10 april 2019 844 woorden, 4 min. gelezen

SEO 2019: wat zijn de basisprincipes

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Na het bijwonen van een conferentie rond SEO leek het mij zinvol om met u na te gaan welke lessen we kunnen trekken voor 2019. In dit artikel bespreken we in detail de verschillende elementen die de sprekers op de […]

Na het bijwonen van een conferentie rond SEO leek het mij zinvol om met u na te gaan welke lessen we kunnen trekken voor 2019. In dit artikel bespreken we in detail de verschillende elementen die de sprekers op de conferentie aanhaalden toen ze hun kennis over natuurlijke referentiëring met ons deelden.

Samenvatting

 1. Uw website kennen en optimaliseren
 2. Koppeling tussen SEO en Content Marketing
 3. Essentiële punten van een goede SEO in 2019 in het kort

Uw website kennen en optimaliseren

Alvorens u een marketingcampagne of nieuwe producten op een e-commerce site gaat lanceren, is het voor eigenaren van websites essentieel dat ze hun site goed kennen. Dit geldt eveneens voor blogs zoals die van ons.

Enkele punten van SEO die u moet analyseren:

 • De indexering, d.w.z. hoe Google (of een andere zoekmachine) uw website beoordeelt en of ze die als een betrouwbare en kwalitatieve site beschouwt.
 • De prestaties van de site, tussen snelheid en gebruikerservaring. We hebben onlangs een artikel gepubliceerd over online consumentenervaring, waarin we de richtlijnen beschrijven die moeten worden gevolgd om een goede gebruikerservaring op uw website te garanderen.
 • De structuur, voor het opsporen van verborgen gebreken van de website, zoals bevooroordeeld omleiden, van ‘verborgen’ inhoud. Met ‘verborgen inhoud’ van de websitepagina’s bedoelen we dat Google geen interesse heeft in het zoeken en verwijzen naar deze pagina’s omdat ze te diep in de sitemaps van de site staan.
 • De interne gegevensstructuur is nauw verbonden met de gebruikerservaring (UX: “User Experience”) en moet een goede verhouding tussen interne en externe links bevatten, waarbij de kwaliteit van de gebruikte links blijft gewaarborgd om de kwalitatieve duurzaamheid van de website te garanderen.
 • De broncode, tussen de structuur van de inhoud en tags, vormt de garantie van leesbaarheid voor Google-robots die websites analyseren, of het nu gaat om e-commerce sites of blogs. Al sinds enige tijd is het belangrijk dat websites ‘mobiel reageren’ omdat Google-robots eerst analyseren of de UX voldoende is voor een mobiel apparaat zoals een smartphone of tablet alvorens de PC-versie wordt geanalyseerd.
 • Logs, met als doel de perceptie van Google over uw site te analyseren. WordPress biedt bijvoorbeeld Yoast aan als SEO-assistent, maar er zijn tal van mogelijkheden zoals Toolbars of Google extensies.

Koppeling tussen SEO en Content Marketing

Zoals hierboven aangehaald, is het essentieel om uw broncode te structureren. Dit gaat vooral via de structuur van artikelen, berichten en pagina’s die op een site worden gepubliceerd, met afwisselend gebruik van titels, ondertitels en tekstcategorieën.

Een van de belangrijkste punten van SEO is natuurlijk het gebruik van trefwoorden over het artikel of de pagina. Dit mag echter niet worden misbruikt ten nadele van de inhoud. U zult bijvoorbeeld niet in alle zinnen van dit artikel de term ‘SEO’ terugvinden. Dat zou de kwaliteit van de inhoud en vooral uw ervaring als lezer schaden. In dezelfde lijn ligt het niet in het belang van website-eigenaren om pagina’s te dupliceren. Google-robots beschouwen het als een vermindering van kwaliteit van de site als meerdere pagina’s worden gedupliceerd zonder noemenswaardige wijzigingen.

Een goede referentiëring wordt ook behaald dankzij de meta-beschrijving van uw pagina. Hoe nauwkeuriger deze korte beschrijving, die direct op de zoekmachine zichtbaar is, hoe nauwkeuriger de kliks zullen zijn.

Dit vermijdt dat gebruikers die op uw site klikken de gewenste informatie niet vinden en vervolgens teruggaan naar de zoekmachinepagina. Deze ‘terugkeer’-beweging wordt niet gewaardeerd door Google-robots, die steeds minder goed naar de betreffende pagina zullen verwijzen.

U begrijpt dat het cruciaal is om te weten hoe u aan de verwachtingen van Google-robots kunt voldoen, zonder de gebruikers van uw website te verwaarlozen.

Verwachtingen van Google-robots

 

Verwachtingen van gebruikers

Gebruik van de juiste trefwoorden

 

Leesbaarheid
Rijke en gevarieerde semantiek

Eenvoudige navigatie

 

Optimalisatie van metatags

Variaties tussen het gebruik van tekst, afbeeldingen en video’s

 

Natuurlijk was tekst was niet de enige referentietool die door Google-robots werd geanalyseerd, het is essentieel om vooral aandacht te schenken aan de grootte van afbeeldingen, evenals aan de aanwezigheid van ‘alt-tekst’ waarmee aanwijzingen worden gegeven over de inhoud van de afbeelding aan Google-robots en gebruikers die het verschijnen van afbeelden hebben geblokkeerd. Toch mogen deze afbeeldingen geen invloed hebben op de gebruikerservaring. De afmeting en de vorm moeten aan verschillende apparaten zijn aangepast.

Zoals u elke week merkt, streven wij ernaar strikt te zijn in de publicatie van onze artikelen en letten we erop u interessante en gevarieerde inhoud aan te bieden. Deze punten zijn tevens belangrijke elementen die een goede SEO-strategie weerspiegelen. Het is inderdaad essentieel om actief te blijven tegenover de Google-robots om te laten zien dat u zorg draagt voor uw website en uw gebruikers.

Essentiële punten van een goede SEO in het kort

 • De prestaties van de website met een goede verhouding tussen snelheid, reactiviteit en gebruikerservaring.
 • De structuur, d.w.z. een duidelijke, goed gestructureerde website met de juiste links en met afbeeldingen in het juiste formaat.
 • De inhoud moet van hoge kwaliteit zijn en voldoen aan de verwachtingen van gebruikers en Google-robots.

Afbeelding: ShutterstockPosted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *