24 oktober 2022 599 woorden, 3 min. gelezen

Balsamicoazijn voor cocktails [innovaties SIAL 2022]

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Op de editie 2022 van het Wereldvoedingssalon (SIAL, Franse site) in Frankrijk stond balsamicoazijn in de schijnwerpers. Twee producten in het bijzonder trokken onze aandacht: de “Balsamic gin” van Leonardi (Italië) en de Cocktail Spark van Daregal (Frankrijk). Deze twee […]

Op de editie 2022 van het Wereldvoedingssalon (SIAL, Franse site) in Frankrijk stond balsamicoazijn in de schijnwerpers. Twee producten in het bijzonder trokken onze aandacht: de “Balsamic gin” van Leonardi (Italië) en de Cocktail Spark van Daregal (Frankrijk). Deze twee innovatieve producten op basis van balsamicoazijn laten zien dat innovatie in deze categorie mogelijk is dat het product en een zeer mooie toekomst tegemoet gaat.

Bij de innovaties van de editie 2018 was dit zeer klassieke product niet vertegenwoordigd

Marktcijfers balsamicoazijn

  • Balsamicoazijn is de groeimotor van de markt in azijn
  • De azijnmarkt is slechts met 4,3% gedaald als gevolg van de oorlog in Oekraïne (cijfers voor de Franse markt).
  • Eind 2021 bedroegen de prognoses voor de ontwikkeling van de markt voor kruiderijen en specerijen – 0,4% in waarde en – 0,7% in volume. Sinds de oorlog in Oekraïne is de markt met 2,5% gedaald. Voor Frankrijk vertegenwoordigt dit 2,35 miljard euro in waarde.
  • Buiten Italië vertegenwoordigt balsamicoazijn in waarde ongeveer 40% van de totale azijnmarkt.

De “Balsamic gin” van Casa Leonardi: een innovatie op basis van witte balsamicoazijn

Leonardi is een van de meest traditionele producenten van balsamicoazijn in Modena. Het bedrijf bestaat al 150 jaar en maakt deel uit van een netwerk van kleine Italiaanse KMO’s die zich inzetten voor het respecteren van tradities en productkwaliteit. Het merk wordt alleen verdeeld in een netwerk van delicatessenwinkels.

Balsamic gin Leonard SIAL 2022

Op SIAL 2022 presenteerde Leonardi een innovatie die volledig in eigen huis werd ontwikkeld. Het bestaat uit 4 soorten alcoholvrije drank op basis van balsamicoazijn:

  • Reserve
  • Cinnamon (kaneel)
  • White
  • Orange

Dit product is gemaakt van 5 jaar oude witte azijn en doordrenkt met natuurlijke kruiden en specerijen. Het resultaat is een sterk geconcentreerd product met een sterke, aanhoudende en kenmerkende smaak. Elke Balsamic gin heeft zijn eigen persoonlijkheid en de combinatie met de gin werkt uiteraard zeer goed. Een of twee lepeltjes volstaan voor een gin-tonic.

De flessen zijn voor minder dan 10 euro verkrijgbaar in de winkel van Leonardi in Modena.


Cocktail Spark: een cocktail van balsamicoazijn, fruit en kruiden

De andere innovatie die wij erg leuk vonden, werd voorgesteld door Daregal, een bedrijf dat oorspronkelijk gespecialiseerd was in aromatische kruiden. De overname van A l’Olivier in 2019 opende nieuwe mogelijkheden, wat zich weerspiegelt in de lanceringen van 2022. De Cocktails Spark zijn daar één van.

Cocktail Spark Daregal SIAL 2022

Ook dit is een kant-en-klaar mengsel voor het maken van cocktails. De recepten zijn iets gewaagder dan die van Leonardi. Het fruit is zeker meer aanwezig aangezien het product 40% vruchtenmoes bevat. Ook visueel staat het product verder af van de klassieke balsamicoazijn met zeer sterke kleuren.

Het resultaat is zeer verfrissend in de mond en kan perfect worden gecombineerd met bruiswater. De fles van 200 ml wordt verkocht voor € 10.


Tot slot

De balsamicoazijnen tillen deze categorie naar een hoger niveau. We hebben het over de uitbreiding in de azijnen. Jarenlang bleef het aanbod zeer bescheiden met balsamicoazijnen uit Modena die speelden met hun leeftijd om zich te onderscheiden.

In 2022 waait er een nieuwe wind waardoor interessante variaties kunnen worden toegevoegd en nieuwe toepassingen kunnen worden uitgevonden. Balsamicoazijn is inderdaad erg zoet, maar behoudt een mooie zuurgraad die de deur opent naar andere toepassingen.

De nieuwe producten van Leonardi en Daregal die op SIAL 2022 werden voorgesteld, laten zien dat het mogelijk is om twee verschillende oplossingen aan te bieden voor dezelfde toepassing, die van cocktails. In het eerste geval is het recept gebaseerd op infusies (Leonardi) en in het andere (Daregal) op een complexer mengsel op basis van vruchtenpuree.

Wij zijn ervan overtuigd dat deze producten een groot succes zullen zijn bij liefhebbers van mixologie en bij mensen die op zoek zijn naar alcoholvrije mixen.

 

 Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *