16 oktober 2023 1439 woorden, 6 min. gelezen

E-commerce: 6 toepassingen voor generatieve AI

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Generatieve AI staat synoniem voor een omwenteling in tal van sectoren. De e-commerce vormt hierop geen uitzondering. In dit artikel analyseren we 6 praktijkvoorbeelden, van de eenvoudigste (het creëren van tekstcontent) tot de meest gecompliceerde (videoavatars voor online verkoop).

Met generatieve AI staan we aan de vooravond van een revolutie in de detailhandel in het algemeen en de e-commerce in het bijzonder. Dat is de boodschap van een conferentie die ik op 6 oktober 2023 in België gaf (zie ook de slides hieronder). In dit artikel presenteer ik 6 concrete toepassingen van generatieve AI in de e-commerce. De een al innovatiever dan de ander. Maar ze moeten allemaal getest worden. En dat was eigenlijk de belangrijkste boodschap van mijn lezing: u moet experimenteren om het potentieel van generatieve AI-tools te begrijpen en toepassingsmogelijkheden te identificeren. Als u ondersteuning wilt, aarzel dan niet om contact op te nemen met IntoTheMinds.

Stel hier uw vraag tot ondersteuning door IntoTheMinds

E-commerce en generatieve AI: alles wat u moet weten in 30 seconden

 • 80% van het gebruik van generatieve AI op websites betreft het maken van inhoud (voornamelijk tekst voor blogs, veel minder vaak afbeeldingen).
 • Generatieve AI kan worden gebruikt voor Product Informatie Management door completere productbeschrijvingen te genereren. Onze tests tonen aan dat dit beschrijvingsproces werkt vanaf een eenvoudige afbeelding. Dit opent nieuwe toepassingen, met name op tweedehands sites waar de beschrijvingen van gebruikers over het algemeen slecht zijn.
 • LLM’s (Large Language Models) zetten vraagtekens bij het bestaan van op machine learning gebaseerde aanbevelingsalgoritmen.
 • Chatbots krijgen een nieuwe dimensie dankzij LLM. Ze zijn niet langer beperkt tot eenvoudige scenario’s. Dit maakt de online winkelervaring veel gemakkelijker, vooral in de e-commerce sector voor levensmiddelen.
 • In de e-commerce van kleding kan de technologie van GAN gebruikt worden om internetgebruikers te helpen visualiseren hoe een kledingstuk hen zou staan. Deze technologie is gebaseerd op VIRTON-GAN’s.
 • In China worden avatars van influencers gemaakt met behulp van generatieve AI. Deze avatars verkopen 24/7 producten op e-commercesites. Het gebruik van generatieve AI voor video is nog in opkomst, maar belooft een revolutie teweeg te brengen in klantinteracties, met name klantenservice.
impact of generative AI on ecommerce use cases

1/ Contentcreatie

Contentcreatie is het meest voor de hand liggende en wijdverspreide praktijkvoorbeeld. 80% van de bedrijven die generatieve AI in hun activiteiten hebben geïntegreerd, gebruiken het om content te creëren. Uit het onderzoek van IntoTheMinds onder een honderdtal bedrijven blijkt dat:

 • 90% van het maken van inhoud gaat om het genereren van teksten
 • 10% betreft het genereren van afbeeldingen

We konden geen bedrijf vinden dat generatieve AI gebruikt om video’s te genereren. Toch is dit ook een van de vele mogelijkheden van generatieve AI in marketing.

Met betrekking tot het genereren van tekstuele inhoud, waarschuwde ik de deelnemers aan de conferentie voor de risico’s van dubbele inhoud. Zoals ik in een zeer diepgaand onderzoek heb aangetoond, hebben de teksten die door ChatGPT worden geproduceerd een hoge mate van overeenkomst (tot 72%). En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat de teksten die door LLM’s (Large Language Models) worden geproduceerd meestal consensueel en weinig interessant zijn.


De teksten die door ChatGPT worden geproduceerd vertonen een hoge mate van gelijkenis, waardoor het risico op duplicaatinhoud toeneemt.


2/ Product Information Management (PIM)

Ik heb een gedetailleerde post gewijd aan het gebruik van generatieve AI voor Productie Informatie Management. Hier is een samenvatting van de situatie.

LLM’s kunnen heel gemakkelijk worden geïmplementeerd om uw e-commercesite te verbeteren door:

 • productbeschrijvingen te verbeteren
 • beschrijvingen voor vergelijkbare producten te variëren en zo het SEO-effect te verbeteren
 • productbeschrijvingen te maken op basis van technische informatie
 • productbeschrijvingen te maken van foto’s

Ik liet zien dat het mogelijk is om ChatGPT-plugins te combineren om verbazingwekkende resultaten te behalen:

 • u kunt een foto van een verpakking maken, deze analyseren met ChatOCR en een productbeschrijving maken;
 • voer de url in van een productblad dat moet worden verbeterd op Webpilot in ChatGPT, en vraag een productblad;
 • neem een foto van een product, analyseer hem met SceneXplain en produceer een beschrijving met ChatGPT.
Hermes Birkin 35 Leboncoin Generatieve AI

Tijdens mijn tests was ik in staat om een zeer complete productbeschrijving te maken van de foto van deze Hermès-tas op de tweedehands website Leboncoin. Copyrights: Leboncoin

Op de korte termijn zouden er functies die door generatieve AI worden versterkt, kunnen verschijnen:

 • op front-end sites: om gebruikers te helpen completere en aantrekkelijkere productbladen te maken die beter worden geïndexeerd door zoekmachines
 • op back-end e-commercesites: om het voor werknemers gemakkelijker te maken om producten online te zetten

3/ Online aanbevelingen

Ik heb het al jaren over aanbevelingsalgoritmen. De komst van LLM’s heeft de relevantie van onderzoek en de ontwikkeling van algoritmen op basis van machinaal leren volledig veranderd. Vandaag de dag zijn Large Language Models in staat om zeer relevante, zelfs verrassende aanbevelingen te produceren met een onthutsende eenvoud.

Een vooraanstaand onderzoeker op het gebied van aanbevelingsalgoritmen schreef zelfs een bericht op LinkedIn met de vraag of het nog wel nodig was om in machine learning te investeren.

Generatieve AI xavier amatriain on gpt4 vs netflix

De waarde van aanbevelingsalgoritmen op basis van LLM’s is duidelijk in de e-commerce. LLM’s vergemakkelijken de toegang tot online aanbevelingen aanzienlijk. Ze zijn een vector voor cross-selling. Ze bieden ook meer flexibiliteit en de mogelijkheid om te profiteren van een dataset die verder gaat dan die van de eigen transacties en klanten.


4/ Chatbots

In een keynote die ik in juni 2023 in Brussel gaf, beschreef ik mijn visie van een chatbot die wordt aangedreven door een Large Language Model op e-commercesites voor voeding. Supermarkten, die nu ongeveer 10% van hun omzet online genereren, kunnen veel winnen door een antwoord te geven op een probleem dat iedereen wel eens heeft gehad: wat moet ik vanavond eten?

Hopla chatbot Carrefour Generatieve AI

De “Hople” chatbot van Carrefour is gebaseerd op een LLM. Hij kan een recept voorstellen en de ingrediënten die nodig zijn om het te maken. Dit vereenvoudigt het aankoopproces aanzienlijk.

Het vinden van receptideeën is een echte ‘pijn’ in de marketingzin van het woord. Bedrijven als Hello Fresh hebben hier hun hele bedrijfsmodel omheen gebouwd.  LLM’s bieden retailers een buitengewone kans om hun klanten te helpen en het koopproces te vergemakkelijken. In mijn keynote legde ik uit dat de Instacart-plugin voor ChatGPT een voorbode was van wat e-tailers zouden moeten doen.

Slechts een paar dagen later lanceerde Carrefour zijn Hopla chatbot, die de visie die ik verdedigde concretiseerde. Het werd mogelijk om gepersonaliseerd advies te krijgen, eventuele wijzigingen in natuurlijke taal aan te vragen en moeiteloos verder te gaan met winkelmandjes en bestellingen. Het was een echte revolutie.

Generatieve AI chatbot Hopla Carrefour

Met de Hopla chatbot van Carrefour kunt u ingrediënten direct in een mandje plaatsen om een recept te maken waar u om gevraagd heeft.


5/ Toegevoegde e-commerce ervaringen in mode

Generatieve AI maakt het mogelijk om een ultra-gepersonaliseerde klantervaring te creëren. Vooral GAN’s kunnen een goede bondgenoot zijn om klanten te helpen bij het visualiseren van hun volgende aankoop. Dit is het werk van start-up Veesual, die VIRTON-GAN’s (Virtual Try-On GANs, Engelse site) gebruikt om kleding op virtuele paspoppen in realtime te visualiseren.

Het speciale kenmerk van VIRTON-GAN is dat het de integriteit van de objecten behoudt. Een kledingstuk dat door Veesual verwerkt wordt, zal daarom niet vervormd worden door het algoritme.

In de e-commerce zijn er veel toepassingen, en concrete voorbeelden zijn al te zien op de sites van grote retailers. Op de site van het Franse bedrijf La Redoute is het bijvoorbeeld mogelijk om de kleding van uw keuze te bekijken en looks te creëren op virtuele mannequins. Er zijn verschillende mannequins beschikbaar, die gekozen kunnen worden op basis van lichaamsvorm (zie onderstaande schermafbeelding).

Generatieve AI la Redoute

Voorbeeld van de implementatie van een VIRTON-GAN door Veesual op de e-commercesite van La Redoute.


6/ Avatars en deepfakes

Het laatste praktijkvoorbeeld is ongetwijfeld het meest complexe om te implementeren, maar ook het meest fascinerende. In China hebben bedrijven influencers gekloond om videoavatars te maken die 24 uur per dag producten verkopen op het internet. De scripts worden geproduceerd met een LLM, getranscribeerd met de stem van de influencer en spraakgesynchroniseerd om de indruk te wekken dat er een echt model voor u staat. Met slechts een paar minuten trainingsvideo en $ 1.000 kunnen deze AI-klonen continu producten verkopen op platforms zoals Taobao en Douyin.

Generatieve AI

Deze influencers bestaan niet echt. Het zijn computergegenereerde klonen die 24 uur per dag producten verkopen op de Chinese televisie. De scripts worden gegenereerd door generatieve AI.

De gebruiksmogelijkheden gaan veel verder dan online verkoop. Het is denkbaar dat klanten op de lange termijn toegang krijgen tot een 24/7 videoklantenservice en de indruk krijgen dat er een echt mens met ze praat. Onvolmaakte chatbots zullen worden vervangen door videoavatars die klanten rechtstreeks antwoorden geven van een LLM.Posted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *