23 juni 2021 533 woorden, 3 min. gelezen Laatste update : 15 maart 2022

Het effect van Covid op de voedingsconsumptie in Frankrijk [Studie]

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
INSEE (Franse site) heeft de cijfers gepubliceerd over de consumptie in Frankrijk in 2020 en het minste wat we kunnen zeggen is dat de Covid-crisis zichtbare gevolgen heeft gehad voor de Franse voedselconsumptie. De Fransen hebben meer gekookt, zijn minder […]

INSEE (Franse site) heeft de cijfers gepubliceerd over de consumptie in Frankrijk in 2020 en het minste wat we kunnen zeggen is dat de Covid-crisis zichtbare gevolgen heeft gehad voor de Franse voedselconsumptie. De Fransen hebben meer gekookt, zijn minder gaan uit eten, maar hebben ook veel meer gedronken, ongetwijfeld om het psychologische effect van de lockdown te verzachten.

Het effect van Covid op de voedingsuitgaven in cijfers

  • vlees: +5,2%.
  • brood en granen: +2,7
  • kaas en eieren: +6.3
  • groenten en fruit: +4,2
  • thee en koffie thuis: +7,7
  • gedistilleerde dranken, likeuren en aperitieven: +5,3
  • bieren: +11.1
  • kwaliteitswijnen: -11,7
  • champagnes: -19.7

Voedingsuitgaven stijgen

Het effect van Covid op levensmiddelen, dat vanaf april 2020 zeer zichtbaar was in de winkels, komt tot uiting in de bestedingen van de Fransen. De uitgaven voor levensmiddelen zijn met 4,5% gestegen, terwijl de tendens neerwaarts was.

Alle levensmiddelensegmenten hebben van deze stijging geprofiteerd: vlees (+5,2%), kaas en eieren (+6,3%), groenten en fruit (+4,2%). Hoewel deze stijgingen bescheiden lijken, moeten ze worden beschouwd in hun historische context, die vaak neerwaarts is (de uitgaven voor vlees zijn de afgelopen 7 jaar gedaald).

Het enige compartiment dat een beetje te lijden heeft onder de crisis is dat van brood, dat slechts met 2,7% is gegroeid, terwijl het in 2019 nog met 2,9% was toegenomen. De Fransen hebben inderdaad een passie voor “zelfgebakken” brood ontdekt, wat blijkt uit Google-zoekopdrachten die tussen 22 maart en 04 april 2020 een piek vertonen … alvorens terug in elkaar te stuiken (zie grafiek hieronder).

recherche google faire son pain en 2020

Meer alcohol, maar minder feesten

De crisis heeft een verwoestend effect gehad op het moreel van de Fransen, die hun verdriet hebben verdronken in goedkope alcohol. We hadden het hier al over de spectaculaire stijging van de verkoop van Bag-in-Box in 2020. Statistieken van INSEE bevestigen dat 2020 het jaar van “alcohol om te vergeten” zal zijn geweest. De aankopen van gedistilleerde dranken en aperitieven stegen met 5,3%, terwijl ze in 2019 met 0,7% daalden; de aankopen van bier stegen met 11,1%. Anderzijds daalde het verbruik van kwaliteitswijnen en champagnes met 11,7% en 19,7%, een teken dat de Fransen minder feestvierden met hun vrienden en alleen dronken en kozen voor minder dure alcohol.


Uitgaven restaurants kelderen

De toename van de voedselaankopen door de Fransen moet in een bredere context worden geplaatst. Het is met name van belang te begrijpen hoe de uitgaven voor voedsel zich hebben ontwikkeld. We hadden al de groei van maaltijdbezorging geanalyseerd, een trend die nu in veel gedragingen is verankerd. De 3 favoriete producten van de Fransen (pizza, sushi, hamburgers) zijn in 2020 allemaal hetzelfde lot beschoren. Dit blijkt uit de google-zoekopdrachten voor de termen “pizza delivery”, “sushi delivery” en “burger delivery” die het hoogst waren tussen 30 maart en 6 juli 2020.

Evolutie van zoekopdrachten op Google in Frankrijk naar de levering van
pizza, sushi en hamburgers in 2020

recherches google livraisons à domicile

Tegen 2020 zullen de Franse uitgaven voor restaurantdiensten met een nooit geziene 32,2% zijn gedaald. Een chronologische analyse van de uitgaven voor restaurant- en maaltijdbezorging laat zien hoe het een door het ander is vervangen.
De eerste (strikte) beperking verminderde de restaurantuitgaven tot nul (-75,90%) zonder dat de maaltijdbezorging er baat bij had. De hausse in de levering van maaltijden is zichtbaar vanaf het einde van de eerste lockdown (mei 2020) en deze uitgaven bleven aanhouden tot het einde van het jaar.

Evolutie van de verkoop in restaurants (oranje) en de levering van maaltijden (blauw) in Frankrijk in 2020.

evolution livraison de repas et dépenses restaurant en france en 2020



Posted in Onderzoek.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *