27 maart 2013 700 woorden, 3 min. gelezen

Hoe creativiteit te verhogen door het aannemen van een werkdiscipline

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Bij IntoTheMinds hebben we verschillende werkroutines in stand gehouden die ons in staat stellen om onze creativiteit intact te houden, ondanks tijdsdruk en werklast. Tijdens een gesprek bij een (uitstekende) maaltijd met onze klanten Nicolas en Christophe vorige week, bespraken […]

Bij IntoTheMinds hebben we verschillende werkroutines in stand gehouden die ons in staat stellen om onze creativiteit intact te houden, ondanks tijdsdruk en werklast.

Tijdens een gesprek bij een (uitstekende) maaltijd met onze klanten Nicolas en Christophe vorige week, bespraken we een zeer interessant onderwerp voor ondernemers: hoe creatief blijven ondanks tijdsdruk. We hadden Nicolas en Christophe uitgenodigd om deel te nemen aan een sessie van Design Thinking en toen we ze ontmoetten, leken ze al verheugd dat ze tijd hadden kunnen doorbrengen met het samen bespreken van de toekomst van hun bedrijf. Dit lijkt misschien paradoxaal (ze zitten in hetzelfde kantoor), maar verbaast me slechts gedeeltelijk. Ondernemers hebben zoveel aan hun hoofd dat de tijd voor strategisch denken en creativiteit beperkt is.

Toen realiseerde ik me dat we bij IntoTheMinds verschillende werkgewoontes hadden die het waard waren om met onze lezers te delen. De eerste gewoonte is om één keer per maand een andere Europese stad te bezoeken om opkomende trends te bestuderen. De tweede is om onze blog te voeden met originele artikelen en niet alleen kopiëren en plakken.

Reizen om opkomende marketingtrends te bestuderen

De eerste ‘routine’ die bij IntoTheMinds wordt geïmplementeerd is marketingmonitoring door middel van maandelijkse studiereizen. Elke maand bezoeken we een andere stad, in een ander land, niet alleen om de nieuwste innovaties te ontdekken, maar ook om bedrijfsleiders te interviewen (voorbeeld hier (Frans)). In feite is gewoon observeren en bezoeken nutteloos omdat je alleen maar de oppervlakte van de dingen bekijkt en weinig nieuwe dingen leert. Daarom bereiden we onze studiereizen van tevoren voor: modieuze plekken, innovaties, opvallende ondernemers, … en maken we afspraken. De betrokken ondernemers reageren over het algemeen zeer positief, ongetwijfeld gevleid dat iemand van ver komt om interesse in zijn bedrijf te nemen. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen we dieper ingaan op de ontstaansgeschiedenis van ideeën en bedrijven. Het voordeel van deze aanpak, die verder gaat dan het opdoen van nieuwe kennis, is natuurlijk de mogelijkheid om vaak buitengewone mensen (Frans)te ontmoeten wier geschiedenis ook de mensen om hen heen verrijkt.

Schrijven om creatief denken te ontwikkelen

Naast de aspecten van SEO (zeker belangrijk in onze tijd) heeft het houden van een blog nog een voordeel. Als je eenmaal een stabiel lezerspubliek en regelmat in het publiceren van uw berichten hebt gevonden, heb je de druk om dat tempo te houden en uw lezers te houden. Vervolgens wordt automatisch een mechanisme ingesteld waardoor u permanent alert blijft op zoek naar onderwerpen om uw blog te voeden. En aangezien u noodzakelijk uw lezerspubliek wilt houden is het moeilijk om in gemakkelijke te vallen en om het even wat te publiceren. Met andere woorden, je komt in een heilzame cirkel om voortdurend op zoek te gaan naar kwaliteitsonderwerpen om te publiceren op je blog.

Als het onderwerp gevonden is, moet er ook iets mee gedaan worden. En het is hier dat de blog al zijn voordelen heeft, omdat het schrijven van een artikel vereist om ideeën te ontwikkelen, uit te schrijven articuleren en tot een conclusie te komen. Het is dus een discipline die je jezelf oplegt om met de informatie waarover je beschikt ‘iets te doen’ en je niet langer tevreden te stellen met het bekijken van de oppervlakte.

Tips voor uw marketingstrategie

Nieuwsgierig zijn is zeker een noodzakelijke voorwaarde voor het ontwikkelen van creativiteit. Maar het is niet de enige. Ik denk dat creativiteit ook voortkomt uit discipline. De beste sporters trainen om altijd in topvorm te zijn. Je hersenen werken op dezelfde manier en het lijkt me heel verstandig om routines (een soort trainingsplan) te hebben om je creativiteit te oefenen. Routines kunnen verschillende vormen aannemen zoals hierboven uitgelegd: reizen naar het buitenland en voorbereiding ervan, regelmatige bijeenkomsten met collega’s, conferenties om je horizon te verbreden, het schrijven van een blog in je vrije tijd (en dat is er veel).

Het schrijven van mijn blog is een bevrijdende (soms bijna therapeutische) activiteit geworden die ik iedereen aanbeveel. Niet dat ik geloof dat iedereen een therapeut nodig heeft, maar eerder dat het schrijven van een blog een katalysator kan worden voor je privéleven en je professionele leven. Voor de goede verstaander.Posted in Innovation, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *