25 augustus 2022 1334 woorden, 6 min. gelezen

Voorbereiding op de recessie: 9 concrete stappen voor uw bedrijf

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Voor wie er nog aan twijfelt: de wereld staat op de rand van een grote recessie. En die zou best wel eens erger kunnen zijn dan die van 1929. Zich voorbereiden op een recessie is voor bedrijven een kwestie van […]

Voor wie er nog aan twijfelt: de wereld staat op de rand van een grote recessie. En die zou best wel eens erger kunnen zijn dan die van 1929. Zich voorbereiden op een recessie is voor bedrijven een kwestie van overleven. In dit artikel geven wij 9 concrete acties ter voorbereiding op de recessie. Het is geen theoretische handleiding, maar een bundeling van acties die wij bij IntoTheMinds nu al nemen.

Neem contact met ons op als u vragen hebt


Inhoud

Als u maar 30 seconden heeft

 • In tijden van recessie moet u uw bedrijf zo ‘flexibel’ mogelijk maken, zodat u snel kunt reageren als het moeilijker wordt. Volg deze 3 principes:
  • Verminder uw schuld
  • Verander uw vaste kosten in variabele kosten
  • Verhoog uw winstgevendheid
 • Om uw winstgevendheid te verhogen, moet u zowel inkomsten als kosten aanpakken
 • 5 concrete acties om uw kosten te verminderen:
  • Overschakelen van SEA (betaalde reclame) naar SEO (gratis organische resultaten)
  • Zeg uw huur op en verhuis naar coworking (als uw bedrijf dat toelaat)
  • Annuleer abonnementen die meer dan 60 dagen niet zijn gebruikt
  • Rationaliseer uw uitgaven via het Pareto-principe (wij bespaarden 1522,89 euro per jaar)
  • Breng wisselkoersgevoelige kosten in kaart en zoek alternatieven
 • 4 concrete acties om uw inkomen te verhogen
  • Elimineer de minst winstgevende klanten
  • Elimineer de minst winstgevende producten
  • Maak gebruik van inbound marketing om extra gekwalificeerde leads te vinden

Zoek naar overheidsopdrachten


Voorbereiden op en overleven van de recessie: de 3 basisbeginselen

Om een recessie te overleven, moet u uw cashflow op orde brengen. Daar zit de sterkte. Om dat te bereiken, volgt u 3 principes:

 • In de eerste plaats moet u uw schuld verminderen (of in ieder geval niet vergroten) zodat u niet bent overgeleverd aan de genade van de banken. Het is een kwestie van overleven. Het is dus van essentieel belang geen leningen aan te gaan. De periode van inflatie en stijgende rentevoeten leent zich daar in ieder geval niet voor.
 • Vervolgens moet u vaste kosten elimineren en variabel maken. Dit geeft u flexibiliteit en stelt u in staat sneller te reageren.
 • Ten slotte moet u alleszins uw winstgevendheid verhogen. Op vergelijkende basis (d.w.z. zonder uw loonmassa te verhogen), zijn dit de twee beschikbare aanpassingsvariabelen:
  • kosten
  • inkomsten (de omzet)

In de rest van dit artikel geven wij u oplossingen om de kosten te minimaliseren en uw omzet te maximaliseren.


Hoe de kosten in tijden van crisis tot een minimum beperken?

1/ Vervang online reclame (SEA) door SEO

Een klant van ons spendeerde 20% van zijn omzet aan Google Adwords, of bijna 150.000 euro per jaar. Reclame, hoewel van cruciaal belang, heeft een prijs. Elke euro die u uitgeeft aan SEA (Search Engine Advertising) zal op het einde van het jaar in uw resultaten verdwijnen. In veel gevallen kan reclame zonder kosten worden vervangen door SEO (Search Engine Optimization). Organische resultaten bieden u gratis natuurlijke zichtbaarheid in zoekmachines. Als u meer details wilt, neem gerust contact op met ons.


2/ Uw huur opzeggen en verhuizen naar coworking

Coworking kan een interessante oplossing zijn voor kleine teams en dienstverlenende bedrijven. Naarmate de energiekosten stijgen, kan het een goede keuze zijn om over te schakelen op een coworking-oplossing waar alles is inbegrepen (elektriciteit, verwarming in de winter, airconditioning in de zomer). Bovendien kan het gebeuren dat u bij een recessie een deel van uw werknemers moet ontslaan. In dat geval is het beter een flexibele oplossing te hebben dan een vaste huurprijs voor een kantoorruimte die te groot zou worden.

In ons geval betalen we ongeveer 250 euro, excl. BTW, per maand per werknemer. Dit is niet te evenaren.


3/ Annuleer overbodige abonnementen en kortingen

Een eenvoudige vuistregel: als u een van uw abonnementen de afgelopen 60 dagen niet hebt gebruikt, heeft uw bedrijf het niet echt nodig. Verwijder het en schrijf u opnieuw in voor 1 maand wanneer het zover is, en als u echt niet anders kan.

Als u echt een abonnementsdienst nodig hebt, zijn hier 2 tips om tot 50% te besparen:

 • Als u al geabonneerd bent, laat het abonnement dan verlopen en wacht tot de site u een aanbod tot herabonnering stuurt. 9 van de 10 keer zal u een korting worden aangeboden.
 • Als u nog geen abonnee bent, zoek dan naar kortingscodes (typ in google de naam van de dienst gevolgd door ‘kortingscode’). Als u er geen kunt vinden, vraag er dan een aan het bedrijf! Onze pogingen zijn in 50% van de gevallen geslaagd.

4/ Pas het Pareto-principe toe op uw uitgavenposten

80% van de uitgaven van een onderneming worden gegenereerd door 20% van de leveranciers. Op basis van het Pareto-principe is het in uw belang om de oefening met uw accountant te doen en alternatieve oplossingen te vinden. Tegen het einde van 2021 deden wij deze oefening (Franse site) en bespaarden 1.522,89 euro per jaar!

capture linkedin économies

4 eenvoudige ideeën om uw uitgaven te beperken

 • Zeg uw vaste lijn op of kies voor een virtuele lijn
 • Ruim uw Google Drive op en upgrade naar een jaarplan
 • Onnodige abonnementen verwijderen (zie boven)
 • Vervang waar mogelijk betaalde oplossingen door gratis oplossingen

 


5/ Zoek de meest wisselkoersgevoelige kosten

Het zal u niet ontgaan zijn dat de dollar sterk gestegen is ten opzichte van de euro. Die laatste heeft in een paar maanden tijd 20% verloren. Het gevolg is simpel. Alles wat u in dollars koopt, kost nu 20% meer.

Identificeer de vreemde valuta regels op uw bankafschrift (de omrekeningskoers staat ernaast). Als deze lijnen steeds terugkomen, zoek dan naar Europese alternatieven.

Bij IntoTheMinds doen we meer dan 100 terugkerende transacties per jaar in dollars en voor de helft daarvan vonden we alternatieven in euro’s.


Hoe maximaliseert u uw inkomen in een recessie?

In tijden van recessie moet u uw omzet maximaliseren in verhouding tot uw loonkosten. Met andere woorden, u moet de uren van uw werknemers zo goed mogelijk benutten. Elke optimalisatie begint met een berekening van de omzet die per werknemer wordt gegenereerd.


1/ Elimineer de minst winstgevende klanten

Sommige klanten zijn winstgevender dan andere: dat zijn de trouwe klanten. Zij vergen minder werk (omdat het vertrouwen er al is). In zijn boek ‘The 4-hour work week’ vertelt Tim Ferriss (Engelse site) hoe hij zijn winstgevendheid verhoogde door slechts 7 op 100 klanten te behouden. Het is misschien contra-intuïtief, maar het de methode die wij toepasten op een van onze klanten (ProDegustation) en het werkte.


2/ Elimineer de minst winstgevende producten

Als u uw winstgevendheid wilt maximaliseren, moet u zich ook concentreren op uw meest winstgevende producten. Voor een dienstenbedrijf zijn dit de diensten die u het meeste geld opleveren in verhouding tot de tijd die zij vergen.

Om een studie naar de rentabiliteit van een product uit te voeren, wordt de methode ABCosting (voor Activity Based Costing) genoemd. Deze analytische methode maakt het mogelijk om voor elk product of elke dienst de bijbehorende activiteiten te identificeren. Deze oefening is weliswaar complex, maar levert altijd verrassingen op.

3/ Zoek extra klanten via inbound marketing

Laat klanten naar u komen in plaats van geld uit te geven om er naar op zoek te gaan. Dat is het principe van inbound marketing. Ons marktonderzoeksbureau werkt al 10 jaar uitsluitend met inbound marketing. Dat wil zeggen dat wij geen verkooppersoneel hebben en alleen 100% gekwalificeerde aanvragen ontvangen.


4/ Zoek naar overheidsopdrachten

Overheidsopdrachten zijn vaak beangstigend en blijven soms onopgemerkt door een gebrek aan kennis. Zij zijn echter een onuitputtelijke bron van inkomsten. In de eerste plaats moet worden nagegaan op welke nationale websites overheidsopdrachten worden gepubliceerd. Concentreer u eerst op uw nationale markt. Hieronder vindt u enkele nationale sites waarop u uw zoektocht kunt beginnen:


Tot zover ons advies. We staan voor een zeer moeilijke periode. Maar zoals betekent een crisis ook een opportuniteit. Als u wilt dat wij u helpen om die te vinden neem dan zeker contact op met ons.

 

 

 

 

 Posted in Onderzoek.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *