29 mei 2024 892 woorden, 4 min. gelezen

Wat heeft de toekomst in petto voor de non-foodsector?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De vooruitzichten voor de non-food detailhandel in 2024 ogen somber. Maar 3 onderliggende trends bieden hoop.

De non-food detailhandel werd zwaar getroffen door de Covid-crisis. Na een heropleving in 2022 zijn de statistieken voor 2023 duidelijk en voorspellen ze niet veel goeds. In dit artikel bekijk ik de situatie in Frankrijk en trek ik enkele vrij algemene conclusies over de toestand van deze sector. Daarnaast beschrijf ik 3 fundamentele trends die volgens mij de ruggengraat van deze sector in de toekomst zullen vormen.

Neem contact op met marketingonderzoeksbureau IntoTheMinds

Cijfers van de non-foodsector in 2023

 • Elektrische huishoudapparaten: 6% minder verkoop in 2023
 • Speelgoed: 6% minder verkoop
 • Mode: omzet stijgt met 1,3%
 • Meubels: markt krimpt met 1,9%
 • Doe-het-zelf: lichte omzetdaling van 0,4%

Non-food: situaties verschillen per categorie

De laatste statistieken van de non-foodsector tonen een relatief heterogeen beeld. De sectoren van huishoudapparaten en speelgoed bijvoorbeeld kenden een krimp van 6%. De meubelsector daalde met 1,9%, terwijl er in de doe-het-zelfsector een meer gematigde daling van 0,4% was te zien. Alleen de modesector slaagde erin om een lichte groei van 1,3% te noteren.

Huishoudelijke apparaten, zoals IT en meubels, voelen de gevolgen van de koopgolf tijdens Covid. Doe-het-zelf houdt beter stand, omdat de moeilijke economische situatie huishoudens dwingt om zelf werkzaamheden uit te voeren, die door de inflatie veel duurder zijn geworden.

Deze cijfers tonen ook aan dat het voor fysieke winkels almaar moeilijker wordt om klanten aan te trekken en vast te houden. Het aantal passanten in winkels is sterk gedaald, zoals we al eerder beschreven in dit artikel.

Veelvoudige en diverse problemen

De situatie in 2024 zal er niet op verbeteren. De non-foodsector zal het slachtoffer worden van een combinatie van verschillende problemen: inflatie, hoge rente en de huizencrisis.

De inflatie heeft huishoudens zwaar getroffen en hun koopkracht uitgehold. De prijsstijging van eerste levensbehoeften is nog steeds niet voorbij en de shrinkflation wordt steeds duidelijker. Dit leidt ertoe dat consumenten afwegingen maken ten koste van non-food goederen.

Deze situatie heeft gevolgen voor het vertrouwen van huishoudens en bedrijven. In april 2024 was het vertrouwen van Franse huishoudens bijvoorbeeld 15 punten lager dan in de periode vóór de crisis. Dit gebrek aan vertrouwen in de toekomst leidt ertoe dat huishoudens grote aankopen uitstellen. Uit een recent onderzoek blijkt dat 69% van de huishoudens wereldwijd pessimistisch is, in Frankrijk is dat 73%. Dit pessimisme komt vooral tot uiting in de levensstandaard, waarvan 40% van de respondenten denkt dat deze zal dalen.

De huizencrisis maakt dit alles nog complexer. Hoge rentetarieven, een dalend geboortecijfer in alle geïndustrialiseerde landen en een vergrijzende bevolking vormen de ingrediënten van een tijdbom. De vastgoedmarkt vertraagt overal, wat ook de vernieuwing van duurzame consumptiegoederen vertraagt. De aankoop van uitrusting hangt immers samen met verhuizing.

Na de afstemming van verschillende gebeurtenissen tijdens de Covid-periode, zien we deze keer een complete disharmonie.

Het is de schuld van de economie

De vooruitzichten voor 2024 zijn verre van veelbelovend. De nationale banken blijven vechten tegen de inflatie, die ver verwijderd blijft van hun streefcijfers van 2%. Vorige week sloot de FED verdere renteverhogingen niet uit. De economische groei zal dus krachteloos blijven. Herstel is alleen mogelijk als de kredietvoorwaarden worden versoepeld, wat de inflatie zal stimuleren. Het is dus een onoplosbare vergelijking.

Huishoudens voelen deze onzekerheid, en professionals in de non-foodsector zijn zich er goed van bewust. Zij verwachten een voorzichtige consumptie en een neiging om te sparen in plaats van uit te geven.

Veranderend consumentengedrag, beïnvloed door de gezondheidscrisis, heeft ook de prioriteiten van de consument opnieuw bepaald. De markt voor tweedehands en gereviseerde producten wint terrein ten koste van nieuwe aankopen. Detailhandelaars moeten zich aan deze nieuwe situatie aanpassen door meer tweedehands producten en reparatiediensten aan te bieden.

Meer dan ooit lijkt anticiperen op het consumentengedrag (met name via marketingonderzoek) mij een maatregel van gezond verstand. Dit soort onderzoek biedt de sleutels tot het ontcijferen van gedrag en het aanpassen van uw marketingstrategie.


Ik zie 3 onderliggende trends die deze sector een groei-impuls kunnen geven (of terugval kunnen tegengaan).


Door deze uitdagingen hebben retailers in de non-foodsector geen andere keuze dan zich aan te passen:

 • Gediversifieerd aanbod
 • Optimale klantenservice
 • Aanpassen aan nieuw consumentengedrag

Deze aanpassing aan nieuwe consumentengewoonten heeft ertoe geleid dat ik 3 fundamentele trends heb geïdentificeerd die deze sector een groei-impuls kunnen geven (of terugval kunnen tegengaan).

Ik denk vooral dat, ongeacht de sector, de integratie van tweedehands artikelen onvermijdelijk is. Deze trend begon met luxe tweedehands goederen, maar is nu doorgedrongen tot alle non-food verticals:

 • Tweedehands kleding heeft nu zijn eigen afdeling, zelfs in supermarkten
 • De grote sportketens hebben het aan hun aanbod toegevoegd
 • Er worden steeds meer tweedehands meubels aangeboden, met start-ups die hier hun bedrijfsmodel van hebben gemaakt (we hebben een van hen ontmoet op Vivatech)
 • Refurbished elektronische apparaten zijn een levensstijl geworden

De andere trend is het verhuren van de duurdere artikelen die slechts sporadisch worden gebruikt:

 • Doe-het-zelfzaken behoren tot de eersten die hiermee te maken krijgen: hun rekken met draagbare elektrische apparaten staan vol met apparaten met een korte bedrijfstijd.
 • Sportketens zoals Decathlon zijn ook begonnen met het verhuren van break-evens, die erg voordelig blijken te zijn.

Ten slotte zullen reparaties een middel zijn voor specialisatie en groei. Ik betwijfel of de algemene spelers dit soort specialisatie gemakkelijk zullen kunnen integreren. Wellicht zullen het vooral start-ups zijn die deze markt gaan opzoeken door zich te concentreren op bepaalde soorten reparaties of specifieke apparaten. Op de Franse markt heeft een bedrijf als Murfy de waarde van dit bedrijfsmodel al aangetoond voor grote huishoudelijke apparaten.

 Posted in Strategie.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *