SEO: waarom oude inhoud updaten (tip van iemand die al 13 jaar blogt)

SEO: waarom oude inhoud updaten (tip van iemand die al 13 jaar blogt)

Van buiten zou je inderdaad de indruk kunnen krijgen dat we op dit moment minder publiceren. Maar dat lijkt maar zo. Ik ben bezig met het grondig herschrijven en updaten om onze SEO nog te verbeteren. Dat heeft ertoe geleid dat ik in een paar dagen enkele duizenden heb geschreven. Daardoor blijft er natuurlijk iets minder tijd over om nieuwe blogartikelen te schrijven, maar de SEO is echt wel belangrijk. Laat me het hier in het kort toelichten.

Samenvatting

Enkele plaatsen verschil heeft een grote impact

Laat me maar meteen met de deur in huis vallen: enkele plaatsen verschil maakt een wereld van verschil op het vlak van online verkeer. En dat is precies wat ik wil bereiken.

De 1e plaats krijgt 31% van de clicks en hoe lager u in de ranking komt, hoe lager de clickrate (CTR). Slechts 0,8% van de internetgebruikers gaat daadwerkelijk naar de 2e pagina met resultaten. Ik heb een studie (Engelse site) van Blacklinko overgenomen om u de CTR-voordelen weer te geven van de ene positie tegenover de andere. U merkt dat er tot aan de 7e positie ruwweg 1 procentpunt aan CTR verdwijnt bij elke verloren positie. Van dan blijft de CTR ongeveer gelijk.

Waarom is het bijwerken van de inhoud belangrijk voor de SEO?

Google kijkt naar nieuwe inhoud. Dat is een feit. Als u een blog start, zullen uw prestaties veel beter scoren als u uw oude inhoud regelmatig bijwerkt. Lees bijvoorbeeld dit artikel (Engelse site) van Neil Patel daarover om uzelf te overtuigen. Door de oude inhoud van uw website bij te werken, ‘toont’ u aan Google dat u uw website verzorgt en dat deze het ‘waard’ is om in de zoekresultaten te worden opgenomen. De vraag is wat er bijgewerkt moet worden.

4 essentiële domeinen om uw blog bij te werken en uw SEO te verbeteren

  1. Controleer de links en verwijder alle gebroken links (404 foutmeldingen).
  2. Herschrijf ten minste 20% van de inhoud opnieuw
  3. Voeg links naar recente pagina’s toe
  4. Controleer uw metagegevens en SEO-titel

Wat moet ik in mijn online content updaten om mijn SEO te verbeteren?

Het is moeilijk om zich opnieuw te verdiepen in een artikel dat jaren geleden werd geschreven (meer dan 10 jaar voor een aantal van mijn artikelen). Om effectief te zijn, heeft u een plan van aanpak nodig en moet u van tevoren weten waar u aan gaat werken.

Bij te werken domein 1: de koppelingen

Als u één ding zou moeten updaten, dan zijn het de externe links. Zorg er eerst voor dat geen van hen gebroken is (fout 404). Maak ook gebruik van de lenteschoonmaak om koppelingen met meer recente externe bronnen te leggen. Bewaar ‘oude’ links alleen maar als ze actueel blijven. Zo nemen we soms links op naar wetenschappelijke artikelen. Deze links zullen over 20 jaar nog steeds relevant zijn. Een link naar een krantenartikel of rapport kan daarentegen volledig achterhaald zijn.

Bij te werken domein 2: de inhoud zelf

Mijn regel is dat ik bij elke update minstens 20% van de inhoud herschrijf. En eigenlijk voeg ik bijkomende inhoud toe, omdat bewezen is dat langere artikelen ook meer kans hebben om goed te scoren. In onderstaande grafiek (zie deze bron) is het duidelijk dat artikelen van ca. 2000 woorden het beste scoren.

Om een concreet voorbeeld te geven: ons populairste artikel telt 5000 woorden en is een referentie op het internet in alle 3 de talen (Frans, Engels en Nederlands). Dit artikel ontstond uit het herschrijven van een artikel van 800 woorden dat al een goede positie had. Maar toen ik het herschreef, haalde ik vrij gemakkelijk de eerste positie.

Bij te werken domein 3: het formaat

Een andere belangrijke bij te werken domein is het formaat van het artikel. Er is inderdaad dag en nacht verschil tussen mijn artikelen van 10 jaar geleden en de artikelen die ik nu schrijf. Ik heb wat parels van voor 2010 voor u uitgekozen. Als ik naar mijn oude artikelen kijk, overvalt me de schaamte ?. De verschillen springen duidelijk in het oog:

  • De tekst is nu ingedeeld in paragrafen (met dank aan Fred Wauters [Franse site] voor zijn schrijfcursus)
  • Ik voeg systematisch een samenvatting toe in de belangrijkste artikelen
  • We vatten de conclusies samen in grafische vorm
  • De tekst is luchtiger dankzij illustraties en kleurige invoegsels

Bij te werken domein 4: metadata

Mijn tips zouden niet volledig zijn als ik u niet zou aanraden om uw metagegevens en SEO-titel bij te werken. Als uw artikel oud is, was het op dat moment wellicht niet een van uw prioriteiten (ik weet waarover ik spreek). Mogelijk heeft u daarom dezelfde titel van uw artikel als SEO-titel gebruikt. En daarom is deze misschien te lang. Zorg ervoor dat u ze zo herschrijft dat het trefwoord in uw SEO-titel zichtbaar is. Misschien is ook de metabeschrijving niet ingevuld. Standaard neemt Google de eerste regels van uw artikel over. Door twee regels te herschrijven en uw trefwoord op te nemen heeft u een betere kans om in de zoekresultaten te verschijnen.

Hoe beslissen welke inhoud bij te werken?

Als u een site hebt met ongeveer vijftig pagina’s, dan is er niets makkelijker. U doet er 2 dagen per jaar over om het allemaal ineens te doen. Als u 3500 pagina’s heeft zoals op onze site, moet u een andere strategie volgen (tenzij u iemand voltijds inhuurt om het te doen). Om efficiënt te werken is er niets beter dan de zoekconsole. Hieronder een klein uittreksel van die van ons (wij klasseren ons met meer dan 3000 trefwoorden). Na het exporteren van uw lijst met trefwoorden en hun prestaties (impressies en clickrates) als een Excel-bestand, hoeft u ze alleen nog maar te sorteren. Eerst classificeert u uw resultaten op basis van het aantal impressies en vervolgens kiest u de trefwoorden die belangrijk zijn voor uw bedrijf en waarvoor u een positie tussen 4 en 10 heeft. Elke positie die u stijgt tussen 4 en 10, zal uw organisch verkeer doen toenemen. U zult zien dat ik in de lijst ook een trefwoord heb opgenomen met als positie 11,46. Dit trefwoord is belangrijk voor mij en het is dan ook mijn bedoeling om in de eerstkomende tijd op de eerste pagina met resultaten te geraken.

Een concreet voorbeeld van herschrijven voor SEO-doeleinden

Laten we een concreet voorbeeld nemen met dit uitstekende artikel dat ik schreef over de ervaringen van klanten bij Flying Tiger. Ik heb een versie voor/na gemaakt (voor de afbeelding ‘voor’ heb ik de Engelse versie genomen die nog niet is bijgewerkt). Zoals u kunt zien, lijkt het er helemaal niet meer op. Ik heb een samenvatting toegevoegd, koppelingen gelegd naar artikelen die later zijn geschreven en illustraties toegevoegd om de tekst minder zwaar te maken. Ik heb ook de ‘ALT TXT’-tags vervolledigd en inhoud toegevoegd om het artikel langer te maken. Alle elementen zijn dus aanwezig om de kliksnelheid aanzienlijk te verhogen. Ik zal de komende weken de zoekconsole in de gaten houden en u het resultaat meedelen.


Geplaatst in Diverse.