22 september 2022 996 woorden, 4 min. gelezen

Facebook 2022-statistieken: tieners gebruiken Facebook niet meer

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Het aandeel 13-17-jarigen dat Facebook gebruikt, is gedaald van 72% in 2015 tot 34% in 2022. TikTok heeft Facebook vervangen in de harten van tieners. Dat blijkt uit een begin augustus in de Verenigde Staten gepubliceerde studie (Engelse site), die […]

Het aandeel 13-17-jarigen dat Facebook gebruikt, is gedaald van 72% in 2015 tot 34% in 2022. TikTok heeft Facebook vervangen in de harten van tieners. Dat blijkt uit een begin augustus in de Verenigde Staten gepubliceerde studie (Engelse site), die onder de radar bleef. Het vertelt ons veel over de laatste Facebook-cijfers.

Gebruik van sociale netwerken door jonge Amerikanen: alle cijfers

 • 95% van de tieners gebruikt YouTube in 2022
 • Tik Tok is het 2e meest gebruikte sociale netwerk door jongeren. 67% heeft er al gebruik van gemaakt.
 • Het aantal Facebook-gebruikers onder 13-17-jarigen is in 7 jaar tijd gehalveerd (34% in 2022 tegen 72% in 2015)
 • Snapchat groeit met 15 punten (!) tussen 2015 en 2022. 59% van de jonge Amerikanen heeft er al gebruik van gemaakt.
 • Het percentage 13 tot17-jarigen dat Instagram gebruikt is in 7 jaar tijd met 10 punten gestegen, van 52% in 2016 naar 62% in 2022.
 • Het gebruik van Twitter daalt met 10 punten onder jongeren. Slechts 23% gebruikt het (tegenover 33% in 2015)
 • WhatsApp lijkt, net als Facebook, gemeden te worden door jongeren. Slechts 17% gebruikt deze instant messenger
 • Twitch wordt gebruikt door 20% van de 13-17-jarigen in de VS
 • Reddit (14%) en Tumblr (5%) worden slechts marginaal door jongeren gebruikt.

banner emoticons emojis

Cijfers van sociale netwerken in 2022: gebruik afhankelijk van geslacht, afkomst, leeftijd en inkomen

Naast de naakte cijfers over het gebruik van sociale media door Amerikaanse tieners, geeft de studie ons ook inzicht in de variabelen die dit gebruik beïnvloeden. Het is duidelijk dat sommige sociale netwerken vrouwelijker en andere mannelijker zijn.
Tik Tok wordt gebruikt door 73% van de tienermeisjes tegenover 60% van hun mannelijke tegenhangers. Deze asymmetrie wordt ook waargenomen voor Instagram en Snapchat. Reddit daarentegen is een meer mannelijk medium (20% van de jongens tegenover 8% van de meisjes), net als YouTube en Twitch.

De variabele “etnische groep” speelt ook een rol bij TikTok-gebruikers. 82% van de zwarte tieners gebruikt TikTok tegenover slechts 62% van de blanke tieners.

Tot slot wijzen wij op de verschillen in het gedrag van tieners naargelang het gezinsinkomen. Het gebruik van TikTok en Facebook daalt met respectievelijk 7 en 17 punten wanneer het huishoudinkomen stijgt van minder dan 30.000 dollar naar meer dan 75.000 dollar.

statistics social media teenagers USA

Gebruik van sociale netwerken door tieners in de Verenigde Staten volgens geslacht, etniciteit, leeftijd, woonplaats en huishoudinkomen. Bron: Pew Research Center.


Facebook-cijfers 2022: Wat blijft er over voor Meta?

De laatste statistieken van Facebook hebben de verdienste te kwantificeren wat iedereen vermoedde: het verlies aan snelheid van Facebook onder jongeren. Facebook, dat wordt gezien als een sociaal netwerk voor boomers, flirt binnenkort met marginaliteit als we de statistieken mogen geloven.

Het aantal Facebook-gebruikers onder 13-17-jarigen is in 7 jaar tijd gehalveerd, van 72% in 2015 tot 32% in 2022. Het gebruik van WhatsApp, een ander voormalig paradepaardje van de Meta-groep, is niet minder zorgwekkend, aangezien slechts 17% van de 13-17-jarigen het gebruikt.


Het aantal Facebook-gebruikers onder 13- tot 17-jarigen is in 7 jaar tijd gehalveerd.


Van alle in 2022 gepubliceerde Facebook-statistieken is het ook vermeldenswaard dat het Facebook-gebruik 17 procentpunten hoger is (44% vs. 27%) in arme huishoudens (<$ 3000 per jaar) dan in rijke huishoudens (>$ 75000).

Het plaatje ziet er somber uit. Maar gelukkig is er Instagram. Het is de krachtpatser van Meta geworden bij de jongere generatie (62% gebruik, +10 punten).

Deze cijfers geven een idee van de uitdagingen waar de groep van Marc Zuckerberg voor staat. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de praktijken rond radio is de overgang van het ene sociale netwerk naar het andere verre van verzekerd. Een gebruiker die zijn leven “begint” op sociale netwerken via Instagram, zal dit waarschijnlijk niet verlaten om zijn tijd door te brengen op een netwerk dat als “has-been” wordt beschouwd (Facebook). Hoewel Meta er goed aan heeft gedaan om te diversifiëren, is het duidelijk dat de toepassingen met elkaar kunnen concurreren en dat sociale ecosystemen (Facebook, WhatsApp, Instagram) niet noodzakelijkerwijs permeabel zijn. De druk op Meta is maximaal omdat de reclame-koe die Facebook was, dood is. Er is een dringende behoefte om de volgende kaskraker uit te vinden en Marc Zuckerberg heeft alles op de metaverse gezet. De tijd zal leren of hij gelijk krijgt.


Alphabet, de grote winnaar in sociale netwerken

Alphabet (Google) komt uit deze marktstudie naar voren als de grote winnaar. De hegemonie van YouTube is ongekend. Niet alleen maakt 95% van de Amerikaanse tieners er gebruik van (dus iedereen) maar het is ook de nummer één site op het vlak van gebruiksfrequentie. 19% zegt er bijna constant mee bezig te zijn. Dat is 1 op de 5 tieners, en het is een understatement om te zeggen dat dat zorgwekkend is.

Het moet gezegd dat de diversiteit van de aangeboden inhoud en de prestaties van het aanbevelingsalgoritme het tot een formidabele machine maken.


Oneindig scrollen, het belangrijkste gebruik

De studie geeft ook verontrustende statistieken over de gebruiksfrequentie. We zien dat 4 toepassingen/sites aan de basis liggen van dwangmatig gedrag dat niet langer anekdotisch is. Dit zijn de percentages Amerikaanse tieners die zeggen dat ze “voortdurend” zitten op :

 • YouTube: 19%.
 • Tik Tok: 16%.
 • Instagram: 10%.
 • Snapchat: 15%.

Wat deze toepassingen/sites gemeen hebben, is dat ze eindeloos scrollen hebben geïmplementeerd, een tijdrovende innovatie waarover in Californië al werd gedebatteerd met het oog op een verbod.


Conclusie

54% van de Amerikaanse tieners zegt het moeilijk te vinden om sociale netwerken te verlaten. En dat is een probleem. Zoals een klinisch psycholoog ons in een interview (Franse site) voor een Frans mediakanaal in herinnering brengt, is er sprake van een verslechtering van de psychologische toestand van adolescenten.

“Sinds 2019 zijn de cijfers letterlijk geëxplodeerd met meer dan 126% van de bezoeken aan de spoedeisende hulp voor zelfmoordgedachten onder 11-17-jarigen en een toename van 30% van het aantal zelfmoordpogingen.”

Sociale netwerken zetten de sociale en emotionele opbouw van adolescenten vast en schaden deze. De door Eli Pariser getheoretiseerde opiniebubbel (of filterbubbel) blijkt een sociale bubbel te zijn. Ze zijn permanent verbonden met de hele wereld, maar tieners lijken ver van hier. Ondanks Marc Zuckerberg en zijn idee van de metaverse, wordt de mens in de eerste plaats gevormd door echte interacties.

Aan alle ouders: het is dringender dan ooit om de smartphones van onze tieners af te sluiten en hen terug te brengen naar de echte wereld.Posted in Onderzoek, Recherche.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *