De kwestie van de noodzaak om een fysiek verkooppunt te hebben in e-commerce kan incongruent lijken. Toch zet is er een stijgende trend die vraagtekens plaats bij “100% online” strategieën. Bekijk de volgende cijfers.
- 53% van de Europese handelaren verkoopt via internet
- In Ierland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk maakt 88% tot 93% van de handelaren gebruik van verkoop op afstand
- Maar de verkoop op afstand vertegenwoordigt slechts 5% tot 7% van de handel
Voeg daarbij de economische crisis en de perceptie van de consument dat transport geen waarde toevoegt aan het gekochte product; u begrijpt dus waarom e-handelaren als Amazon een Premium programma hebben waarmee u alles en alles zonder extra kosten in 1 dag kunt verzenden, ongeacht het bedrag van de aankoop.
Dit leidt tot zeer verstorende situaties voor traditionele retailers die nu alle producten, zelfs de meest “ongebruikelijke”, naar Amazon zien gaan. Het bewijs hiervan is de uitbreiding van het Premium programma naar auto-onderdelen en accessoires, een reeds zeer competitieve en weinig lucratieve sector die verstoord dreigt te worden door de recente inmenging van de Amerikaanse reus en zijn all-in model (bewuste woordkeuze).
Er zijn echter enkele vroege signalen die aangeven dat het model niet 100% online kan zijn. Hier zijn twee voorbeelden:
- Voordat de twee oprichters van Pixmania plotseling hun schip verlieten, was het plan om tot 100 fysieke winkels te openen voor de distributie van hun producten. Ook al is dit plan door de nieuwe eigenaren uitgesteld (of geannuleerd) om te besparen, het blijft een punt van zorg om de link te leggen tussen online en offline. We kunnen ons afvragen wat de onderliggende reden voor deze strategie is, vooral omdat tegelijkertijd winkels zoals Surcouf, in dezelfde sector, gesloten zijn. Een verklaring is misschien te vinden in Oost-Europa.
- In Tsjechië neemt de populariteit van fysieke winkels onder zuiver online merken toe. Consumenten willen besparen op verzendkosten en willen hun aankoop zien voordat ze een beslissing nemen. Volgens Heureka.cz maakt bijna 57% van de consumenten gebruik van de mogelijkheid om hun aankopen zelf online af te halen in offline verkooppunten.
Tips voor uw marketingstrategie
We hebben geen idee wat er met het e-commerce model gaat gebeuren. Gaan we naar een online/offline mix zoals in de Tsjechische ervaring, of weerspiegelt dit laatste alleen de culturele en technologischebeperkingen? We kunnen ons inderdaad afvragen of deze offline/online mix de voorbereidingsfase is voor een 100% online transitie of juist de evolutie ervan. Het is ook legitiem om de culturele en technologische rol in twijfel te trekken; net zoals elk land een duidelijke voorkeur heeft voor bepaalde betalingsmethoden (meer dan 50% van de online aankopen in Duitsland wordt nog steeds via bankoverschrijvingen gedaan, kunnen de culturele component en de risicovermijding het koopgedrag aanzienlijk beïnvloeden en de waardeketen opnieuw configureren. Dit is een belangrijk ontwrichtend element in een globale bedrijfsstrategie waar standaardisatie van processen en bedrijfsbenaderingen de regel lijkt te zijn.
Geplaatst in Marketing, Strategie.