Wat zit er achter het onbeperkt aanbod iDTGVMax van de SNCF

Wat zit er achter het onbeperkt aanbod iDTGVMax van de SNCF

De SNCF (Nationale Maatschappij Franse Spoorwegen) was deze week in het hoofdnieuws met de lancering van een onbeperkt aanbod iDTGV. Voor 59,99 € per maand kunnen reizigers zonder beperking iDTGV-treinen nemen (dat zijn TGV’s met verplichte online reservering). Het aanbod heet iDTGVMax en kan geboekt worden op een speciale website. Het aanbod iDTGVMax was echter beperkt tot 10.000 abonnees en had, zoals u hieronder leest, enkele beperkingen.

 

De SNCF zegt dit aanbod te lanceren om de concurrentie aan te gaan met het autodelen, , een goedkope oplossing die jongeren (en minder gefortuneerden) aanspreekt. Het is inderdaad zo dat iDTGVMax onbeperkt reizen aanbiedt, maar er zijn toch enkele restricties: 1) u moet een abonnement van ten minste 12 maanden nemen en 2) er zijn maar een aantal bestemmingen beschikbaar (vooral in het zuiden van Frankrijk).

Waarom dan die restricties. Wil de SNCF echt concurreren met autodelen? Of zijn ze iets anders van plan?

 

Wat de SNCF echt wil, is zich verlossen van…

Herrinnert u zich nog 30 jaar geleden toen er geen hogesnelheidstrein bestond (het is eigenlijk 34 jaar geleden, want de eerste TGV dateert uit 1981)? Om van Parijs naar Lyon te reizen, was er toen maar één mogelijkheid: het vliegtuig (en dat was toen nog duur omdat Air France heer en meester was). De hogesnelheidstreinen hebben sindsdien langzaam maar zeker het vliegverkeer op de korte afstanden vervangen. Er zijn bijvoorbeeld – bijna – geen vliegtuigen meer tussen Parijs en Brussel. De Thalys heeft die concurrentie verjaagd. Wie zou een vlucht van 50 minuten nemen, als de trein er 1.25 u. over doet van station tot station.

Maar de situatie is anders op grote afstanden. Het vliegtuig, ondanks de prijs, is nog altijd sneller dan de trein van Parijs naar Marseille bijvoorbeeld. Wat ik denk dat de SNCF wil is niet – alleen – de gepassionneerde avonturiers van het autodelen aantrekken. De SNCF wil ook de markt voorbereiden om meer verkeer op de lange afstanden aan te trekken (de afstanden die volgens een rapport van het rekenhof van oktober 2014 ook het minst rendabel zijn). Wist u bijvoorbeeld dat van de bestemmingen naar deAtlantique, Nord, Méditerranée en Rhône-Alpes er geen enkele de winstdoelstellingen heeft gehaald die de SNCF had vastgesteld?  Het rekenhof sprak toen van een ineenstortend model, waarbij zelfs het overleven van de TGV op het spel staat.

De hogesnelheidstrein weer rendabel maken

Onderschat de mediahype niet. De bedrijfswinst van iDTGV is veel groter dan die van de gewone TGV (net door de verplichting van online reservering) en er zijn weinig vrije plaatsen (slechts 15%) op de wagons. De inkomsten die iDTGVMax opbrengt moeten dus volledig op de « bottom line » zitten (als winst dus), want de bijkomende kosten zijn laag.

Maar dit onbeperkt aanbod probeert ook nieuwe gewoontes te kweken. Hoe meer u de trein neemt op lange afstanden, hoe minder u geneigd bent om het vliegtuig naar dezelfde bestemming te nemen. Want als u het nader beschouwt, zult u merken dat de werkelijke reistijd van deur tot deur voor een traject van Parijs naar Marseille niet zoveel verschilt tussen trein en vliegtuig. Met het vliegtuig zijn er inderdaad veel dode momenten, waarmee geen rekening wordt gehouden bij de keuze tussen trein en vliegtuig. En net daar speelt zich de mogelijkheid tot overleven van de TGV zich af: in de keuze die voor SNCF momenteel ongunstig uitvalt tegenover de luchtvaartmaatschappijen, vooral tegenover Ryanair en gelijkaardige maatschappijen die u beloven gratis te laten reizen.

 

Besluit

Het plan iDTGVMas is echt wel sluitend en gezien de massale belangstelling van de website IDTGVMAX.com tijdens de eerste dagen, kunnen we erop wedden dat het initiatief vlug navolging zal krijgen.

Photo : Till Krech via Flickr


Geplaatst in Marketing.