7 oktober 2015 373 woorden, 2 min. gelezen

De nieuwe generaties luisteren nooit meer radio ….zoals voorheen.

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Onlangs gaf ik een presentatie over Big Data en Data Mining tijdens de Radio Days van de UER in Riga (Letland), waar ik de operationele- en marketingverantwoordelijken van verschillende Europese radiozenders ontmoette. Hieronder twee grote conclusies van de radiomarkt die […]

Onlangs gaf ik een presentatie over Big Data en Data Mining tijdens de Radio Days van de UER in Riga (Letland), waar ik de operationele- en marketingverantwoordelijken van verschillende Europese radiozenders ontmoette. Hieronder twee grote conclusies van de radiomarkt die ik met u wil delen:

  • Het verbruik van het medium “radio” is sinds een tiental jaar stabiel, ongeacht in welk land.
  • Het gebruik verandert bij de nieuwe generaties (Y, Z)

Statistieken over radiogebruik in Europa

De gemiddelde dagelijkse luistertijd van radio in Europa was 2u42 in 2014. Dat cijfer is sinds 2009 stabiel. De gemiddelde luistertijd hangt sterk af van de duur van verplaatsingen met de wagen. Ze is bijvoorbeeld maar 1u29 in Noorwegen, waar het traject naar het werk niet langer dan 15 minuten is (enkele reis).

Nieuwe gebruiken en gewoontes bij de jonge generaties

De statistieken die Nick North (Directeur luisteraars bij de BBC) voorstelt, zijn spectaculair. Ze komen uit wat kan worden beschouwd als een longitudinaal onderzoek van radiogebruik bij de bevolking. Alvorens de resultaten te analyseren, is het belangrijk om het begrip van lineariteit bij radio-uitzendingen goed te begrijpen. Lineaire radio en tv zijn de goede ouderwetse televisie en radio, waarbij de consument “consumeert” zonder het verloop te kunnen veranderen. Niet-lineaire e daarentegen geeft de gebruiker een beetje macht dankzij functies zoals snel vooruit gaan,  “skippen”, VOD (Video on Demand),…  Kijkers en luisteraars kunnen beslissen wat ze willen zien of horen.

Wat de studie van de  BBC aantoont, is dat oudere generaties op een bepaald moment terugkeren naar de goede oude lineaire consumptie (zie de blauwe curve “Leeftijd 29” et “Leeftijd 34”). Hun verbruik begon lineair voor de leeftijd van 14-15 jaar en steeg vervolgens weer geleidelijk tot 25 (leeftijd van het eerste werk en het afleggen van het traject om er te geraken). Jongere generaties daarentegen gaat niet in dezelfde verhouding terug naar de lineaire consumptie. Alhoewel we dezelfde daling in lineair gebruik zien tussen 15 en 20 jaar, bereikt de geleidelijke stijging erna niet hetzelfde niveau als bij oudere generaties.

Conclusie

Traditionele media moeten er niet op rekenen dat consumenten hun gewoontes veranderen. Het lineaire verbruik zal minder en minder populair worden en uiteindelijk helemaal verdwijnen. De media die dit paradigma niet willen zien zijn eraan voor hun moeite. En de rekening kan gepeperd zijn.



Posted in big data, Innovation, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *