15 maart 2019 1215 woorden, 5 min. gelezen

Le Styliste: de gesprekspartner die u helpt bij het winkelen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Onlangs hadden we een interview met Samuel Sadoun, de CEO van start-up Le Styliste. Hij heeft een gesprekspartner gecreëerd die consumenten advies geeft en helpt bij hun online aankopen door hen stilistische aanbevelingen aan te bieden, aangepast aan hun profiel. […]

Onlangs hadden we een interview met Samuel Sadoun, de CEO van start-up Le Styliste. Hij heeft een gesprekspartner gecreëerd die consumenten advies geeft en helpt bij hun online aankopen door hen stilistische aanbevelingen aan te bieden, aangepast aan hun profiel. Een nieuwe manier van kopen op het internet en een nieuw kanaal voor e-commerce merken.

Samenvatting

 1. Presentatie van het bedrijf
 2. Ontstaan van het idee
 3. Gebruikers en partners
 4. Evolutie van de assistent
 5. Kerncijfers en toekomstperspectieven

 

Presentatie van het bedrijf

Le Styliste (Franse site) is een gesprekspartner die in 2017 werd gelanceerd door de start-up met dezelfde naam. Het doel van deze assistent is consumenten te helpen en te adviseren in hun stilistische keuzes en hun zoektocht naar en aankoop van kleding via Facebook’s Messenger platform te vergemakkelijken. Le Styliste is tegelijk een gesprekspartner, adviseur en vooral een digitale stylist die voor iedereen, overal en altijd toegankelijk is dankzij de kunstmatige intelligentie (gebaseerd op aanbevelingsalgoritmen): een initiatief dat sterk aansluit bij de veranderingen in de retailsector.

Ontstaan van het idee

Oorspronkelijk werd Le Styliste opgericht om ontwerpers via eenvoudige observatie bewust te maken van de moeilijkheid van het kopen van kleding op het internet. De overvloed aan websites maakt de keuze voor de consument ingewikkeld en zo ontstond het idee om een assistent aan te bieden die de gebruikers een reeks artikelen aanbeveelt, die aangepast zijn aan hun stijl en wensen.

Al snel werd duidelijk dat deze nichemarkt (ontwerpers) gecompliceerder was dan het leek, wat Samuel ertoe aanzette het bedrijfsmodel om te draaien. Zo ontstond de mogelijkheid om Le Styliste op grotere schaal te ontwikkelen door het aan alle merken aan te bieden. In 2018 heeft Le Styliste zich opengesteld voor een breder publiek.

Om te onthouden

“Dienstverlening is de toekomst van e-commerce”.

De consument vraagt immers steeds meer naar een kwaliteitsvolle dienstverlening, niet alleen in winkels, maar ook op het internet, of het nu gaat om na-verkoop-service of om de bereikbaarheid van een dienst voor vragen of klachten.

Om te onthouden

“Dienstverlening is de toekomst van e-commerce”.

De consument vraagt immers steeds meer naar een kwaliteitsvolle dienstverlening, niet alleen in winkels, maar ook op het internet, of het nu gaat om na-verkoop-service of om de bereikbaarheid van een dienst voor vragen of klachten.

Het team van Le Styliste heeft de ambitie om een nieuwe manier van consumeren en winkelen voor te stellen door meer “warmte te integreren in de e-commerce via dialoog”. Dat de Styliste-assistent via Messenger verloopt, maakt de toegang ertoe gemakkelijk (het is niet nodig om de zoveelste mobiele app te downloaden), waardoor de drempel voor de gebruiker lager is. Messenger stelt gebruikers ook in staat om met Le Styliste te chatten zoals ze dat met hun vrienden zouden doen.

Gebruikers en partners

Le Styliste is niet alleen een robot, een kunstmatige intelligentie die stilistische voorstellen doet op basis van de wensen van de gebruiker, maar ook een winkelpartner. Ze wordt begeleid door het start-up team, vooral tijdens de eerste gesprekken tussen de gebruiker en de assistent, om een vlotte en aangepaste communicatie voor de nieuwe gebruiker te garanderen. De gesprekspartner wordt niet alleen aangepast, maar ook dagelijks begeleid door het team van Le Styliste. Samuel Sadoun is er zich inderdaad van bewust dat niet alles geautomatiseerd kan worden en zegt ook dat het, vooral aan het begin van het contact met een nieuwe gebruiker, niet altijd ideaal is om alleen de robot voorstellen te laten doen aan de gebruikers omdat mode een zeer subjectieve en persoonlijke sector is (in het jargon van algoritmen heet dit het “cold start”-probleem). Het is daarom noodzakelijk het algoritme voortdurend aan te passen en in sommige gevallen te helpen bij het doen van eerlijke suggesties door middel van bedrijfsregels (“business rules”).

.

Ongeacht hun stijl en budget, die worden bepaald tijdens de eerste gesprekken met Le Styliste, biedt het algoritme gebruikers items van verschillende merken, weergegeven op verschillende platformen. Door diversiteit aan de voorstellen toe te voegen en de gebruiker niet op te sluiten in de wereld van een enkele verkoper, wordt geprobeerd een gevoel van vertrouwen te creëren.

70% van de klanten zijn millennials (en dit is een van de redenen voor het succes van de start-up bij de merken). Le Styliste neemt daarom de specifieke codes van deze generatie over. De virtuele assistent spreekt op informele toon, met gebruik van emoji-berichten en volgt zo de stijl van dit bevolkingssegment waar zoveel bedrijven naar op zoek zijn.

Het aanbod van merken en sites worden nu gediversifieerd. Momenteel omvat het aanbod van Le Styliste 60 merken en markten, en bijna 250.000 producten. Het doel is gebruikers verschillende opties aan te bieden en hen in staat te stellen om nieuwe merken of retailers te ontdekken die ze leuk vinden, en niet alleen degenen die betalen om te worden gepromoot.

De interesse voor klantmerken als Asos komt door het feit dat Le Styliste wordt gezien als een influencer, omdat het merken en artikelen objectief aanbeveelt. De gesprekspartner fungeert daarom niet alleen als schakel tussen het merk en de consument, maar ook als marketingtool voor merken en kledingverkoopsites. De interface genereert immers meer clicks en aankopen dan wanneer consumenten rechtstreeks naar de betreffende sites gaan, omdat het zich eerder als adviseur dan als verkoper positioneert. Dit opent een nieuw verkoopkanaal voor merken.

Evolutie van de assistent

Le Styliste is snel viraal gegaan en het aantal gebruikers is de afgelopen 3 maanden toegenomen van 20.000 naar 60.000, met pieken tot 3 miljoen uitgewisselde berichten. In februari 2019 onderging de server een grote schaalvergroting en moest het team van Le Styliste, dat het slachtoffer was van zijn succes, de communicatie vertragen om niet nog meer gebruikers aan te trekken. Volgens Samuel Sadoun moet de algoritme-code worden herzien om schaalbaarheid mogelijk te maken en steeds meer gebruikers van dienst te kunnen zijn.

Het herzien van de algoritme-architectuur is daarom een prioriteit in het stappenplan van deze start-up. De aanpassing moet ook de verbetering en diversificatie van suggesties van Le Styliste aan de gebruikers op basis van nieuwe merken omvatten (in algoritmen komt dit dus overeen met het exploratiecriterium dat ten koste gaat van de precisie). Ook het probleem van de “cold start” staat op de agenda voor verbetering, omdat gebruikers suggesties nodig hebben die niet alleen relevant zijn, maar ook snel vanaf het eerste gebruik. Het gaat dus om het stellen van de juiste vragen tijdens het eerste gesprek tussen de gebruiker en het algoritme om zo nauwkeurig mogelijke aanbevelingen te kunnen doen.

 

Hoe kan het algoritme snel relevante suggesties doen?

 • Door vanaf het begin belangrijke informatie te ontdekken (budget, maten,….)
 • Door het ontvangen van feedback van de gebruiker over de voorgestelde artikelen (wat overeenkomt met expliciete feedback)
 • Door het analyseren van de clicks en aankopen van de gebruiker (impliciete feedback)
 • Door merken, artikelen en gedragingen van gebruikers te categoriseren

Kerncijfers en toekomstperspectieven

Le Styliste

 • 60.000 gebruikers
 • 3 miljoen uitgewisselde berichten
 • 30% van de gebruikers komt elke maand terug
 • Gemiddeld winkelmandje van € 60 (15% meer dan via meer traditionele e-commerce platforms)

2019 :

 • Verbeteren van het algoritme (nieuwe versie beschikbaar medio april 2019)
 • Integreren van gezichtsherkenning
 • De tool integreren in het dagelijks leven

2020 :

 • Verbetering van het management van deep learning
 • Le Styliste ook buiten Messenger aanbieden
 • Ontwikkelen van de tool op nieuwe geografische markten

Het team bestaat momenteel uit 13 personen. De doelstelling voor 2020 is om het personeelsbestand te verdubbelen met technische profielen.Posted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *