18 juni 2015 479 woorden, 2 min. gelezen

Immobiliën : Realo zegt u wie uw buren zijn. Waar zit het probleem?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Het was het gespreksonderwerp in België op 17 juni. Een website, Realo genaamd, ontketende plotseling een polemiek na al maanden online te zijn geweest (zie bijvoorbeeld dit artikel). Haar kaart met onroerende goederen in België toonde niet alleen eigendommen te […]

Het was het gespreksonderwerp in België op 17 juni. Een website, Realo genaamd, ontketende plotseling een polemiek na al maanden online te zijn geweest (zie bijvoorbeeld dit artikel). Haar kaart met onroerende goederen in België toonde niet alleen eigendommen te koop samen met geschatte prijzen, maar ook sociale indicatoren per wijk, zoals het inkomensniveau, onderwijs, werkloosheid en vreemdelingen. Dat bevestigt dus wat we al zeiden over de impact van de Big Data in de immobiliën. De verstoring is begonnen.

Waarom deze polemiek?

De polemiek begon nadat het Interfederaal centrum voor gelijkheid van kansen op de website uitkwam en rood uitsloeg. En dat na maanden van vredig bestaan.

Wat het Interfederaal centrum Realo verwijst is informatie over de inwoners te tonen. Er worden natuurlijk geen namen genoemd en Realo is tevreden met het weergeven van gegevens over inkomensniveau, onderwijs, werkloosheid en mix. Maar dat lijkt een probleem voor het Interfederaal Centrum voor gelijkheid van kansen, ook al zijn die gegevens openbaar en beschikbaar. Het volstaat even door te klikken naar Statbel om per gebied de werkloosheidsgraad, het aantal buitenlanders, enz. te zien. Probeer het eens uit.

Waar zit het probleem betreffende het gebruik van gegevens door Realo?

Er is echt niet verwerpelijks aan het gebruik dat wordt gemaakt van de gegevens. Een functionaris van de Privacycommisse zei zelfs dat het ging om slim gebruik van gegevens die publiekelijk beschikbaar zijn. (lees het artikel in het Nederlands). Waar zit dan het probleem?

Het echte probleem is politiek.

Iedereen weet dat de ligging (‘Locatie, Locatie, Locatie’) in eerste instantie, en tal van andere variabelen in tweede instantie de prijs van een goed maken of kraken. Niet alle locaties zijn hetzelfde: er bestaat een geheel van objectieve (zoals bereikbaarheid van scholen, openbaar vervoer, …) en subjectieve (de wijk natuurlijk, wone er gelijkgestemde buren, …) criteria die de prijs van een pand beïnvloeden. Dat is gezond verstand en iedereen weet het. Maar het zeggen is echter politiek incorrect.

Besluit

Het probleem is dus dat Realo beslissingscriteria heeft zichtbaar gemaakt, die tot dan toe taboe waren. Technisch hebben ze niets fout gedaan (aangezien de gebruikte gegevens openbaar waren). De methode van ‘Data Mining’ heeft ‘enkel’ bepaalde variabelen en de rol die ze spelen bij de prijs van een goed, aan het licht gebracht. Het model werkt verstorend, de asymmetrie van informatie bestaat niet meer…en het is dat wat hen stoort.

Het beste bewijs dat die variabelen (al dan niet bewust) bij mensen meespelen tijdens de aankoop van een goed, is dat de prijzen die Realo simuleert zeer nauwkeurig blijken te zijn. De volgende test wijst dat uit (hoewel ze geen absolute bevestiging ervan is). We deden de test met 10 panden waarvan we de aankoopprijs kenden….en raad eens…in 5 gevallen was de aankoopprijs exact de prijs berekend door het algoritme van Realo. Het verschil bedroeg in het ergste geval slechts 2,3%.



Posted in Data et IT, Innovation, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *