25 september 2023 1089 woorden, 5 min. gelezen

“Shop”: het wapen van TikTok om Instagram te onttronen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Met de lancering van het tabblad "Shop" gaat TikTok de concurrentie aan met Instagram. Een strategische ingreep omdat TikTok geloofwaardigheid mist op de markt van online advertenties. Door samen te werken met 200.000 handelaars om deze dienst te lanceren, wil TikTok Shop aan geloofwaardigheid winnen en de aandacht trekken.

Adverteerders hebben de kracht van sociale netwerken duidelijk begrepen. De reclame-uitgaven op sociale netwerken blijven stijgen, terwijl ze op andere kanalen stagneren. Vooral Instagram blijft de melkkoe van de Meta-groep. Ondanks zijn populariteit onder de jongere generatie (45% van het publiek is jonger dan 22), kreeg TikTok geen voet aan de grond wat betreft reclame-investeringen omdat zijn “conversiekracht” niet is aangetoond. De lancering van “Shop” in de Verenigde Staten zou daar wel eens verandering in kunnen brengen, omdat gebruikers daarmee aankopen kunnen doen bij 200.000 handelaren (waarvan voorlopig 90% Chinees is).

Neem contact op met IntoTheMinds voor uw marketingprojecten

Als u maar 30 seconden heeft

  • Met deze strategische zet TikTok een eerste echte stap in de oorlog om Instagram te onttronen. De markt van digitale advertenties groeit langzamer en de strijd om marktaandeel en adverteerdersbudgetten zal hevig zijn.
  • “Shop” is in feite niets meer dan de synchronisatie, op TikTok, van een Shopify-winkel met een TikTok for Business-account. ByteDance, het moederbedrijf, heeft geleerd van de mislukking van een soortgelijk initiatief op de Britse markt. Het heeft het concept zoveel mogelijk vereenvoudigd om het toegankelijker te maken.
  • Het tabblad “Shop” werd zopas uitgerold over de hele Amerikaanse markt (150 miljoen actieve gebruikers). TikTok + gebruikers zullen producten rechtstreeks vanuit de applicatie kunnen kopen met betalingsmethoden zoals creditcard, Apple Pay of PayPal.
  • TikTok is voor dit initiatief al partnerschappen aangegaan met bijna 200.000 handelaars van derden, waarvan 90% in China gevestigd is.
  • TikTok streeft naar een verviervoudiging van zijn e-commerce omzet tegen het einde van het jaar, met een doel van meer dan $ 20 miljard.
  • Als reactie op het initiatief van TikTok heeft Amazon een functie met de naam “Inspire” gelanceerd om influencers aan te trekken, hoewel de aangeboden tarieven (tussen $ 25 en $ 50 per stuk content) er nog niet in geslaagd zijn om de meest gevolgde sterren op sociale netwerken aan te trekken.

Komt TikTok in een fase van meer volwassenheid? Ik sprak met heel wat bazen van mediabureaus en heb gemerkt dat TikTok momenteel slechts een klein deel van de media-investeringen vertegenwoordigt. Merken geven nog altijd de voorkeur aan Facebook en vooral Instagram. Ze hebben zich van Twitter afgekeerd nadat Elon Musk het had gekocht. Hoewel dit geen statistische waarde vormt, schatten de bazen die ik heb geïnterviewd dat de media-investeringen in TikTok 5% van die in Instagram bedroegen. TikTok was dus niet “bankable”. De applicatie moest dus met een strategie komen om dat te worden, en ik denk dat “Shop” het eerste element van die strategie is.


Door de manier waarop Instagram werkt te kopiëren, is het doel van TikTok duidelijk: een deel van de advertentie-inkomsten van Instagram veroveren.Het tabblad Shop van TikTok gelanceerd tijdens Fashion Week

TikTok lanceerde zijn nieuwe tab “Shop” (Engelse site) in de Verenigde Staten tijdens de Fashion Week. De lancering werd voorafgegaan door een testfase met een klein aantal gebruikers, een eenvoudige en effectieve manier van marktonderzoek onder reële omstandigheden. De tests moeten overtuigend zijn geweest, want het tabblad werd in september 2023 aan alle 150 miljoen Amerikaanse gebruikers aangeboden.

Met het tabblad Shop kunnen TikTok-gebruikers producten direct vanuit de applicatie kopen.

TikTok-shop nieuwe versie

Werking van het tabblad Shop dat door TikTok in de Verenigde Staten werd gelanceerd. Copyrights: TikTok.


Een nieuwe versie na een storing

Het is vooral interessant dat “Shop” wordt gelanceerd 1 jaar nadat de “TikTok Shop” mislukte Het ging om een live verkoopproject waar TikTok 5% commissie van zou krijgen. De TikTok Shop werd getest in het Verenigd Koninkrijk maar had zijn publiek niet gevonden. De uitrol in Spanje, Duitsland, Italië en de Verenigde Staten werd vervolgens geannuleerd.

Het tabblad Shop moet daarom gezien worden als een nieuwe poging om door te dringen tot de online verkoopmarkt. Dit is een markt die ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, goed beheerst. Haar andere applicatie, Douyin, is een grote hit in China en heeft al meer dan 10 miljard producten verkocht.


TikTok-shop efficiëntie

De Shop-tab: minimale service maar maximale efficiëntie

Als je innoveert, moet je soms weten dat je niet moet overdrijven. En ik denk dat dat precies is wat TikTok deze keer heeft geprobeerd te doen.  Shop is nu gewoon een tabblad in de applicatie waarmee u uw Shopify- en TikTok for business-accounts kunt koppelen.  TikTok wordt dus een tussenpersoon in plaats van een actieve verkoopvector.

In de vorige versie moest u “lives” doen op TikTok en producten verkopen. Het was een beetje zoals telewinkelen met een TikTok-twist. Er waren te veel beperkingen (u moest specifieke inhoud produceren) en de Engelse influencers, die dit formaat als eersten uitprobeerden, keerden zich er snel van af.

Met het tabblad Shop vervallen al deze beperkingen. Alles wat u nodig hebt is een Shopify shop (een standaard in de e-commerce) en een TikTok for Business-account, en alle producten die u wilt verkopen kunnen te koop worden aangeboden. Om de 150 miljoen Amerikaanse gebruikers te overtuigen, is TikTok partnerschappen aangegaan met 200.000 e-merchants. De meeste daarvan (90%) zijn Chinees. Het zal dus mogelijk zijn om Chinese producten met korting bij TikTok te bestellen. De toekomst van dropshipping is zojuist een stuk donkerder geworden.


TikTok-shop Concurrentie

Concurrentie en vooruitzichten

Zoals al in de inleiding werd aangegeven, is Instagram het doel van TikTok. TikTok kan in de ogen van adverteerders alleen een interessant medium worden als het omzet kan genereren. En dat is precies waar het tot nu toe aan ontbrak. Door de manier waarop Instagram werkt te kopiëren, maakt TikTok zijn doel duidelijk: een deel van de advertentie-inkomsten van Instagram veroveren. Het Meta-imperium is nog steeds aan het wankelen, na miljarden te hebben gestoken in het metaverse avontuur (waarvan ik het belang bijna 2 jaar geleden al in twijfel trok).


In een volwassen online reclamemarkt zal de strijd om marktaandeel bloedig zijn.


Wat ook interessant is, is dat er een reactie kwam van Amazon, dat ondertussen een grote speler is geworden op het gebied van online reclame (7% van 514 miljard dollar in 2022). Amazon introduceerde zijn “Influencer”-programma, dat aanbiedt om inhoud te creëren op Amazon om daar producten te verkopen. Dit is precies het tegenovergestelde van wat zijn Chinese concurrent heeft gedaan. Terwijl TikTok de technologie heeft geïntegreerd om online te verkopen op zijn influencerplatform, probeert Amazon influencers naar zijn e-commerce platform te brengen. Persoonlijk gok ik op het succes van de 1e formule.

Het is duidelijk dat dit voor TikTok een strategische zet is die een kettingreactie teweeg zal brengen. Wat er op het spel staat, is simpelweg de dominantie van de digitale reclamemarkt. Het is waar dat de markt groeit, maar niet in het tempo van de afgelopen jaren. In een volwassen markt zal de strijd om marktaandeel hevig zijn.Posted in Innovatie, Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *