26 februari 2016 363 woorden, 2 min. gelezen

Voorspelling vastgoedprijzen: recent nieuws van de start-up Realo

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Vorig jaar hadden we het over het schandaal dat volgde op de lancering van de Gentse start-up Realo, die als ambitie had vastgoedprijzen te voorspellen. Ondanks de Belgische schaal heeft Realo duidelijk Europese ambities en inspireert zich op een model […]

Vorig jaar hadden we het over het schandaal dat volgde op de lancering van de Gentse start-up Realo, die als ambitie had vastgoedprijzen te voorspellen. Ondanks de Belgische schaal heeft Realo duidelijk Europese ambities en inspireert zich op een model dat zijn waarde aan de andere kant van de Atlantische Oceaan heeft bewezen, dat van Zillow.com (Engels).

Het schandaal kwam door de aard van de gegevens dat het algoritme gebruikte om prijzen te voorspellen: werkloosheidsgraad, multiculturaliteit, opleidingsniveau, … Hoewel al die gegevens openbaar zijn (en gratis ter beschikking worden gesteld door de overheid), geven ze aan wat de echte criteria zijn die vastgoedprijzen beïnvloeden, en dat nog eens in de vorm van kaarten, wijk per wijk. Dat bleek te veel voor sommigen die duidelijk moeite hadden met deze transparantie.

Wij gingen terug naar Realo om over de huidige situatie te spreken en inzicht te krijgen in de gevolgen van deze even plotse als onverwachte media-aandacht.

Het eerste – positieve – gevolg was dat de website heel wat mensen aantrok en dit nieuwe instrument bekend werd. Na een “warme” periode waar de servers (soms te) belast werden, steeg het aantal bezoekers tot 1m bezoekers per maand.

Maar waar het echt om gaat is de impact van de kritiek van sommige gechoqueerden dat men het niveau van multiculturaliteit, opleiding en inkomsten van een wijk op kaart kan weergeven. De kaarten zijn er nog altijd. Er is niets veranderd; of toch bijna niets.

De zaak van Realo kreeg bijzondere aandacht van de overheid, vooral van het Interfederaal centrum voor de gelijkheid van kansen. En raad eens… ze vonden niets om de gegevens die Realo gebruikt te weigeren. De enige wijziging die werd gevraagd was om de kleuren in de legende van de kaart te veranderen. Dit is geen droom…alle onrust voor dit alleen.

Op de schermafbeeldingen hieronder ziet u dat de groenrode schaal geelpaars zijn geworden. De weldenkenden zullen gelukkig zijn.

VOOR

NA

Conclusie

Enerzijds eisen consumenten en overheid meer transparantie over de algoritmes die in ons dagelijks leven worden gebruikt. Anderzijds zijn mensen gechoqueerd als er volledig transparant prognosemodel wordt gemaakt op basis van een aantal variabelen. Is dat niet paradoxaal?



Posted in big data.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *