synoniem staan voor onvolmaaktheid in de wereld die doorgaans bij uniformiteit zweert.

Toch kunnen fouten, als ze de goede werking van een product niet in de weg staan, waardevol zijn, zoals blijkt uit deze tentoonstelling. Ze onderstrepen het unieke karakter van een product en kunnen de waarde ervan doen stijgen (zoals postzegels, waarbij de zeldzaamheid en waarde ervan vaak verbonden zijn met drukfouten). In de tentoonstelling van Merci worden fouten gepromoot, ze worden het voorwerp van trots en belang. In plaats van te worden weggewerkt tijdens het productieproces (zoals bijvoorbeeld bij postzegels (Engels) die worden verwijderd als het drukproces fout gelopen is) werden sommige tentoongestelde objecten ontworpen met een onvolkomenheid. Bekijk bijvoorbeeld de video over de bokalen van “Le Parfait” (Frans) (een voorbestemde naam) die tijdens het productieproces worden vervormd.

Dat brengt ons dicht bij een warholiaanse ervaring, waarin dagelijkse objecten tot kunst worden verheven. Warhol ontwijdde de schilderkunst en vond het seriële concept uit. Daarbij doorbrak hij een eeuwenoud dogma, namelijk dat van de unieke schilderkunst, van een object dat niet gereproduceerd mocht worden, ook al gebeurde dat laatste som (ter documentatie of voor opleiding in het atelier van de schilder), weliswaar met minder kwaliteit. De objecten die zijn tentoongesteld bij Merci passen ook in een artistieke ontwikkeling; het seriële concept, de industriële homogeniteit wordt doorbroken om het object weer zijn unieke identiteit te geven. De warholiaanse ontwikkeling wordt omgekeerd. Industrialisering en consumentisme lagen aan de basis van de stap die hij zette. Vandaag is het net het einde van het consumentisme dat inspireert, een periode van « deconsumptie ». Wie zei er ook weer dat de geschiedenis zich altijd herhaalt?Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *