3 mei 2021 1457 woorden, 6 min. gelezen

6 innovatieve contactloze betaaloplossingen [Studie]

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Als gevolg van de Covid-crisis kozen consumenten massaal voor elektronische betalingen in plaats van cash. Vooral contactloos betalingen heeft geprofiteerd van een rage die werd aangewakkerd door de angst voor het virus. Behalve kaartbetalingen zullen in de komende jaren geheel […]

Als gevolg van de Covid-crisis kozen consumenten massaal voor elektronische betalingen in plaats van cash. Vooral contactloos betalingen heeft geprofiteerd van een rage die werd aangewakkerd door de angst voor het virus. Behalve kaartbetalingen zullen in de komende jaren geheel nieuwe betaalmethoden gemeengoed worden en een revolutie teweegbrengen in de manier waarop wij voor dingen betalen. Sommige van deze methoden zijn geen science fiction. Ze zijn al enkele jaren in gebruik (gezichtsherkenning, irisscan), worden momenteel getest (handpalm) of bevinden zich in het prototype-stadium (onderhuidse chip).

Op termijn zal de consument geen fysiek meer betaalmiddel nodig hebben. (bankkaart, smartphone). Ons lichaam wordt ons betaalmiddel, wat interessante vragen doet rijzen over de bescherming van de persoonsgegevens..

Statistieken over contactloze betalingen

 • 38% van de Fransen betaalde contactloos in 2020 (28% in 2019, 18% in 2018)
 • 49% van de Fransen zegt in de toekomst gebruik te willen maken van contactloze mobiele betalingen
 • 55% van de Fransen heeft vertrouwen in contactloze mobiele betalingen

Samenvatting


Analyse: de toekomst van betalingen is biometrisch

Contactloos betalen wordt de norm. De Covid-19-crisis heeft het gebruik zo snel veranderd dat het moeilijk is zich een toekomst voor te stellen waarin contant geld nog alomtegenwoordig is. Dit is ongetwijfeld uitstekend nieuws voor de strijd tegen de ondergrondse economie.

Maar hoe zal deze toekomst eruit zien? Het is een veilige gok dat fysieke betaalkaarten uiteindelijk tot het verleden zullen behoren. Hoewel er vooruitgang is geboekt op het gebied van beveiliging, hebben fysieke kaarten nog altijd zwakke punten als de kaart en de code zijn gestolen.

Biometrische identificatie is de toekomst van betalingen. In de eerste plaats omdat het mogelijk is zonder een fysiek element te betalen (kaart, contant geld), maar ook omdat het uiterst veilig is. Niemand kan je gezicht, je handpalm of je iris stelen. Gekoppeld aan een tweede authenticatie (zoals een geheime code die op een holografisch toetsenbord wordt samengesteld), biedt biometrische betaling alleen maar voordelen.

Het valt nog af te wachten welk deel van ons lichaam het meest kans maakt om de race voor biometrische betaling te winnen.

Onderstaande tabel bevat een analyse van de voor- en nadelen van elke aanpak.

In deze technologische wedloop denken wij dat de toekomst grotendeels gebaseerd zal zijn op gezichtsherkenning. Deze technologie wordt nu al op grote schaal gebruikt in tal van alledaagse toepassingen. Het wordt door de consumenten aanvaard en schrikt hen niet langer af. Het is ook geschikt voor uiteenlopende toepassingen (zowel binnen als buiten) en wordt veel gebruikt in China.

Wij zien 3 fasen in de evolutie van contactloze betaalsystemen:

 1. een overheersing van contactloze betaalkaarten voor betalingen tot een bepaalde drempel
 2. de verspreiding van alternatieve betaalmiddelen door biometrische verificatie tegen 2024
 3. een toename van het gebruik van gezichtsherkenning als betaalmiddel vanaf 2025

Toch is een stok tussen de wielen nog altijd mogelijk: een nieuwe epidemie die het gebruik van maskers vereist. Als dat gebeurt, kan de handpalmafdruk de grote winnaar zijn.

Oplossing In gebruik sinds Voordelen Nadelen
Handpalmafdruk 2021
 • Unieke vingerafdruk voor elk individu
 • Zonder twijfel moeilijk te vervalsen
 • Innovatieve technologie die tijd vergt om te worden ingevoerd
 • Zullen consumenten zich op hun gemak voelen bij het scannen van hun handpalm?
 • Wat zijn de gevolgen voor persoonsgegevens: hoe kunnen biometrische gegevens door een particuliere onderneming (detailhandelaar) worden opgeslagen?
Gezichtsherkenning 2017
 • Technologie die al in heel wat toepassingen aanwezig is (ontgrendelen van smartphones, automatische grensovergangen) en dus goed wordt beheerst
 • Massale invoering in China bevestigt haalbaarheid van betaling met gezichtsherkenning
 • Veilige technologie
 • Minder privacyproblemen dan bij het gebruik van een biometrische vingerafdruk (handpalm, iris)
 • Pogingen tot vervalsing kunnen niet worden uitgesloten
 • Uitrustingskosten
Oogiris 2001
 • Zeer betrouwbare technologie die uitermate geschikt is voor betaling
 • A priori moeilijk te vervalsen
 • Voorafgaande irisscan, waarvoor specifieke apparatuur nodig is en die als invasief kan worden opgevat
 • Opslag van biometrische gegevens (de iris is uniek voor elk individu)
 • De betaling zelf (waarbij de oogscanner dicht bij het oog wordt geplaatst) zou als hinderlijk kunnen worden ervaren
Hologram n.v.t.
 • Contactloos en dicht bij de huidige toepassingen
 • Zou gebruikt kunnen worden als een tweede authenticatiemethode voor aankopen boven een bepaald bedrag
 • De veiligheid kan worden verbeterd door de lay-out van de sleutels te veranderen
 • Technologische investeringen door handelaars
 • De vertrouwelijkheid van de gekozen code kan minder gemakkelijk worden gegarandeerd dan met toetsen
Slimme horloge 2015
 • Technologie beheerst en ondersteund door de opkomst van slimme horloges
 • “Natuurlijk” gebruik (breng het horloge gewoon dicht bij de betaalterminal)
 • Voorbehouden voor “early adopters” en eigenaars van slimme horloges, d.w.z. de minderheid van consumenten
Onderhuidse NFC chip 2018
 • Onmogelijk te vergeten, want onder de huid
 • NFC-technologie op grote schaal gebruikt voor betalingen
 • Gemakkelijk te implementeren (gewoon de chip boven de betaalterminal plaatsen)
 • Wilt u een microchip in uw lichaam geplaatst hebben?

Betalen met de handpalm

Amazon is waarschijnlijk het meest innovatieve bedrijf in de detailhandel. Iedereen kent Amazon Go, zijn innovatielab dat sinds september 2020 betalingen met handpalmafdrukken test. De resultaten waren overtuigend aangezien de oplossing sinds april 2021 wordt ingezet in 13 winkels die tot Amazon behoren: Four Stars, Amazon Books, Whole Foods Market, …

 


Betalen met gezicht (gezichtsherkenning)

Sinds 2017 is betalen met je gezicht een realiteit in China. Sommige supermarkten zijn uitgerust met technologie waarmee consumenten hun gezicht kunnen scannen en koppelen aan een betaalapp (AliPay en WeChat Pay worden het meest gebruikt in China). Uw gezicht is dus een uitbreiding van uw e-wallet uit en wordt een middel om de betaling via 80 “knooppunten” te authentiseren.  Knooppunten zijn referentiepunten op uw gezicht (bv. de afstand tussen uw ogen) die in de loop van de tijd niet veranderen.

Concreet betekent dit dat het enige wat u hoeft te doen, is het product of de producten op een speciaal daarvoor uitgeruste kassa plaatsen. De producten worden geïdentificeerd, uw gezicht wordt “gelezen” en met een gebaar van de duim kunt u de betaling valideren.

Betaling met gezichtsherkenning is in China mogelijk geworden door de aanzienlijke invoering van mobiel gebruik. Met 500 miljoen gebruikers is WeChat een “super app” die ook een levensgroot laboratorium is voor het testen en valideren van innovaties. De alomtegenwoordigheid ervan maakt het mogelijk om op grote schaal nieuwe functies te ontwikkelen.  De schaalvoordelen waarmee we in Europa te kampen hebben (“zal ik genoeg gebruikers hebben om mijn O&O-kosten rendabel te maken?”) zijn bij WeChat niet echt van toepassing.

Door het Chinese vertrouwen in technologie en het ontbreken van echte regelgeving inzake persoonsgegevens kan er veel gebeuren. In 2017 sloeg de fastfoodketen KFC de handen ineen met Baidu om schermen aan te bieden die je gezicht herkennen en je culinaire voorkeuren vastleggen.


Oogiris

Betalen met je oog is, verrassend genoeg, niets nieuws. Al in 2016 voerde de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) een systeem in (Franse site) waarmee Syrische vluchtelingen de toelage van 50 dollar die ze elke maand kregen, konden uitgeven. De technologie wordt geleverd door IrisGuard, een Brits bedrijf dat beweert dat het dagelijks 45.000 transacties verricht met zijn technologie.

Deze technologie wordt nu in meer standaardcontexten toegepast, zoals blijkt uit dit experiment dat in 2020 in Polen van start is gegaan. Terloops zij opgemerkt dat de irisleesapparatuur in de betaalterminal is geïntegreerd.

 


Holografie

In sommige gevallen is het redelijk te denken dat het nog altijd nodig zal zijn een code in te voeren om de betaling te valideren. Een beetje zoals de huidige dubbele authenticatie (een wachtwoord + een per sms verstuurde code), zou het samenstellen van een code een aanvulling kunnen zijn op de hierboven vermelde technologieën (gezichts-, iris-, handpalmherkenning).

In een post-Covid-wereld die geobsedeerd is door het elimineren van ziektekiemen op oppervlakken die in contact komen met de huid, zouden interfaces zoals hieronder beschikbaar kunnen worden gesteld om iemands code in te voeren voor aankopen boven een bepaald bedrag.


Betalen met uw slimme horloge

In 2020 is de smartphone een contactloos betaalmiddel geworden als alle andere, vooral dankzij de NFC-chips.  In 2015 werd de Apple Watch een verlengstuk van de iPhone voor betalingen dankzij Apple Pay. Sindsdien bieden bijna alle aangesloten horloges deze functionaliteit.

Breng uw aangesloten horloge gewoon naar de betaalterminal en het is klaar.  Door een specifiek Apple Pay-token te downloaden op de Apple Watch, kan u zelfs betalen zonder uw iPhone in de buurt te hebben.


Er wordt onderhuids een chip geïmplanteerd

Dit is misschien de meest dystopische oplossing van allemaal. Het houdt in dat een NFC RFID-chip onder de huid wordt geïmplanteerd.  Hoe ongelooflijk het ook klinkt, deze oplossing was in 2015 in Zweden al in zwang. Een journalist van BuzzFeed (zie video hieronder) liet in 2016 een chip implanteren en gebruikte die als betaalmiddel. De video veroorzaakte een sensatie. Ondanks het feit dat Zweden op veel gebieden een pionier is, werd in 2019 geschat dat slechts 4 000 mensen (Franse site) de stap van subcutane implantatie hadden gezet.

 Posted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *