Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu in !
De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Idee in het kort: de techniek van Aesop techniek om klanten aan te trekken

Verdien tot 50€ door deel te nemen aan een van onze betaalde marktonderzoeken.

Schrijf u nu in !

Tijdens onze trip naar Parijs en ons interview met Jean-Luc Colonna d’Istria, directeur van Merci, maakten we een wandeling gemaakt door de Marais, een van de trendy wijken van de Franse hoofdstad waar trends ontstaan en zich verspreiden. Een van de winkels die onze aandacht trok was Aesop (Engelse site), een ‘relatief’ onbekend Australisch cosmeticamerk.

Toch heeft dit merk een mooi merkimago en is het ook één van slechts twee merken (met Annick Goutal, Engelse website)) dat er prat op kan gaan een “corner store” te hebben bij Merci.

Zoals u kunt zien op foto’s van die dag (met sneeuw overigens), had Aesop drie flacons op de muur van zijn winkel geplaatst om voorbijgangers producten te laten testen. Deze oplossing is niet nieuw (sommige parfumerieën hebben het al  geprobeerd) maar producten van Aesop lenen zich er beter toe dan parfum. Voor ons is de straat het decor geworden van interessante observaties van consumentengedrag buiten de winkel.

Aesop heeft een groot voordeel; haar producten ruiken goed. Deze opmerking kan triviaal lijken, maar als iemand op 10 meter van u een aangenaam geurend product probeert, trekt die geur uw aandacht. En dit is inderdaad het eerste effect dat we waarnemen. Er treedt een kettingreactie op: één persoon probeert het product, een tweede ruikt de geur en probeert het ook.

Het andere interessante effect om zien, betreft klanten die net een product hebben geprobeerd. De meesten van hen doen mechanisch een toefje crème in hun handpalm alvorens verder te gaan. Het is na instinctief de handen naar de neus te brengen dat de consument stopt (het product ruikt goed) en soms teruggaat en de winkel binnenstapt.

Gezien vanaf de overkant van de straat is het effect heel opvallend. Het is verontrustend om te zien hoe mensen zo homogeen reageren.

Advies voor uw marketingstrategie

En wat is uw lokmiddel om klanten aan te trekken?

Tags: , ,

Author: Pierre-Nicolas Schwab

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *