3 december 2012 904 woorden, 4 min. gelezen

Voorbeelden van verticale integratie en definities

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Verticale integratie is vandaag de dag een relatief zeldzame bedrijfsstrategie. Weinig bedrijven passen dit toe omdat in deze tijd vooral wordt geprobeerd om structurele kosten en uitgaven te verminderen. Bij de grote groepen die het nog altijd hanteren, zien we […]

Verticale integratie is vandaag de dag een relatief zeldzame bedrijfsstrategie. Weinig bedrijven passen dit toe omdat in deze tijd vooral wordt geprobeerd om structurele kosten en uitgaven te verminderen. Bij de grote groepen die het nog altijd hanteren, zien we Samsung, Swatch, maar deze dinosaurussen staan op het punt uit te sterven (terwijl verticale integratie een concurrentievoordeel kan zijn). De DNVB (Digital Native Vertical Brands) hebben dit model weer in de schijnwerpers geplaatst. Hieronder vindt u een volledige podcast (lees ook het artikel over de DNVB) waarin u nog andere voorbeelden van verticale integratie ontdekt.

Samenvatting


Verticale integratie, een strategie die loont in het post-Covid-tijdperk

De strategie van verticale integratie was nooit eerder zo belangrijk als in het post-Covid-tijdperk. Verstoringen in de toeleveringsketen, vooral in de automobielsector, tonen de broosheid aan van modellen die gebaseerd zijn op een volledige uitbesteding van de toelevering.

Door de integratie van de bevoorradingsbronnen en de interne controle op de vervaardiging van bepaalde onderdelen hebben sommige merken zich beter kunnen redden dan andere. Bovendien merken we in bepaalde sectoren bewegingen om technieken en knowhow die in de vorige decennia verloren waren gegaan, opnieuw toe te eigenen. Dat is wat er op het spel staat bij de herindustrialisatie van het Westen.Voorbeeld 1 : Swatch

In deze video leg ik u alles uit over verticale integratie en geef daarbij het voorbeeld van Swatch. De Zwitserse horlogemaker weet zich al 2 decennia lang verticaal te integreren. Ik leg u uit hoe dat gebeurt, de voordelen ervan, maar ook de nadelen.


Als bonus heb aan het eind van dit artikel een (downloadbaar) pdf-document toegevoegd met de structuur van de Swatch groep (zie ook de lage resolutie-afbeelding hiernaast). U ontdekt de verschillende horlogemerken van de groep, evenals de bedrijven die onderdelen aan de hele groep leveren.

De bedrijven onder de tak “Components” vormen de verticale integratie van de groep. Het zijn bedrijven die echt wel de ruggengraat vormen van Swatch. De verticale integratie berust geheel bij hen.Voorbeeld 2 : DNVB (Digital Native Vertical Brands)

De DNVB zijn merken die het gevolg zijn van verticale integratie en digitalisering. Het gaat om een hybride model. We hebben een podcast (in het Frans) gemaakt met Sebastien Tortu, de bepalende auteur over dit onderwerp. We nodigen u uit deze podcast te beluistern.Voorbeeld 3 : Daregal

Op SIAL 2012 hadden we een ontmoeting met Fabrice Oger, de sales manager van Daregal een kleine KMO met 240 medewerkers en een mooi voorbeeld van geslaagde verticale integratie. Daregal is gespecialiseerd in de sector van de aromatische kruiden (gedroogd en ingevroren) en slaagde erin haar processen maar ook haar producten te innoveren. In tegenstelling tot de meeste voedingsbedrijven controleert Daregal de volledige waardeketen: zaadproductie, selectie en hybridisatie zijn de eerste activiteiten in deze keten en Fabrice legde ons bijvoorbeeld uit dat Daregal een collectie van 150 soorten basilicum heeft. Hoewel de onderneming niet over een eigen terrein beschikt, kan ze dankzij langlopende contracten de consistentie van de productie waarborgen. De oogstmachines worden eveneens in eigen huis ontwikkeld en deze technische vaardigheden zijn terug te vinden in de ontwikkeling van droog- en vriesprocessen die Daregal jaloers beschermt.

Product- en procesinnovaties

In het geval van Daregal is de innovatie gebaseerd op zowel producten als processen. Een van deze innovaties won dit jaar een prijs op SIAL. Vanuit strategisch oogpunt (analyse van de 5 krachten van Porter) vloeit het voort uit een ‘voorwaartse integratie’, d.w.z. de men gaat voorbij de kerncompetentie van Daregal (diepvriesvoeding) om een product met een hogere toegevoegde waarde op de markt aan te bieden. In dit geval is het een kant-en-klaar product dat rechtstreeks van de eindverbruiker afkomstig is. Wat Daregal heeft uitgevonden is een bevroren theezakje. De technologie is dezelfde als voor voorgedoseerde rijstzakken (een microgeperforeerde plastic zak die bestand is tegen temperaturen boven de 100 °C). Het zakje bevat muntblaadjes of bevroren basilicumbladeren en het resultaat is verbazingwekkend en bijna vers.

 

Analyse

Behalve de smaakaspecten waarop geen kritiek mogelijk is, bespraken we met Fabrice Oger een mogelijk nadeel van dit product. Waar moet het zijn plaats vinden? Is het een diepvriesproduct dat onzichtbaar verborgen zit in de vriezers van de supermarkt? Of is het eerder een product dat zijn plaats heeft in de ontbijtafdeling, die weliswaar niet is uitgerust voor diepvriesproducten? Misschien is het lot van deze innovatie op deze manier al bezegeld…tenzij de distributeurs flexibel genoeg zijn om hun winkelrekken aan te passen.

Verticale integratie: definitie

Verticale integratie betekent voor een bedrijf dat het zijn hele waardecreatieketen beheert. Doorgaans gaat het om de productie van de verschillende onderdelen voor de vervaardiging van een product. Maar in het geval van kritische grondstoffen kan verticale integratie ook de inkoop van deze grondstoffen omvatten. We halen bijvoorbeeld SWATCH aan, een groep die alle marktsegmenten van de horloge-industrie bestrijkt, maar die in de loop der jaren ook de verschillende leveranciers van onderdelen die bij de vervaardiging van haar horloges worden gebruikt, heeft kunnen kopen.

Er waren weinig voorbeelden van verticale integratie totdat het een onderdeel werd van sommige 100% digitale bedrijven: de DNVB (Digital Native Vertical Brands). Deze merken, die een direct contact met de klant nastreven, hebben als doel de gehele waardeketen te controleren. Tediber is een voorbeeld van DNVB).

The structure of the Swatch Group

 Posted in Strategie.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *