15 september 2021 655 woorden, 3 min. gelezen Laatste update : 15 maart 2022

Marketing en reclame: de QR-code in 5 innovatieve toepassingen [studie]

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De QR-code bestaat sinds 1994 en heeft zich in de loop der jaren uitgebreid tot buiten de industriële context waarvoor hij in eerste instanties werd uitgevonden. Marketingprofessionals hebben de mogelijkheden van de QR-code aangegrepen en tal van toepassingen bedacht. Hieronder […]

De QR-code bestaat sinds 1994 en heeft zich in de loop der jaren uitgebreid tot buiten de industriële context waarvoor hij in eerste instanties werd uitgevonden. Marketingprofessionals hebben de mogelijkheden van de QR-code aangegrepen en tal van toepassingen bedacht. Hieronder stellen we 5 verschillende gebieden voor waar QR-codes op innovatieve wijze worden gebruikt.


#1 : QR code om op grootse wijze te communiceren

Dit is wellicht het meest spectaculaire gebruik van een QR code die ooit werd bedacht. In Shanghai bracht Cygames in 2021 1500 drones in de lucht voor een show om zijn nieuwe game “Princess Connect: Re Dive” te vieren. Aan het eind van de show tekenden de drones een gigantische QR-code in de lucht. Toeschouwers konden die scannen en kwamen rechtstreeks op de downloadpagina van de game terecht.

Bekijk hieronder de video. Het resultaat is ongelooflijk.


#2 : QR-code voor contactloze betaling

De QR-code is een vrij nieuwe manier van betalen, ook al is hij minder futuristisch dan de 6 contactloze betaalmethoden die hier werden geanalyseerd. De QR-code als betaalmiddel heeft een aantal zeer tastbare voordelen. De zondagse applicatie werd gelanceerd als een test door de restaurantgroep Big Mamma. Het werd een ongelooflijk succes:

  • 15% meer tafelomzet
  • 5 minuten tijdwinst per tafel
  • 30% goedkoper dan andere betaalmethoden
  • 10% toename van de gemiddelde winkelmand
  • +40% fooien

Als gevolg daarvan werd Sunday een onafhankelijke onderneming. Het bedrijf is gevestigd in de Verenigde Staten en wordt geleid door Christine de Wendel. Dit Franse succesverhaal is de moeite waard om te kennen. Het interview met Christine Wendel hieronder zal u alle nodige informatie geven


#3 : QR-code om een fygitale ervaring te creëren

Tijdens de lockdown bleek de QR-code een interessante bondgenoot te zijn om de band met de klanten te behouden. Het tonen van QR-codes in etalages liet meerdere merken toe om de klant rechtstreeks naar de e-commercesite te sturen.

Het idee bestond al voor de Covid-crisis.

Natuurlijk is er de beroemde Tesco-promotie in de Zuid-Koreaanse metro, die al vele keren werd gekopieerd. Maar we mogen alle andere toepassingen van de QR-code in etalages niet vergeten. Zoals u in de video hieronder ziet, gebruikten bedrijven al in 2012 de QR-code in hun vitrines om naar hun e-commerce te linken. Toen was het nog nodig een speciale applicatie te gebruiken om de QR-code te lezen. Maar sinds een paar jaar wordt het lezen van QR-codes van nature gedaan door de fotoapplicatie van smartphones. Dit maakt de ervaring nog gemakkelijker.


#4 : QR-code om de consument te informeren

De QR-code is een vrij eenvoudige manier om uw verpakking te laten “praten”. Natuurlijk kunnen we niet het niveau van interactiviteit verwachten van augmented reality, zoals op een wijnfles van 19-crime. Maar een QR-code kan de consument naar een korte video sturen om het product uit te leggen. In dit tijdperk van transparantie zal de oplettende consument dit op prijs stellen.

Dat is precies wat het merk Lactel deed met zijn gamma “Bio et Engagé”. Een QR-code op de verpakking linkt naar een video van een boer die uitlegt wat hij doet om beter te produceren. Afhankelijk van de QR-code waren verschillende video’s beschikbaar. Hieronder vindt u een voorbeeld.


#5 : QR-code als reclamemiddel

In zijn meest basale stadium kan de QR-code een merk in staat stellen zijn reclame “interactief” te maken. Het Axa-voorbeeld hieronder is vrij eenvoudig, maar geeft een goed idee van de mogelijkheden. Er is een contextueel element (in dit geval de renovatie van het gebouw) dat de link mogelijk maakt met het aangeboden product of de aangeboden dienst.

Maar het zou zonde zijn om het daarbij te laten. Technologie kan nog beter, zoals Honda bewees bij de lancering van zijn nieuwe Forza. Voor deze gelegenheid werd een interactieve digitale postercampagne gelanceerd. Dankzij de gezichtsherkenningstechnologie zou de reclameboodschap kunnen worden afgestemd op de leeftijd, het geslacht, enz. van de klant (zie hieronder een voorbeeld voor GMC). De toevoeging van de QR-code maakte het mogelijk om afspraken te maken bij de dealer. Activering kon dus rechtstreeks worden gemeten, wat de heilige graal is voor adverteerders.Posted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *