7 november 2022 848 woorden, 4 min. gelezen

Oliba’s doorbraak op de biermarkt in 2022

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
We vervolgen onze tocht langs de meest innovatieve bedrijven in de voedingssector met Oliba (Engelse site). Deze Spaanse speler op de biermarkt heeft een unieke methode ontwikkeld voor het ontwerpen van zijn dranken. Voor de unieke en smakelijke samenstelling worden […]

We vervolgen onze tocht langs de meest innovatieve bedrijven in de voedingssector met Oliba (Engelse site). Deze Spaanse speler op de biermarkt heeft een unieke methode ontwikkeld voor het ontwerpen van zijn dranken. Voor de unieke en smakelijke samenstelling worden olijven uit de Pyreneeën gebruikt! Natuurlijke, glutenvrije, conserveringsvrije producten met een sterk ecologisch bewustzijn die bierliefhebbers zullen intrigeren. Ontdek de geheimen van deze fabrikant, die opvalt in een sector die een sterke groei tegemoet gaat.

Oliba en de biermarkt in 2022

 • Dit Catalaanse bedrijf gebruikt als eerste olijven in zijn bieren
 • Het is de winnaar van de hoofdprijs SIAL Innovation 2022
 • Haar spectaculaire opkomst in de sector is een voorbeeld voor elke structuur met internationale ambities.
 • Met een stijging van 61,6 miljard dollar zal de Europese biermarkt binnen drie jaar een fenomenaal herstel kennen
 • 37%: de verwachte waardestijging van het segment alcoholvrij bier tussen 2022 en 2025
 • 70%: het belang van de thuisconsumptie van bier in termen van volume zal in 2025 weinig marge laten voor bars en restaurants

Inhoud


Oliba innoveert op de biermarkt

Oliba, op zo’n 150 kilometer van Barcelona, vindt de brouwerij opnieuw uit. De Catalaanse fabrikant gebruikt namelijk een nieuw proces om zijn dranken te maken. De “made in Oliba”-signatuur bestaat erin om, naast hop en mout, verschillende soorten olijven aan het recept toe te voegen. Het is heel eenvoudig: Oliba is de enige speler op de biermarkt die zijn producten op deze manier maakt.

Oliba green beer - SIAL innovation 2022

Oliba is een unieke confectie en een origineel visueel aspect voor een biertje

Tegenwoordig biedt het bedrijf twee soorten dranken aan: “The Original One” en “The Empeltre One”. We kunnen nu al vaststellen dat het bedrijf een toppositie inneemt. Deze productnamen weerspiegelen een goed gekozen en elegant merkimago. Het belangrijkste verschil tussen deze twee bieren zit in de ingrediënten. Inderdaad, “The Empeltre One” onderscheidt zich door zijn samenstelling op basis van empeltre, een van de beroemdste olijven van Aragon.

Het is zeker om al deze redenen dat het merk op de SIAL 2022 een belangrijke prijs heeft gekregen. Oliba en “The Empeltre One” zijn de winnaars van de Grand Prix SIAL Innovation 2022 (Engelse site) in de categorie alcoholische dranken!

De jury kende de  prijs toe aan The Empeltre One voor “originaliteit van de samenstelling”.


Tijdens ons bezoek aan SIAL 2022 zagen we verschillende consumptieverschijnselen die specifiek zijn voor de agrovoedingssector. Het gaat om de lokale productie, de cultuur van voeding “vrij van…” en natuurlijk respect voor het milieu. De biermarkt vormt geen uitzondering op deze regel, ook Oliba niet. Het Catalaanse bedrijf integreert al deze waarden in zijn merkidentiteit:

 • Lokaal karakter: Oliba gebruikt alleen ingrediënten uit de Pyreneeën.
 • Cultuur van “vrij van’: de bieren bevatten geen gluten of bewaarmiddelen. Zij zullen daarom consumenten aanspreken die zich zorgen maken over de ingrediënten van hun favoriete producten.
 • Milieubewustzijn: het merk communiceert veel over de nabijheid van de natuur. Zijn sociale netwerken zitten er bol van. Verder is de keuze voor groen, een overheersende kleur in het visuele aspect van het merk, niet onbelangrijk. Het doet denken aan de associatie met ecologie (Franse site).
Oliba green beer - SIAL innovation 2022

Iván Caelles Colomes, PDG d’Oliba

De Spaanse brouwer is, ten slotte, om twee redenen helemaal mee met de tijd. Ten eerste is zijn verschijning op de biermarkt eind 2020 niet onopgemerkt gebleven. Oliba heeft spectaculaire video’s uitgebracht om de lancering te begeleiden. Dit is een communicatiestrategie die de mond-tot-mondreclame sterk stimuleert: een mooi voorbeeld van virale marketing. Ten tweede besefte het bedrijf al snel dat een bedrijf met een internationale dimensie alleen maar een sterke en snelle groei kon bevorderen. In minder dan twee jaar tijd is Oliba aanwezig in heel Europa, maar ook in Azië en Amerika!

Haar reclamecampagnes zijn net zo innovatief als haar producten (bron: Oliba’s YouTube-kanaal)


Toestand van de Europese markt in 2022

Oliba heeft er goed aan gedaan zich te specialiseren in de productie van innovatieve bieren. Verwacht wordt dat de biermarkt de komende jaren een hoge vlucht zal nemen. Dankzij de op Statista verzamelde gegevens kunnen we drie belangrijke verschijnselen in deze sector belichten:

 • Herstel: na een stagnerende waarde van de biermarkt, als gevolg van de pandemie, gaat de sector een sterke groei tegemoet. De samengestelde jaarlijkse groei (2022-2025) belooft namelijk een toename van de markt met 61,6 miljard dollar!
 • De opkomst van alcoholvrije bieren: de sector van de alcoholvrije bieren groeit sinds 2012 bijna constant en heeft een mooie toekomst voor zich. Om precies te zijn kan de sector tegen 2025 een toename van de activiteit met ongeveer 37% verwachten.
 • Thuisconsumptie: het verschijnsel zal niet afnemen, integendeel. Over drie jaar zal de thuisconsumptie van bier 40% van de uitgaven en 70% van de consumptie in volume uitmaken.

Hieronder een grafiek met de marktcijfers voor de biermarkt op het continent. De gegevens lopen van 2012 tot 2025, met waarden in miljarden dollars.

european-beer-market

 Posted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *