5 februari 2020 837 woorden, 4 min. gelezen

Marketing: deze 10-jarige legt u het concept van differentiatie uit

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Het is belangrijk om zich te differentiëren. Differentiatie is een essentiële marketingstrategie geworden voor de slaagkansen van een onderneming. In deze aflevering van “De businesswereld met Pierre-Raffaele” leggen we het concept van differentiatie op een eenvoudige manier uit. We maken […]

Het is belangrijk om zich te differentiëren. Differentiatie is een essentiële marketingstrategie geworden voor de slaagkansen van een onderneming.

In deze aflevering van “De businesswereld met Pierre-Raffaele” leggen we het concept van differentiatie op een eenvoudige manier uit. We maken daarbij gebruik van een concreet voorbeeld, namelijk dat van Rusée, een merk van hoogwaardige lederwaren dat zich differentieert op 2 sterke punten:

  • het gebruik van gerecycleerde grondstoffen
  • een vernieuwend ontwerp

Deze video is kort, eenvoudig en geeft legt dit vaak verkeerd begrepen concept uit op grappige toon (Pierre-Raffaele had tijdens de opnames wat moeite met de uitspraak van “differenciation). Als u deze video leuk vindt, vergeet dan niet een Like te sturen, geef er commentaar op en schrijf u in. Elke maandagochtend is er een nieuwe video. Ze sluit logisch aan op onze andere video over innovatie (die we ook aanmoedigen om te bekijken).

sac Rusée

Een voorbeeld van een tas die door de firma Rusée uit gerecycleerd leder wordt geproduceerd.

Waarom een marketingstrategie gebaseerd op differentiatie?

Het is een feit dat de klanten van vandaag op zoek zijn naar een beleving en dat hun bereidheid om meer te betalen afhangt van de kracht van uw merk, uw producten en de totale klantervaring. De differentiatie van uw aanbod is een essentieel aspect van die klantervaring. Om een gedifferentieerd aanbod te hebben, is het noodzakelijk om goed beeld te hebben van wat klanten nodig hebben en een zeker innovatievermogen. Zo werden de producten van Rusée bijvoorbeeld mede ontworpen via sessies van Design Thinking. Deze techniek is zeer effectief als het gaat om het heruitvinden van een product, een service en het bieden van een nieuwe klantervaring.

Marketing is weten wat te verkopen, aan wie en hoe. De marketingstrategie is wat het mogelijk maakt.

Voorbeelden van marketingstrategieën gebaseerd op differentiatie

De duizenden artikelen die we op deze blog hebben gepubliceerd bevatten onvermijdelijk een aantal inspirerende voorbeelden van differentiatiestrategieën. Hieronder gaan we het niet opnieuw hebben over de klassieke voorbeelden (Apple, Nespresso, …) maar over minder bekende producten.

Flying Tiger

Dit is een interessant voorbeeld van differentiatie binnen een bepaalde prijsklasse. Flying Tiger of Copenhagen biedt inderdaad zeer betaalbare en leuke producten aan. De essentie van het merk zit in de assemblage van deze producten, in de zoektocht naar de beste prijs-kwaliteitverhouding. En zoals we in dit artikel aanhalen, loont deze marketingstrategie omdat het moeilijk is om de winkel te verlaten zonder iets te hebben gekocht (de auteur van deze regels weet er alles van, want hij kocht een onwaarschijnlijke potloodslijper de vorm van een neus heeft gekocht).

flying tiger new york

Merci

Het is een beetje het tegenovergestelde van Flying Tiger. Hier zitten we in de assemblage van scherpe producten, niet altijd even betaalbaar. Het is een differentiatiestrategie die nu heel vaak wordt toegepast in de retail door “concept stores” (zie het voorbeeld van de prachtige winkel SMETS, die helaas een paar jaar geleden de deuren moest sluiten).
In het geval van Merci werkt de strategie zeer goed. We hadden enkele jaren geleden de directeur geïnterviewd, die zeer hoge bezoekcijfers kon voorleggen.

Merci boulevard Beaumarchais Paris

Verschillende prijszetting

Een differentiatiestrategie hoeft niet noodzakelijkerwijs gericht te zijn op het product. Het kan ook andere aspecten van het aanbod benadrukken, zoals de prijs. Pay-What-You-Want (PWYW) bijvoorbeeld is een marketingstrategie die de klant de keuze geeft om te betalen wat hij wil. Studies hebben aangetoond dat dit systeem goed werkt, ondanks de angsten die het kan oproepen. Klanten hebben niet de neiging om vals te spelen. Het werd opgericht door Garçonne et Chérubin maar ook door een Belgisch dagblad. Ook een luchthaven was met het experiment begonnen, maar dan met beveiligingen ingebouwd die de geest van het systeem een beetje aantastten.
Een andere kanttekening is dat sommige merken ook verschillende manieren van betalen hebben geïmplementeerd. Het voorbeeld van het Nissan Café was bijzonder interessant omdat het met energie werd betaald.

Zoals u wel zult hebben begrepen, zijn er tal van mogelijkheden tot differentiatie. Maar om effectief te zijn moeten ze wel relevant zijn. Met andere woorden, een differentiatiestrategie moet in de ogen van de klant zinvol zijn om kans te maken op succes.

De wereld van de business met Pierre-Raffaele, video’s die de zakenwereld naar u thuis brengen

De video’s “De wereld van de business met Pierre-Raffaele” hebben aan een dubbel educatief doel: enerzijds het eenvoudig uitleggen van “zakelijke” termen en het presenteren van een samenhangend geheel van thema’s die nuttig zijn voor (toekomstige) ondernemers anderzijds.
De video’s komen wekelijks uit (elke maandag). Gasten worden gekozen op basis van de thema’s, expertise maar ook op basis van het belang van hun respectievelijke achtergronden. We proberen niet noodzakelijkerwijs bekende persoonlijkheden te interviewen; we geven ook het woord aan opmerkelijke mensen die door hun specifieke kenmerken een toegevoegde waarde kunnen bieden aan degenen die de video’s bekijken.
Voor elk verzoek of suggestie kunt u contact met ons opnemen via e-mail op pn@intotheminds.com.

———————-

Sleutelwoorden:

Slug: Marketing: deze 10-jarige legt het concept van differentiatie uit.

Meta:

Article derrière le lien ‘Belgisch dagblad’



Posted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *